Son Haberler

Rusya ve Ukrayna Savaşı Sürerken hangi markalar daha çok etkileniyor?

Hepimiz 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya – Ukrayna savaşını endişeyle izliyoruz.

Savaşın; sonuç ne olursa olsun tarafların kayıp yaşadığı, insanlık için felaket olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Her alanda olduğu gibi otomotiv sektörü de bu olumsuzluktan nasibini alıyor elbette. Nitekim, ABD ve AB ülkelerinin Rusya’ya  karşı arka arkaya aldıkları yaptırım kararları motorlu taşıt üretiminde zaten sorunlu olan tedarik sistemini daha da aksatacak görünüyor. Hatta Rusya pazarında etkin olan birkaç otomotiv markasını da ciddi boyutta etkileyecek.

Fransız menşeli Renault grubu Rusya’daki yerli otomotiv üreticisi AvtoVaz‘ı kontrol ediyor. AvtoVaz‘ın Rusya’daki otomotiv üretiminde %39,5 pay ile lider olduğunu belirtelim. İkinci sırada ise Güney Kore menşeli Hyundai Grubu  %27,2 pay ile yer alıyor. Bu iki global markayı Alman Volkswagen Grubu %12,2 üretim payı ile takip ediyor. Arkasından Japon Toyota %5,5 pay ile dördüncü sırada.

https://autobala.com/renault-hyundai-and-volkswagen-are-the-most-exposed-to-the-russian-car-market

Aslında, otomotiv markalarının büyük çoğunluğunun Rusya’daki üretim faaliyetlerinden önemli kazançlar sağladıkları söylenemez. Ancak şu çok açık ki Renault bu savaşın etkilerine en fazla maruz kalan marka durumunda. Nitekim, geçen Cuma günlü Reuters haberine göre mevcut dağıtım hatlarının zorunlu değişikliği yüzünden parça sıkıntısı çeken Moskova’daki Renault fabrikası önümüzdeki hafta üretime ara veriyor.

Amerikan menşeli otomotiv markalarından General Motors  Rusya’daki üretimini 7 yıl önce durdurmuş ve ortaklık anlaşmasını 2019 yılında sonlandırmıştı. Ancak ithal modellerinin satışına devam ediyordu. Aynı şekilde Ford markası da 2019 yılında ülkeyi terk etmişti. Stellantis ise bünyesindeki Fiat ve Chrysler markalarının yerli ortakları ile kurdukları fabrikalarda üretim devam ediyor olsa da ülkenin toplam üretimindeki pazar payı sadece %1,6 düzeyinde.

2000 li yılların başında otomotivciler, Rusya’nın dünyadaki en büyük otomotiv pazarlarından birisi olacağını düşünüyorlardı. Dolayısıyla ülkeyi uluslararası otomotiv faaliyeti için üs yapma planları mevcuttu. Gerçi Rusya pazarı 2008 yılında 2,96 milyon adet satışla büyük bir hacim yakaladı ama ülkedeki istikrarsızlık ve ekonomik durgunluk yüzünden arkası gelmedi.

Geçtiğimiz son üç yıl  boyunca Rusya otomotiv pazarının büyüklüğü 1,6 milyon ile 1,75 milyon arasında gerçekleşti. Bu rakamlar 2021 yılındaki  ABD pazarının sadece onda biri, dünya pazarının ise %2 si kadar.

Ukrayna’nın üretim kapasitesi ise oldukça küçük. Geçen yıl sadece 100 bin adet kadar yıllık üretim söz konusu oldu. Ancak bu savaş global otomotiv tedarik zinciri üzerinde her tarafta olumsuz etki yapacak ve özellikle yarı iletken çip üretimi ile katalitik konventer üretimine bir darbe daha vuracak görünüyor. Zira Rusya’daki paladyum madeni ile Ukrayna’daki neon gazının temini mümkün olamayacak. Rusya’nın toplam paladyum madeni temininde % 33 pay alması, otomotiv sanayine katalitik konventer teminini ciddi oranda kesintiye uğratacak ve fiyatlar gereksiz yere daha da yükselecek.

Sonuç olarak, iki yıldır pandemi dolayısıyla büyük zorluklar yaşayan otomotiv endüstrisinin 2022 yılını daha da zor geçireceğini söylemek kehanet olmaz.

İbrahim Aybar

Renault mais Eski Genel Müdürü

aybar@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası