Son Haberler

Risk iştahındaki artış Şubat ayında da devam etti

Avrupa Merkez Bankası‘nın bankalara sağladığı likidite kolaylığının ardından FED’in de düşük faiz politikasını sürdürüleceğini açıklaması ve ekonominin gidişatına bağlı olarak parasal genişlemeye gidilebileceğinin sinyallerini vermesi risk iştahının artışında etkili oldu.

Global piyasalardaki iyimserlik, artan risk iştahına bağlı olarak Şubat ayında da devam etti. Piyasalarda devam eden bu yükselişte, Avrupa Merkez Bankası‘nın bankalara sağladığı likidite kolaylığı sonrasında FED’in de düşük faiz politikasını 2014 yılı sonuna kadar sürdürüleceğini ifade etmesi ve ekonominin gidişatına bağlı olarak parasal genişlemeye gidilebileceğinin sinyallerini vermesi etkili oldu.
özellikle son dönemde Yunanistan’nın borç sorununun çözümüne ilişkin belirsizlikler nedeniyle ara ara satışlarla karşılan piyasalarda tüm gözler, 20 Şubat tarihinde toplanan Avro Bölgesi Maliye Bakanları’nın toplantısına çevrildi. Toplantı sonrasında Yunanistan‘a 130 milyar Avroluk ikinci kurtarma paketine onay çıkarken, paketin getireceği yeni ekonomik program dahilinde, Yunanistan‘ın gayri safi yurtiçi hasılasının % 160‘ı üzerinde seyreden kamu borcunun, 2020 yılına kadar yüzde 120‘sine indirilmesi hedeflendi. Aynı zamanda, Yunan tahvillerinin değerinde reel bazda yaklaşık yüzde 75 indirime gidilmesi kararı benimsendi.

2012 Yılında Hisse Senedi Endekslerinin Performansı

osman_goktan_1.jpgŞubat ayında, bir taraftan ABD ve AB’den gelen ekonomi verilerini izleyen, diğer taraftan Yunanistan’ın kurtarılması sürecine odaklanan piyasalar, aynı zamanda şirketlerin 2011 yılsonu mali verilerini de yakından takip etti. Ocak ayının ikinci ve üçüncü haftasında yaşanan hızlı yükselişin Şubat ayına taşınmasıyla, tüm global borsalar, 2012 yılı içerisinde görmüş oldukları en yüksek seviyeleri test ettiler.

Yurtdışındaki bu olumlu gelişmeleri yakından izleyen İMKB’de de, havanın olumluya dönmesiyle birlikte yükselişin devamı geldi. Yurtiçinde kur ve faiz tarafında, Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle bir rahatlama yaşanması, İMKB’deki yükselişi destekledi.

Mart ayına, Şubat ayının sonunda Avrupa Merkez Bankası’nın bankalara yönelik likidite desteğini ifade eden ihalelerin sonuçlarına odaklanarak ve Euro Maliye Bakanları’nın Yunanistan ile ilgili aldığı karar sonrasındaki süreci izleyerek girecek olan piyasalarda, iyimser havanın korunup korunamayacağı en önemli soru işareti olarak yakından takip edilecek. özellikle global piyasalarda son yaşanan yükselişlerin ardından, Mart ayında bir kar realizasyonu sürecine girileceği yönündeki beklentiler kuvvetlendi.

8 Mart‘ta başlayacak olan Yunanistan’ın borç takasıyla ilgili gelişmeleri izlemeye devam edecek olan piyasalar, ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeye gidip gitmeyeceğinin göstergesi olarak ABD’den gelecek ekonomi verileri de yakından takip edecek.
Mart ayında özellikle global piyasalara paralel bir hareket sergilemesini beklediğimiz İMKB’de, döviz ve para piyasalarının seyri, cari açık ve enflasyondaki beklenti ve gerçekleşmeler yakından izlenmeye devam edilecek.

Osman GöKTAN

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası