Son Haberler

Piyasaların dinamizmini korumalıyız

Seçim sonrası oluşan iyimser beklentiyle kur ve faizlerde hissedilir gerileme yaşandı. Uluslararası piyasalardaki hareketlilik ve para akışının yeniden gelişen ülkelere çevrilmesiyle, Türkiye’de borsa yükseldi. Bu tablo ekonomiye dönük olumlu beklentilerin yeniden canlandığına işaret ediyor.
Rusya-Ukrayna krizi Türkiye’nin önemini bir kez daha ortaya koydu. Buradaki etki çift taraflı düşünülebilir; hem söz konusu ülkelere gidecek uluslararası sermaye Türkiye’ye yönelebilecek, hem de ciddi miktardaki Rus sermayesi olası yaptırımlardan etkilenmemek için ülkemize yönelebilecek. Olumlu beklentilerle birlikte geçtiğimiz Şubat ayında yüzde 69.2 ile son dört yılın en düşük seviyelerinde gerçekleşen tüketici güven endeksi, Mart ayında yüzde 72.7’ye yükseldi. Piyasalar, ertelenmiş talebin harekete geçeceği sinyalleri veriyor. Bu nedenle piyasa enerjisi canlı tutulmalı, sıkılaştırıcı politikalar dikkatli şekilde uygulanmalı.

Türkiye yüzde 5’in altında büyürse işsizlik, yüzde 5’in üstünde büyürse cari açık ve enflasyon sorunuyla karşılaşıyor. Dolayısıyla hassas dengelere dikkate alınmalı. Geçtiğimiz yıllardaki yüksek büyüme oranlarının ardından mütevazı büyüme oranları (% 2-3) gibi özel sektörün dinamizmini ve hedeflerini sınırlayabilir. Avrupa Birliği ve ABD gibi ülkeler, piyasaları desteklemek amacıyla sürekli para arzını arttırıcı politikalar izlerken, Merkez Bankamız piyasaları yavaşlatma politikaları işletirken dikkatli davranmalı. Enflasyon ve cari açığı azaltıcı politikalar uygulanırken, tüm dengeler göz önüne alınmalı.

Büyümenin dinamikleri dikkate alınmalı üretim ve ihracata önem verilmeli. Türkiye’nin yıllık yaklaşık 55-60 milyar dolar cari açık verdiği unutulmamalı. Bu rakam Türkiye’nin yıllık enerji ithalatına eş değer. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynakları ve yatırımlarıyla ilgili oluşturulacak destek politikaları cari açık problemini en kalıcı şekilde çözebilir. Son aylarda yaşanan kuraklık nedeniyle elektrik ithal etmemiz gerekecek. Petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlıyız. Bu tablo göz önünde tutulmalı ve enerjide ithalata bağımlılığı azaltacak adımlar atılmalı.

Yeni Ufuklar
Süleyman Orakçıoğlu
ORKA Holding
Yönetim Kurulu Başkanı
orakcioglu@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası