Son Haberler

Piyasaların gözü FED’in ve TCMB’nin üzerinde…

-BIST 100 Endeksi Ekim ayında güçlü bilanço beklentileriyle yükselişini ve pozitif ayrışmasını güçlendirerek 4.015 ile yeni zirve seviye test etti. Güçlü bilanço beklentileri ve yüksek enflasyon ortamında TL varlıklar içinde BIST’in tek alternatif yatırım aracı olması, güçlü performansta ana etken oldu.

-TCMB Ekim ayı toplantısında piyasa beklentisi olan 100 baz puan üzerinde 150 baz puanlık indirim yaparak politika faizini %10,50’ye indirdi. Jeopolitik riskler ve resesyon endişelerinin üretim ve istihdamda yakalanan ivme üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlandırmak amacıyla finansal sistemin desteklenmesi, son 3 toplantıdır yapılan faiz indirimlerinin temel gerekçesini oluşturuyor.

-TCMB’nin gelecek ay 150 baz puana indirerek politika faizini tek haneye düşürmesi bekleniyor. Faiz indirimi piyasalar üzerinde önemli etki oluşturmazken, kurlar dar banttaki yatay seyrini devam ettirdi. TCMB yılın 4. enflasyon raporunda 2022 yılı için enflasyon tahminini %60,40’dan, %65,2’ye revize ederken, 2023 yılı tahminini ise %19,2’den, %22,3’e revize etti.

-FED’in Eylül ayında faizleri %3,00-%3,25 aralığına yükseltti. FED, enflasyonun düşürülmesi için faiz artırımlarına bir süre daha devam edileceği mesajını verdi. FED üyeleri ayrıca ay içinde yaptıkları açıklamalarla resesyon riskine rağmen faiz artırımlarına devam edilmesi gerektiği mesajını yineledi. FED’in 2 Kasım’da yapacağı toplantıda faizleri 75 baz puan artırması %85 olasılıkla fiyatlanırken, sonraki Aralık toplantısı için ise üzerine 50 baz puanlık artış %95 üzeri olasılıkla fiyatlanıyor.

-Kasım ayında yurtiçi piyasalarda ise TCMB’nin faiz kararı ve başta enflasyon olmak üzere makroekonomik veriler takip edilecek. Yılbaşından beri %110 üzeri yükseliş gerçekleştiren BIST’in Kasım ayı başında güçlü bilanço beklentileriyle yükseliş trendini korunması bekleniyor. Bilanço dönemi sonrası piyasada kısa vadede endeksi destekleyecek bir beklenti kalmamasının da etkisiyle kar satışları yaşanabilir.

-Piyasaların Kasım ayında ana gündemi FED faiz kararı olacak. FED’in Kasım ayı başındaki toplantıda faizleri 75 baz puan artırarak, %3,75-4,00 aralığına yükseltmesi beklenirken, küresel endekslerin çoğu son dönemde gelen zayıf veriler sonrası artan Global resesyon endişeleri sonrası merkez bankalarının faiz artırım hızını yavaşlatabileceği beklentisiyle tepki yükselişi gerçekleştirdi.

-Kasım ayında FED’in faiz kararının yanında gelişmiş ülkelerden gelecek başta ABD enflasyon ve istihdam verisi olmak üzere önemli makro veriler takip edilecek. Yurt dışında ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler, enerji fiyatları ve ABD-Çin ticaret savaşları takip edilecek. Kısa vadede global tarafta borsalar ve riskli varlıklarda toparlanma olabilir. Orta vadede artan resesyon endişeleriyle riskten kaçışın ve riskli varlıklardaki düşüş trendinin devam etmesini bekliyoruz.

-BIST’in Kasım ayı başında güçlü bilanço beklentileriyle yükseliş trendini korunması bekleniyor. Bilanço dönemi sonrası piyasada kısa vadede endeksi destekleyecek bir beklenti kalmamasının da etkisiyle kar satışları olabilir. Ancak, yüksek enflasyon ortamında BIST’in TL varlıklar içinde alternatifsiz olması nedeniyle güçlü kar satışları, orta vade için yeni alım fırsatı olabilir. Düzeltme sonrası endeksin yükseliş trendine orta vadede devam edeceğini düşünüyoruz.

Ekim ayında zayıf gelen veriler sonrası FED’in ve diğer merkez bankalarının resesyondan kaçınmak için faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentisiyle global risk alma iştahında toparlanma yaşandı. Ancak, FED ve diğer merkez bankası yetilileri, yüksek enflasyon sorununun çözümü için faiz artışlarına devam edilmesi gerektiği mesajı vermeye devam ediyor. Dört ay arka arkaya yaşanan güçlü yükseliş sonrası DXY endeksi Ekim ayında %1 üzerinde düşüş gerçekleştirirken, hisse senedi piyasaları ve riskli varlıklar nefes alarak ayı güçlü sayılabilecek tepki yükselişleriyle tamamlıyor. Ekim ayını İngiltere hariç majör borsalar %4-11 arasında değişen tepki yükselişiyle kapatmaya hazırlanırken, petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında toparlanma görülüyor. Değerli metallerde ise resesyon endişeleri ile fon çıkışı devam etti ve tepki yükselişi sınırlı kaldı. VIX endeksi ay sonuna doğru 27 seviyelerine gerileyerek ABD borsalarında volatilitenin bir miktar düştüğüne işaret ederek tepki yükselişini destekledi. Ancak, endeks 25 seviyesi üzerinde kaldıkça ABD borsalarında tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak kullanılması ve ABD borsalarındaki dalgalı zayıf seyrin orta vadede devam etmesi bekleniyor. DXY endeksindeki gevşemeye paralel, EM para birimleri ayı sınırlı değer kazancıyla tamamlıyor. TL sepeti ise ayı %1 üzeri değer kaybı ile sınırlı negatif ayrışma ile tamamlıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri FED faiz artışı beklentileriyle yükselişine devam ederek ay içinde Kasım 2007’den beri en yüksek seviyesi olan %4,32 seviyesini test ederken, ayı %4 seviyesi yakınlarında kapatmaya hazırlanıyor.

BANKACILIK SEKTÖRÜ, BİST İÇİNDE POZİTİF AYRIŞAN SEKTÖRLERDEN BİRİ OLDU

BIST 100 Endeksi Ekim ayında güçlü bilanço beklentileriyle yükselişini ve pozitif ayrışmasını güçlendirerek 4.015 ile yeni zirve seviye test etti. Güçlü bilanço beklentileri ve yüksek enflasyon ortamında TL varlıklar içinde BIST’in tek alternatif yatırım aracı olması, güçlü performansta ana etken oldu. BIST 100 endeksi ayı %22 üzeri yükselişle 3.900 seviyelerinden kapatmaya hazırlanırken, bankacılık endeksi %28 yükselişle BIST içinde pozitif ayrışan sektörlerden biri oldu. Sınai endeks ise ayı %21 üzeri yükselişle tamamlıyor.

MERKEZ BANKASI’NIN GELECEK AY POLİTİKA FAİZİNİ TEK HANEYE İNDİRMESİ BEKLENİYOR

TCMB Ekim ayı toplantısında piyasa beklentisi olan 100 baz puan üzerinde 150 baz puanlık indirim yaparak politika faizini %10,50’ye indirdi. PPK metninde büyüme ve üretimdeki yavaşlama sinyalleri, artan enerji maliyetleri ile cari denge ile zayıflayan dış talebin yaratacağı muhtemel risklere değinildi. Jeopolitik riskler ve resesyon endişelerinin üretim ve istihdamda yakalanan ivme üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlandırmak amacıyla finansal sistemin desteklenmesi, son 3 toplantıdır yapılan faiz indirimlerinin temel gerekçesini oluşturuyor. TCMB’nin gelecek ay 150 baz puana indirerek politika faizini tek haneye düşürmesi bekleniyor. Faiz indirimi piyasalar üzerinde önemli etki oluşturmazken, kurlar dar banttaki yatay seyrini devam ettirdi. TCMB yılın 4. enflasyon raporunda 2022 yılı için enflasyon tahminini %60,40’dan, %65,2’ye revize ederken, 2023 yılı tahminini ise %19,2’den, %22,3’e revize etti.

BORSALARDA VE RİSKLİ VARLIKLARDA SATIŞ BASKISI YENİDEN GÜÇ KAZANACAK

FED’in Eylül ayında faizleri %3,00-%3,25 aralığına yükselttiği toplantı tutanaklarında, enflasyonun düşürülmesi için faiz artırımlarına bir süre daha devam edilmesi gerektiği vurgusu öne çıktı. FED yetkilileri fiyat istikrarı ve maksimum istihdam hedeflerine ulaşmak için para politikasında daha sıkı duruş sergilenmesi ve bu duruşun bir süre daha devam ettirilmesi gerektiğine işaret etti. FED üyeleri ayrıca ay içinde yaptıkları açıklamalarla resesyon riskine rağmen faiz artırımlarına devam edilmesi gerektiği mesajını yineledi. FED’in 2 Kasım’da yapacağı toplantıda faizleri 75 baz puan artırması %85 olasılıkla fiyatlanırken, sonraki Aralık toplantısı için ise üzerine 50 baz puanlık artış %95 üzeri olasılıkla fiyatlanıyor. Piyasalar son dönemde zayıflayan ekonomik veriler sonrası resesyon endişeleriyle FED’in faiz artış hızını yavaşlatabileceği beklentisiyle tepki yükselişi gerçekleştirse de FED’in şahin duruşunu devam ettireceğini düşündüğümüz için FED faiz kararı sonrası yurtdışı borsalarda ve riskli varlıklarda satış baskısının yeniden güç kazanmasını bekliyoruz.

Uzun süre 1’in altında seyreden EURUSD paritesi, Eylül ayının sonlarında tekrar yükselişe geçti. Düşen kanalın üst bandı olan 0.99’un kırılmasıyla, ilk etapta 100 günlük ortalama olan 1.0090’da parite satışla karşılaştı. Bu seviyenin üzerinde önemli bir direnç noktası bulunmazken, alımların artması durumunda 1.05’e doğru yükselişin önü açılabilir. Fakat bu noktadan geri çekilmenin ağır bastığı paritede, ECB Başkanı Lagarde’ın verdiği resesyon mesajlarının desteği ve FED faiz kararının baskısıyla 0.9850 ve 0.95 destek seviyeleri test edilebilir.

FED’İN KASIM AYI FAİZ TOPLANTISI SONRASINDA KURDA BİR MİKTAR HAREKET GÖRÜLEBİLİR

Yatay hareketine devam eden USDTRY’nin en sakin ayını geçirdiğini söyleyebiliriz. Ekim ayında yalnızca %1’lik bir hareket aralığında dalgalanan Dolar Kuru, çoğunlukla 18.60’larda seyretti. TCMB’nin faiz indirimine rağmen kurda yükseliş görülmezken, PPK karar metninde önümüzdeki toplantıda da faiz indirimi gerçekleşebileceği ve faiz indirimlerinin tamamlanabileceğine ilişkin ifade yer aldı. Kasım ayı başında FED faiz toplantısı olacağından kurda bir miktar hareket görülebilir. 18.62 direncinin kırılması durumunda 19 ve 20 dirençleri takip edilebilir. Satışların artması durumunda ise 18.50 ve 18.25 destekleri takip edilebilir.

PİYASALARIN KASIM AYINDAKİ ANAG ÜNDEMİ FED’İN FAİZ KARARI OLACAK

Mart ayında gördüğü zirveden sonra düşüş trendine giren ons altın, geçtiğimiz ay içerisinde 2 kez kanal direncini test etti. FED’in gerçekleştirdiği faiz artışları fiyatları baskılarken, Kasım toplantısından sonra faiz artırımlarının hızının düşeceğine yönelik çıkan haberler, sarı metale alım getirdi. 1675 kanal direnci kırılırsa 100 ve 200 günlük ortalamaları olan 1730 ve 1810 direnç seviyeleri takip edilebilir. Aksi durumda ise 1615 ve 1520 destekleri izlenebilir.

Piyasaların Kasım ayında ana gündemi FED faiz kararı olacak. FED’in Kasım ayı başındaki toplantıda faizleri 75 baz puan artırarak, %3,75-4,00 aralığına yükseltmesi beklenirken, küresel endekslerin çoğu son dönemde gelen zayıf veriler sonrası artan Global resesyon endişeleri sonrası merkez bankalarının faiz artırım hızını yavaşlatabileceği beklentisiyle tepki yükselişi gerçekleştirdi. Kasım ayında FED’in faiz kararının yanında gelişmiş ülkelerden gelecek başta ABD enflasyon ve istihdam verisi olmak üzere önemli makro veriler takip edilecek. Yurt dışında ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler, enerji fiyatları ve ABD-Çin ticaret savaşları takip edilecek. Kısa vadede Global tarafta borsalar ve riskli varlıklarda toparlanma eğiliminin FED toplantısına kadar devam etmesi beklense de orta vadede artan resesyon endişeleriyle riskten kaçışın ve riskli varlıklardaki düşüş trendinin devam etmesini bekliyoruz.

BİST100 ENDEKSİ, KASIM AYINDA DALGALANABİLİR

Kasım ayında yurtiçi piyasalarda ise TCMB faiz kararı ve başta enflasyon olmak üzere makroekonomik veriler takip edilecek. Yılbaşından beri %110 üzeri yükseliş gerçekleştiren BIST’in Kasım ayı başında güçlü bilanço beklentileriyle yükseliş trendini korunması beklenirken, bilanço dönemi sonrası piyasada kısa vadede endeksi destekleyecek bir beklenti kalmamasının da etkisiyle kar satışları yaşanabileceğini düşünüyoruz. Ancak, yüksek enflasyon ortamında BIST’in TL varlıklar içinde alternatifsiz olması nedeniyle güçlü kar satışlarının orta vade için yeni alım fırsatı olacağını ve düzeltme sonrası endeksin yükseliş trendine orta vadede devam edeceğini düşünüyoruz. Bu beklentilerin ışığında BIST-100 Endeksi’nin Kasım ayında 3.700-4.500 aralığında geniş bir bantta dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 3.700 ve altına gerilemenin alım fırsatı olacağını, 4.400 ve üzerine yükselişlerin ise kademeli olarak kar satışı fırsatı olarak kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.

Osman GÖKTAN

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası