Şekerbank Genel Müdürü Taze, bankanın hakim iki ortağından biri olan Kazak bankanın hisse satışı söylentisi üzerine, ‘Önalım opsiyon hakkı bizde, talip olabiliriz’ açıklamasını yaptı.
Görevini üç ay önce devralan Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Şekerbank’ın önümüzdeki dönem hedeflerini değerlendirdi.
Taze banka içerisindeki satış söylentileriyle ilgili olarak, “Bir hisse satışı durumunda her iki tarafın da önalım opsiyon hakkı var. Biz satacak olursak onlara, onlar satacak olursa önce bize gelmek zorundalar… Kazak ortağımızın kendi hisselerini satış süreci onların tarafında yürütülen bir süreçtir, paylaşmak durumunda değiller” dedi ve ekledi:
“Ortada net bir teklif olduğunda önalım opsiyon hakkı diğer ana hissedar olan Şekerbank Munzam Sandığı Vakfı’nda (SEMVAK) olduğu için onlara gelmek durumundalar. Mevcut sözleşme banka ile değil, SEMVAK ile diğer Kazak ana hissedar arasında.”
Taze, sandığın söz konusu hisseleri alıp almayacağı ile ilgili olarak da “Bugünden net bir şey söylemek mümkün değil, konjonktür neyi gerektirecek?…. Yani belki de (Kazaklar) kalmayı isteyecekler…Kazakistan’da işler değişebilir. Petrol fiyatları ülkenin içinde bulunduğu durumdaki iyileşmeler, farklı dinamikler olabilir” diye konuştu.
Taze, olası satış durumunda, sandığın ve buna paralel bankanın nasıl bir yol izleyeceğinin, iki ana hissedar arasında bir konu olduğunu ifade etti.
Kazak Samruk-Kazyna’nın Şekerbank’taki yüzde 19.37 hissesinin tamamının Kazkommertsbank’a satışı için anlaşma 2015 sonunda imzalanmış ve Kazkommertsbank’ın da ulaştığı toplam yüzde 30.28 pay ile ana hissedarlardan biri olacağı açıklanmıştı. Kazkommertsbank’ın, Şekerbank’ın sermayesinin toplam yüzde 30.28’inin yeni bir stratejik yatırımcıya satılması için yetki verdiğini de 2015 sonunda açıklamıştı.
Toplam 1.16 milyar lira ödenmiş sermayesi bulunan Şekerbank’ta mevcut durumda Şekerbank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’nın yüzde 35.44 hisse payı bulunuyor.
Şekerbank’ın açık artırmayla satışa çıkarılan yüzde 9.4 hissenin 175 milyon liraya satın alındığını hatırlatarak, bunun prosedürlerin devam etmesinden dolayı henüz ortaklık yapısına yansımadığını da belirten Taze, “Şekerbank’ın sahibi yüzde 9.4 oranda Şekerbank oldu. Banka kendi hissesini devraldı. Bunun finansmanı da kendi iç kaynaklarımızdan karşılandı” dedi.
KOBİ VE tarıma daha fazla odaklanacak
Şekerbank’ın gelecek dönem hedefleri kapsamında KOBİ ve tarım bankacılığına daha fazla odaklanacağını belirten Taze, şu anda 800,000 KOBİ ve tarım müşterisine sahip olduklarını ve önümüzdeki üç yılda ek olarak 650,000 yeni KOBİ ve çiftçiye ulaşmak istediklerini belirtti.
Şekerbank’ta KOBİ ve tarım kredilerinin 8.2 milyar lira toplam kredilerden yüzde 55’lik pay aldığını söyleyen Taze, kurumsal ve ticari kredilere 4.9 milyar lira ile toplamdan yüzde 33 pay aldığını, 1.8 milyar lira ile bireysel ve kredi kartlarının payı ise yüzde 12 seviyesinde olduğunu kaydetti.
Taze, banka olarak sektör ortalamasına göre takipteki alacaklarda bir miktar yüksek olduklarını ancak ana odaklarından biri olan tarım kredilerinde bu oranın sektör ortalamalarına göre daha iyi olduğunu ifade etti.
Bankacılık sektörünün toplam takipteki kredi rasyosu mart sonu itibarıyla yüzde 3.3 seviyesinde bulunuyor.
Taze, geçen sene iki kez takipteki kredi satışı yaptıklarını, bu yıl bir kez daha yapabileceklerini belirtti.
“Her halükarda bu seviyeler bizim için de sektör için de yönetilebilir seviyelerdir” diyen Taze, gelecek üç yıllık süredeki hedefleri doğrultusunda müşteri sayılarındaki artışın takipteki alacaklara olası olumsuz etkisi olup olmayacağı ile ilgili olarak da, “Genel müdürlük ayağında hem tahsis hem izleme hem pazarlama tarafında bir takım kuvvetlendirmelerle bunu çok daha iyi gözlemleyip yönetebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Taze, yeni üç yıllık strateji kapsamında, odaklandıkları alanlarda büyümek gibi bir takım yol haritaları belirlediklerini belirterek, büyük ve verimsiz oldukları kredileri, odaklanacakları alanlara kaydırma projesini hayata soktuklarını söyledi.
“Aktifte büyümeden ziyade, kompozisyonda yer değiştirmeler projesini yürütüyoruz” diyen Taze, büyük ticari, kurumsalda verimsiz gördükleri müşteri grubundan ziyade, KOBİ tarım tarafını biraz daha öne çıkarmak istediklerini söyledi. Taze, şubelerde ise bir takım optimizasyonlara gidebileceklerini belirterek belli büyük şehirlerde aynı hat üzerinde olan şubelerin bazılarının birleştirilebileceğini, yeni şubeleşme stratejilerinin de potansiyelin yüksek olduğu bölgeler ve şehirlerde olacağını açıkladı.
Bankanın Varlık Teminatlı Menkul Kıymet program kapsamında şu ana kadar 542 milyon euro civarında bir fon kullandığını belirten Taze, önümüzdeki dönemde bu kapsamda belki 100 milyon dolar daha fon sağlayabileceklerini bildirdi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.