Merhabalar,
Günümüzde yapay zeka yüklü robotların insanlara yardımcı oldukları alanların sayısı hızla artıyor. Yapay zekanın günlük hayatta giderek daha aktif hale gelmesinin insanlara yarar mı yoksa zarar mı getireceği tartışmaları da giderek yoğunluk kazanıyor.
Bu gelişmeler devam ededursun, her gün yapay zekanın insanların hayatını kolaylaştıran yeni bir görev üstlendiğine şahit oluyoruz. Bugün, bataryadan elektrikli (BEV) taşıtların şarj işlemini robotların yapmaya başlamasından söz edeceğim. Uygulama, Hyundai Motors Grubu tarafından geliştirildi ve geçen hafta tanıtımı yapıldı.
Bu akıllı robot, tek kolla çalışıyor ve şarj ünitesinin kablosunu alarak BEV taşıtın prizine yerleştiriyor. Şarj işlemi bitince de kabloyu prizden çekip şarj ünitesindeki yerine başarıyla koyuyor.
HYUNDAI IONIQ 6 MODELİ İÇİN TAŞIT SÜRÜCÜSÜZ ŞARJ ÜNİTESİ
Tanıtım sırasında, Hyundai IONIQ 6 model SUV cinsi bir BEV taşıt sürücüsüz olarak şarj ünitesi yanına park etti ve robot, taşıt ile iletişime geçerek şarj prizinin kapağını açtırdı. Robot içindeki kamera ile taşıtın pozisyonu tam ve hassas olarak ayarlandı. Daha sonra robot şarj kablosunu şarj ünitesinden alarak taşıtın prizine yerleştirdi ve şarjı başlattı. Şarj bitince robot kabloyu alarak şarj ünitesindeki yerine koydu ve taşıtın şarj kapağını kapattı.
Bu uygulamanın internette videosu var. Youtube üzerinden de izlemek mümkün. Uygulama özellikle hızlı şarj kablolarının ağır olması, dar mekanlarda ve gece karanlığında şarjın zorlukları düşünüldüğünde oldukça faydalı. Markası ve modeli ne olursa olsun tüm BEV cinsi taşıtlara uyarlanabilir şekilde geliştiriliyor.
ALGORİTMALAR, 3D KAMERA VE YAPAY ZEKA İLE DESTEKLENİYOR
İlk bakışta sanki göz aldanması gibi görünen bu işlem ileri robot teknolojilerinin bir somut örneği aslında. Taşıtın park pozisyonu, şarj ünitesinin şekli, hava koşulları, potansiyel engeller ve şarj kablosu ağırlığı gibi farklı parametrelerle robotun yapay zekası hesaplama yaparak en iyi şarj pozisyonunu sağlıyor.
Robotun emniyetli şekilde şarjı başlatması amacıyla bir dizi algoritma çalışıyor. Algoritmalar 3D kamera ve yapay zeka ile destekleniyor.
TAŞIT ÇARPIŞMALARINA KARŞI DAHA GÜVENLİ
Robotun aşırı olumsuz hava şartlarında dahi çalışabilecek şekilde imal edildiğini ve taşıt çarpmalarına karşı güvenli bir alanda çalıştığını not edelim. Uygulama yaygınlaştığında, BEV taşıtların şarj işlemleri çok daha rahat ve kolay yapılabilecek. Sürücüsüz park sistemleriyle kombine edilebilirse, sırayla bir çok BEV taşıtı kendiliğinden sırayla şarj edebilecek.
Bu arada, 9 Nisan 2023 tarihine kadar yolu Seul’e düşecekler varsa, Seul Mobilite Fuarı‘ndaki Hyundai Motors pavyonunda robotik şarj uygulamasını görebilirler.
İbrahim Aybar
Vesiile A.Ş: Yönetim Kurulu Başkanı
aybar@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.