Son Haberler

Piyasalarda iyimser hava devam edecek mi?

Şirketlerin 2011 yıl sonuna ilişkin mali verileri de İMKB’de hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkmasında etkili oldu. Nisan ayında uluslar arası piyasalar ve İMKB’de neler yaşanabilir? Yatırımcılar için dikkat çeken detaylar neler?

Ocak ve Şubat aylarında hızlı bir yükseliş göstererek son dönemlerdeki en yüksek seviyelere ulaşan global piyasalarda Mart ayıyla birlikte bir miktar dengelenme hareketleri görüldü. Yurt dışında Avrupa ve Yunanistan yakından takip edilirken, ABD’den gelen veri akışı piyasaların yönü üzerinde etkili oldu. Yurt içinde ise global hareketlere katılmaya çalışan piyasalar, İMKB şirketlerinin 2011 yıl sonu mali verilerini yakından takip etti.

Şubat ayının son günlerinde, Yunanistan’a verilecek ikinci yardım paketininin onaylanmasıyla kısa süreli beklentisiz kalan global piyasalarda, Mart ayına girilirken kar satışları etkili oldu. Gelen kar satışlarının ardından bu kez, Yunanistan’ın borç takası ve Avrupa Merkez Bankası’nın ikinci likidite operasyonunun sonuçlarına odaklanan piyasalar, ABD Merkez Bankası FED’in parasal gevşeme beklentilerini azaltan sinyaller vermesiyle, Mart ayının ilk yarısında kısa vadede sert düşüşlerle karşılaştı. Ayrıca, çin’in büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesi de global piyasalardaki endişeleri artırdı.

Artan endişelere karşın, özellikle Avrupa ve ABD tarafında, ekonomi verilerinin beklenenden iyi gelmesi ve FED tarafından ABD ekonomisine yönelik yapılan iyimser açıklamalar, kar satışlarının karşılanmasında ve global piyasaların yönünün yeniden yukarı dönmesinde etkili oldu. Ayın ikinci yarısında kayıplarını geri alan global piyasalarda yeni zirveler test edildi.

Yurt dışı tarafta yaşanan bu gelişmelere ayak uydurmaya çalışan İMKB’de ise, dalgalı bir seyir izlendi. özellikle petrol fiyatlarının Mart ayı içinde son dönemlerde gördüğü en yüksek seviyeleri test etmesi, cari açık tarafındaki endişeleri artırırken, İMKB tarafında da bir baskı unsuru olarak ön plana çıktı. Yurt içinde kur ve faiz tarafında da yukarı yönlü hareketler görüldü. Tüm bu baskılara karşın, global piyasalarda yeni zirvelerin test edilmesine kayıtsız kalamayan İMKB’de, 2012 yılının en yüksek seviyesi olan 63,000 seviyeleri test edildi. Ayrıca, şirketlerin 2011 yıl sonuna ilişkin mali verileri de İMKB’de hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkmasında etkili oldu.

Mart ayının genelinde hakim olan inişli çıkışlı seyrin ardınan piyasaların, Nisan ayında da, başta ABD ve AB tarafından gelecek ekonomi verilerine odaklanarak dalgalı bir seyir izlemesini bekliyoruz. özellikle ABD’deki toparlanma sürecine ilişkin FED’den gelecek açıklamalar ve çin’in göstereceği ekonomik performans Nisan ayında da piyasalara yön vermeye devam edecek gözüküyor. Nisan ayında, geçen ay görülen kar realizasyonlarının devamı niteliğinde satışlarla karşılaşılacağını, bu satışların karşılanıp karşılanamayacağına göre yeni zirvelerin gündeme geleceğini düşünüyoruz.

Yurt içi piyasalar üzerinde, yurt dışı piyasalardaki kar realizasyonlarının ve yüksek seyreden petrol fiyatlarının Mart ayında yarattığı baskının, Nisan ayında da devam edeceğini düşünüyoruz. Buna ek olarak, cari açık, enflasyon gibi makro veriler ile döviz ve faizin seyri de piyasaların yakın takibinde olacak.

Osman GöKTAN

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası