Tüketicilerin moral seviyesi, piyasalar açısından en önemli faktördür. Olumlu düşünce ve güven seviyesi, Tüketici Güven Endeksi olarak adlandırılan veri, yüksek seviyesini korudukça alışveriş ve yatırımlar artmaya devam edecektir.
Son aylarda yaşanan olaylar sebebiyle piyasaların moral düşüklüğü nedeniyle enerjisi zayıfladı, burada en önemli faktör insanların güven seviyesindeki gerilemedir. Üzerinde durmamız gereken en önemli konu şu: Türkiye ekonomisi alışveriş devam ettiği sürece sağlıklı olacaktır. Ne zamanki ticaret ve alışveriş yavaşlar, işte o zaman ekonomide ve iş aleminde sıkıntılar başlar.
Tüketicilerin moral seviyesi, piyasalar açısından en önemli faktördür. Nöroekonomi ve nöropazarlama denen kavramlar gün geçtikçe önem kazanıyor. Clarmonti Graduate University den Prof. Paul J.Zak nöro ekonomi konusunda çalışmalar yaptı. Prof. Zak’ın araştırmaları insanların beynindeki satın alma düğmesinin nasıl çalıştığı üzerinde yoğunlaştı. Araştırma sonuçlarına göre insan beyninde oksitosin olarak adlandırılan hormon vasıtasıyla güven duygusuyla birlikte kişilerin olumlu kararlar vermesi sağlanıyor. Genel olarak olumlu duygulara sahip insanlar piyasalarda alışveriş yaparak sistemin canlı kalmasını sağlıyorlar. Diğer bir değişle piyasaların devamlılığını sağlamak için insanlarda oksitosin hormonunun salgılanmasının sağlanması gerekiyor. Tüketicileri sadık müşteri haline getirmek için güven duygusunun devamlılığını sağlamak gerekiyor.
EKONOMİNİN BÜYÜMESİ İÇİN GÜVEN ŞART
Nöro ekonomi piyasalarda ekonomik büyümenin sağlanabilmesi için en önemli faktörü ‘güven ‘ olarak tanımlıyor. Genel olarak toplumda olumlu düşünceler ve güven seviyesi ne kadar yüksekse ekonomik faaliyetler sürekliliğini koruyabiliyor.
Olumlu düşünce ve güven seviyesi, Tüketici Güven Endeksi olarak adlandırılan veri, yüksek seviyesini korudukça alışveriş ve yatırımlar artmaya devam edecektir. Piyasalardaki canlılık yeni yatırımlara ve istihdamın artmasına yardımcı olur iş piyasasındaki gelişme, diğer bir değişle insanların iş bularak para kazanması moralleri artıracağından her anlamda büyümeye olumlu yansıyacaktır.
KORKU VE ENDİŞE ALIŞVERİŞİ ENGELLİYOR
Tüm olumlu gelişmeler insan beynindeki oksitosin hormonu seviyesinin arttırılmasıyla bağlantılı. Beyindeki oksitosin hormonu salgısı sosyal iletişimle yakından ilişkili, içinde bulunulan çevre endişe, korku gibi tehditlerle kaplıysa oksitosin salgısı azalıyor.
Oksitosin hormonunu en başta toplumsal olarak olumlu haberlere yoğunlaşmak, insanlarla iletişim halinde olmak, sosyal ilişkileri arttırmak, arkadaşlar ,dostlarla daha fazla beraber olmak, bağışta bulunmak, hediye vermek, sosyal medyayı kullanmak, insanlarla sevgi dolu kucaklaşmak, insanları dinlemek, adrenalin arttırıcı faaliyetlerde bulunmak gibi aktivitelerle arttırılabiliyor. Burada bir diğer önemli unsur toplumsal olarak sevgi ve ilişkilerde karşılıklı saygı unsuruna, uzlaşmacı ve insanlara karşı anlayışlı olmak genel olarak olumlu düşüncelerin gelişmesine katkıda bulunacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.