BEYRUT (AA) – NAİM BERCAVİ – Lübnan'da yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen son aylarda patlak veren kolera gibi salgınlar, fiyatı benzerlerinden iki kat fazla olan organik ürünlere talebin artmasını da beraberinde getirdi.
Organik çiftlik ürünleri, geleneksel üretime göre daha pahalı olsa da Lübnanlıların çoğu sağlık başta olmak üzere çeşitli nedenlerle bu ürünleri tercih ediyor.
Kimyasal gübre ve ilaçlar olmaksızın doğal yollarla yetişmesinin yanı sıra sulama sularının kirlenmesiyle ilgili raporlar pek çok kişinin daha doğal ve temiz bir besin kaynağı arayışına yönelmesi için yeterli bir gerekçe olarak görülüyor.
Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abyad, ülkede koleranın yayılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada "bazı bölgelerde ekinlerin kirli suyla sulanması nedeniyle geniş bir kolera yayılımı olduğu" konusunda uyarıda bulundu.
Ülkenin en uzun nehri olan Litani (yaklaşık 170 kilometre) resmi raporlara göre çevre kirliliğinden ciddi şekilde muzdarip. Bu durum da nehrin çevresindeki tarım arazilerinin sağlıklı bir şekilde sulanmasındaki rolünü kaybetmesine neden oluyor.
– 150 organik ürün çiftliği
Organik tarım, sağlıklı ve güvenli tarımsal üretimi sağlayan, çevreyi koruyan ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan endüstriyel malzemeler yerine biyolojik ve mekanik yöntemlerin kullanılmasına dayanıyor.
Tarım Bakanlığının verilerine göre, Lübnan'da organik tarım yapabilmek için lisans sahibi 150'ye yakın kuruluş bulunuyor.
Bakanlık, organik tarımı düzenleyen kanuna istinaden istenilen şartlara ve özelliklere sahip kuruluşlara, bu alanda uzmanlaşmış uluslararası şirketlerin değerlendirme ve izlemelerine göre sertifika ve lisans veriyor.
Organik ürünlerin satışına rağbetin artmasına karşın organik tarım için ekili arazilerin sayısı geleneksel tarıma göre oldukça düşük.
Tarım Bakanlığı, organik tarımın rekabet gücünü artırmayı ve organik tarım arazilerinin alanının toplam ziraî üretimin yüzde 5'ine ulaşmasını hedefliyor.
Organik tarımda, böcek ilacı kullanılmıyor; ürünlerdeki sorunlar el ile ya da biyolojik yöntemlerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Buna ek olarak sentetik kimyasallar, genetiği değiştirilmiş malzemeler ve atık su sızıntılarının da ürünlere temas etmemesi gerekiyor.
– Ürünlerin lezzeti fiyatı telafi ediyor
Organik ürünleri tercih ettiğini söyleyen Suha Hidmus, her hafta Beyrut'un Mar Mikail bölgesindeki organik tarım ürünlerinin satıldığı pazara geldiğini aktardı.
Hidmus, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Temiz suyla sulandığını ve kimyasallardan uzak doğal yollarla beslendiğini bildiğim için sebzeleri bu pazardan alıyorum." dedi.
Ürün fiyatlarının geleneksel ürün fiyatlarına göre daha yüksek olduğunu kaydeden Hidmus ancak lezzet ve kalite bakımından istenilen fiyatı hak ettiklerini belirtti.
Bakanlığa bağlı Tarım Endüstrileri Dairesi Başkanı Meryem Iyd ise son zamanlarda organik ürün alımına yönelik gözle görülür bir talep olduğunu ancak bu tür tarımın yeni değil, 90'lı yıllarda başladığını aktardı.
Organik tarımı kontrol eden ve düzenleyen yasaların varlığından söz eden Iyd, bu uygulamaların, hükümetin organik tarıma verdiği önemi yansıttığını belirtti.
– "Evet fiyatlar yüksek ama bu ürünler çok fazla bakım gerektiriyor"
Organik ürün üretimi konusunda Tarım Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip Tarık Rabah da mahsulleriyle ilgilenmek için her sabah arazisine giden çiftçilerden.
"Domates, salatalık, marul, maydanoz gibi her türlü yeşilliği yetiştiriyoruz. 100'e yakın sebzeyi mevsimine göre organik olarak üretiyoruz." diyen Rabah, organik ürünlerin çevre dostu ve sağlıklı olmasının yanı sıra lezzet olarak da çok başka olduğunu ancak fiyatının diğer yöntemlerle üretilenlere göre iki kat fazlaya satıldığını aktardı.
Rabah, "Evet fiyatlar yüksek ama bu ürünler çok fazla bakım gerektiriyor. Kimyasal ilaç kullanmadan onları böcekler ve hastalıklardan korumaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, ekim ayının ilk haftasında ülkede 1993'ten bu yana ilk defa kolera vakasına rastlandığını duyurdu. Tedbirler kapsamında 12 Kasım'da Akkar, Beka, Baalbek-Hermel gibi kuzey bölgelerde ulusal aşı kampanyası başlatıldı.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.