2015 yılının Ocak ayından bu yana sizlerle bu sayfada buluşuyoruz ve hem piyasalar hakkındaki genel görüşlerimi yazıyorum hem de oluşturduğumuz model portföyü izliyoruz. Bu ayki yazımı kısa tutacağım. Sadece piyasalarla ilgili belirli noktaları vurgulayıp, model portföy performansına bakacağız.
Geçen ay piyasalar açısından çok hareketli geçti. Dolar/TL kuru 2.7330 seviyesini görerek tarihi bir rekor kırdı. Türk lirası, dünyanın diğer ülkelerinin para birimleri ile karşılaştırıldığında, yılbaşından bu yana en çok değer kaybeden para birimi oldu. Borsa endeksi ise adeta yerinde saydı. özellikle 80.500 ile 83.500 aralığındaki kanala sıkıştı ve 22 Nisan 2015 tarihi itibariyle kendini 83.500 direncinin üzerine attı ve yukarı yönlü bir eğim içine girdi. Faizlerde ise yükseliş vardı. Geçen ayki yazımı 23 Mart tarihinde teslim etmiştim. O tarihte yüzde 8.55 olan faizler, 22 Nisan tarihi itibariyle (yani bu yazının yazıldığı tarihte) yüzde 10.12’ye kadar yükseldi.
Seçimler yaklaşıyor. Seçim anketleri yayınlanmaya başladı. Seçim öncelerinde genellikle piyasalar karasız olurlar. Ayrıca iş dünyası da frene basar. Seçim sonuçları görüldükten ve yeni ekonomi yönetimi oluşup, bu ekonomi yönetimi kendi plan ve programını açıkladıktan sonra, piyasalar yavaş yavaş rayına girer. Şu ana kadar yayınlanan seçim anketleri bu seçim sonuçlarının çok önemli olacağını söylüyor. HDP’nin barajı aşması veya aşmaması birçok siyasi dengeyi derinden etkileyecek. Bu yüzden, seçim sonuçları alınana kadar piyasalarda belirgin bir düzelme olumlu trend olasılığı zayıf olacaktır. Gelecek ayki yazımda bu konuya daha fazla değineceğim. Ama şu an bilinmesi gereken en önemli nokta şudur ki; seçime kadar neler olacağını tahmin etmek zordur ve piyasalar dalgalı bir seyir içinde olacaktır.
Dolar/TL kuru eğer 2.7350 seviyesini aşarsa ilk hedefi 2.81 civarı olacaktır. ABD’de faiz artışının bu yılın son çeyreğinde olması bekleniyor. Bu nedenle de ABD doları diğer paralara karşı değer kazanmaya devam ediyor. Bu yüzden seçime kadar olan süre içinde dolar/TL kurunun en düşük 2.60-2.65 bandını görebileceğini, ama üst seviyede gidebileceği yeri kestirmenin güç olduğunu düşünüyorum.
Borsaya baktığımızda ise endeks 86–87 bin aralığına gelirse zorlanmaya başlayabilir. Bu yüzden 86 binin üzerinde alım yapmak riskli olabilecektir.
Model Portföy
Model portföyümüzdeki son durumu ve bu ay portföye eklenen ve çıkan kâğıtları yandaki tabloda veriyorum.
Bu tabloda görüldüğü üzere, 23 Mart – 22 Nisan 2015 tarihleri arasında, portföyümüzün ortalama getirisi yüzde 8.09 olurken BIST-100 endeksi sadece binde beş yukarı gitti. Dolayısıyla piyasa şartları kötü olmasına rağmen eğer kâğıt seçimi iyi yapılırsa, endeksin üzerinde ciddi bir getiri elde etmek mümkün olabiliyor. Fakat sıkıntı şu ki; sizler bu yazıyı Mayıs ayı başında okuyabiliyorsunuz.
Geçen ay verdiğimiz model portföy tablosunda sadece iki hisse (BIZIM ve BSOKE) negatif getiri, sağlarken, bir tane hissenin fiyatı değişmedi (KRDMD). Diğer hisselerin hepsi bir hisse hariç (ISFIN) yüzde 10’un üzerinde getiri sağladı. Geçen ayın getiri şampiyonu SODA oldu ve yüzde 22.51 prim yaptı.
Soldaki tabloda kırmızı bantla gösterdiğimiz hisseleri bu ayki öneri tablomuzdan çıkardık ve sağdaki tablo yeni model portföy önerimiz olarak verildi. Model portföyden AKSA, BIZIM ve BSOKE çıkarken, yerine TAVHL, DOCO ve PGSUS hisselerini ekledik. Bu hisselerin 22 Nisan 2015 itibariyle kapanış fiyatları sağdaki tabloda verilmiştir.
Model portföymüze 12 hisse ile başladığımız için başlangıçta her hisseye 1000 TL yatırım yapıldığını varsaymıştık. Mayıs ayı için verdiğimiz model portföy tablosundaki hisseleri eşit ağırlıkta portföyünüze alabilirsiniz. Dikkat ederseniz ilk tablonun altında portföyün aldığı değerler veriliyor. 12 bin liramız model portföyde 23 Mart tarihinde 11.700 TL’ye düşerken, BIST-100’e göre 12 bin TL 10.993 TL’ye gerilemişti. Yani model portföy hisseleri endeksin oldukça üzerinde bir performans sergilemişti. Ama Nisan ayı içinde model portföy yüzde 8.09 getiri sağlayınca 11.700 TL 12.647 TL’ye yükselirken, endeksin seviyesi pek değişmediği için, eğer 12 bin TL endekse yatırılsaydı 22 Nisan2015 itibariyle paramız 10.998 TL olacaktı.
Bu model portföyü takip etmek isteyen okuyucular, bu ay için verdiğimiz 12 tane hisse önerisine eşit ağırlıkta yatırım yapabilirler. Geçen aylardan bu portföyü uygulayanlar ise, hisselerini satıp, yeni model portföye eşit dağıtabilirler.
Yatırımcılık açısından önemli bir konuyu vurgulamak için bu model portföy uygulamasını yapıyoruz. Dikkat ederseniz eğer iyi seçim yapılırsa endeksin üzerinde getiri sağlamak mümkün olabiliyor. Aşağıdaki grafikte Ocak 20165’ten bu yana 12 bin TL’nin BIST-100 ve Model Portföy’e göre nasıl bir seyir izlediği görülüyor. Hepinize bol kazançlı bir ay olmasını dilerim.
Finansal Analiz
Dr. Yaşar Erdinç
erdinc@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.