Sınai Mülkiyet Kanunu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu gelişmenin ardından “Bu kanun bize ne fayda sağlayacak?” sorusu sorulmaya başlandı.Biz, sektörün hizmet sağlayıcılarıolarak Sınai Mülkiyet Yasası ile ilgili detaylara hakimiz. Fakat hizmet alan taraftaki kişi ve kurumlar için henüz yanıtlanmayan sorular var. Bu yazımda, kanunla ilgili detayları ve sağladığı faydaları ele alacağım.
Öncelikle yeni kanunumuza içtenlikle “hoş geldin” diyor ve başta gazi meclisimizin Başkanı olmak üzere tüm milletvekillerine teşekkürü bir borç biliyorum. Yeni adıyla Türkiye Marka ve Patent Kurumu Başkanı ve tüm çalışanlarına yaptıkları yoğun çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Elbette ki bu sürecin hızlanmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanlarımıza ülkemiz için gelişmeler sağlayacak bu kanundaki katkılarından dolayı meslektaşlarımız adına da teşekkür ediyorum. Güçlü bir sınai mülkiyet sistemi; başvuru ve tescil süreçlerinin hızlanması, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ulusal ve uluslararası arenada etkinliğinin artması, vekillik sisteminin ilkeli çalışma sistemine dahil olması, ihtisas mahkemelerinin daha hızlı çalışması anlamına geliyor. Sınai Mülkiyet Kanunu, bu ve daha birçok şartın yerine gelmesi için gerekli zemini oluşturdu.
MARKA VE PATENT KANUNU NELERİ GETİRİYOR?
Peki ama bu kanun, somut olarak hangi hükümleri getiriyor? “Bundan sonra neler olacak ve ben kendi adıma nasıl bir fayda sağlayacağım?” diyorsanız; marka, patent, tasarım ve coğrafi işaret başlıkları altında şu şekilde özetleyebiliriz:
MARKALARİÇİN GETİRİLEN DÜZENLEMELER
Tescilli markaların hukuki ihtilaf durumunda iptalleri için mahkemeye gitmeden TPMK nezdinde yapılacak bir başvuruyla idari olarak iptal edilebilmesinin önü açıldı. Ancak sabırlı olunması gerekecek, bu uygulama 7 sene sonra başlayacak. ÇOK ÖNEMLİ YENİLİKLER
Sınai Mülkiyet Kanunu, çok önemli yenilikler ve kolaylıklar getiriyor. Marka, patent ve coğrafi işaret sahiplerinin hakları güvence altına alınıyor. Bu noktada marka ve patent sahibi firmaların ve kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor.
PATENTLER İÇİN GETİRİLEN DÜZENLEMELER
TASARIMLAR İÇİN GETİRİLEN DÜZENLEMELER
COGRAFİ İŞARETLER İÇİN GETİRİLEN DÜZENLEMELER
Kemal Yamankaradeniz Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı
kyk@destekpatent.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.