Son Haberler

Sonsuza kadar huzur yüzü görmeyecek 3 ülke Türkiye, Mısır, Panama

Bu güzelim ülkelerin huzurlu yaşamaları için bin farklı neden var aslında. Buna rağmen huzursuzluklarının ana sebebi tek ve ortak. İki kıtayı ve iki denizi birleştiren en dar kanallara sahipler. Bu özellikleri nedeniyle sonsuza kadar huzur bulabileceklerini sanmıyorum!

Türkiye Karadeniz‘i Akdeniz‘e, Mısır Akdeniz‘i Kızıl Deniz ve Hint Okyanusu’na, Panama ise Atlas Okyanus’u Büyük Okyanus‘a birbirine bağlıyor. İşte bu sebeplerdendir ki; başları hep ağrıyor ve ağrıyacak. Temelde yatan sorun bu.

Yüzlerce yıl önce Arap ülkelerinin içinde en geniş topraklara sahip olan Mısır, Orta Doğu’nun merkezindeki ciddi kanaat önderiydi. Konuştuğu modern Arapçayla; bir yandan Arap coğrafyasında, öte yandan Kuzey Afrika ve Sahra altı Afrika‘sında tüm dengeleri elinde tutuyordu.

Mısır 1950‘de Cumhurbaşkanı Gammel Abdül Nesser’dan başlayarak Enver Sedat, Hüsnü Mübarek ve son olarak Muhammed Mursi ile nerdeyse 60 yıldır modern dünyanın ayak oyunlarından bir türlü kurtulamıyor. Değişim kararlarını nerdeyse her dönemde Tahrir veriyor. Reformların adamı Sayın Muhammed Mursi, 30 milyon imzayı gözardı etmeseydi dahi durum bundan farklı olmayacaktı veya onun yerine başka biri gelmiş ve gelecek olsa da netice değişmeyecek! Mısır demokrasiyi yaşıyor, öğreniyor ve güçleniyor. Erken seçimi kazasız belasız atlattıkları takdirde kısa zamanda karşımızda daha bilinçli bir Mısır bulacağız. Sayın Muhammed Mursi seçime girerse sandıktan daha güçlü çıkabilir, çıkmazsa yeniliklerin “reformların adamı” olarak tarihteki yerini alır.

MISIR ESKİ ROLüNü İSTİYOR
Mısır hızla değişiyor. 60 yıl önceki rolünü, inisiyatifini geri istiyor. Türkiye ve Mısır arasında 25 yıl önce atılan ticari köprülerin temeli günümüzde sağlam ve vazgeçilemez hale dönüştü. İki tarafta birbirini tamamlayan yönleriyle Arap coğrafyasında, Avrupa‘da, Asya ve Avrasya‘da fark yaratıyorlar. Karşılıklı iş birliktelikleri her gün artarak, iki tarafın refah seviyelerinin yükselmesine neden oluyor.

2023 TüRKİYESİ HEDEFLERİNDE MISIR’IN YERİ
İş dünyası bir kez daha Mısır‘ı sabırla seyrediyor, bekliyor. Yatırımlar şimdilik askıda ama katiyen vazgeçilmiş değil. Tedirginlik yok ve çoğunluğun ortak görüşü; demokrasinin ülkenin her hücresinde hissedilmesinin uzun zaman alacağı yönünde. öte yandan bu fırsatı değerlendirmek isteyen ülkeler; Türk yatırımcısına cazip tekliflerde bulunuyor ve diyor ki: “Mısır‘daki yatırımlarınızı bize getirin pazar payınızı büyütün. 5 ile 7 yıl süreyle vergi muafiyetini kaldıralım, işçilerinizin sosyal güvencelerini sağlayalım”… özellikle tekstil alanında yan sanayilerini tamamlamış olan tekstilcilerimize bu teklifleri sunmak için bizlerden toplantı talep ediyorlar.

Kimse uyumuyor! Her ülke, bir başka ülkenin krizini fırsata çevirmenin derdinde. Girişimciler tetikte. Yakinen tanıdığım bir kaç inşaatçı USA’da iş kovalıyor. Türkiye‘de Hintli yatırımcılar, çin‘li yatırımcılarla yarış halindeler. öte yandan Avrupa bizlerle iş birlikteliği yakalamaya çalışırken; çantasında sermaye, bilgi (know how) ve ciddi bir pazar ağı (net work) sunuyor. Birçok sermayedar Türk iş dünyasıyla ortaklık yaparak 3.ülkelerde iş birlikteliği kurmak istiyor. Buna fırsat sunacak DEİK Mısır İş Konseyimiz ise Eylül’de organize edeceği toplantıya hazırlanıyor.

Bizler; Türk iş dünyasının küresel oyuncuları olarak sabırla izliyor ve bekliyoruz. Başta Mısır’daki iç karışıklığının sakinleşmesini. Limandaki yavaşlamanın hızlanmasını. Malların içeriye dağılımdaki sorunların giderilmesini. Gümrük kontrollerindeki aşırı titizliğin, işlerimizi yavaşlatmamasını. Banka işlemlerinin hızlanmasını ve para transferlerinin zamanında yapılmasını. Belki de en önemlisi Mısır‘lı kardeşlerimizin bu süreçte siyaseti, ticaretle karıştırmamalarını arzu ediyoruz. Kötü günler aslında dost tanıma günlerdir. üretimlerimize ara vermeden devam ediyoruz, her şeye rağmen istihdam artışlarımızı yapıyoruz. Biz, dün Mısır‘ın yanındaydık, bugün de oradayız. Amacımız Mısır‘ın bu değişim sürecinde yanında olduğumuz gibi, yarınlarında da orada olabilmektir. Yaklaşık üç yıldır gösterdiğimiz iyi niyet ve sabrımızın doğru değerlendirilmesini istiyoruz.

Tüm bunlar yaşanırken sorunlarımızın ve toplumsal dokularımızdaki ortak noktalarımızın göz ardı edilmemesi gerekiyor. Toplam dış ticaret hacmimizin 5.2 Milyar Dolar ve ülkelerimizin nüfusunun yüzde 40’ını gençler oluşturuyor. Hedefimiz ticaret hacmini artırarak mümkün mertebe gençlerimize iş imkanı yaratmak ve refah ortamı sağlamak olmalı. Lüzumsuz ve provakatif davranışlar iki tarafa da zarar verir. Bu bilinçle Mısır‘a hayırlı bir seçim diliyoruz. Biliyor ve inanıyoruz ki; her dönemde Türk iş dünyası sabırla, anlayışla Mısır‘lı kardeşlerimizle beraber olacak ve Mısır‘ı birlikte inşa edeceğiz. Mısır için gelecek daha güzel gelecek.

Ramazanın bereketi üzerimizde olsun, hepimize sevdiklerimizle birlikte geçireceğimiz huzurlu bir bayram diliyorum.

Zuhal Mansfield
DEİK / Türk Mısır İş Konseyi Başkanı

10 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • DR.ALİ ARAZ
    5 Ağustos 2013 01:27 - Reply

    JEOPOLİTİĞİMİZİN BAŞIMIZA DAHA NELER GETİRECEĞİNİ TAM GÖREMESEK DE BÖYLE LOKASYONA SAHİP TÜRKİYE ,MISIR VE PANAMA GİBİ ÜLKELER ,İÇİN HAMAMA GİREN TERLER ,BU TOPRAKLARDA EGEMENLİK KURMAK AYRI BİR EFOR,BUNU SÜRDÜRMEK DAHA FAZLA EFOR GEREKTİĞİNİN İSPATIDIR.EN DERİN SAYGILARIMLA

  • yasemin
    5 Ağustos 2013 02:58 - Reply

    Yazının başlığını okuyunca dikkatimi çekti. Közgün ve aydınlatıcı yazınız için teşekkürler.

  • NURCAN ÖZÇAKIR
    5 Ağustos 2013 03:08 - Reply

    Sevgili Zuhal hanım; Mısır İş Konseyi Bşk olarak konuya hakim biri olduğunuzdan yazınız çok güzel,sizi kutluyorum. Değişim kararlarını neredeyse her dönemde Tahrir veriyor, demişsiniz,, evet haklısınız.. Mısır’da yıllardan beri diktatörler tarafından yönetilen halk bir isyan hareketi başlatmış ve Hüsnü Mübarek indirilerek bir devrim yapılmıştı. Devrim sonrası yapılan ve ülke tarihindeki ilk serbest seçimler olan cumhurbaşkanlığı seçimini, Müslüman Kardeşler hareketinin adayı Muhammed Mursi kazanmıştı. Şimdi bu lider ve oluşan yeni yönetim, yapılan askeri bir darbe ile görevden alındı.Bütün bu olaylar Tahrir meydanında oldu ve bizlerde sizin organize ettiğiniz MISIR iş gezisi ile oraları görme fırsatı bulduk..Birçok arkadaşımız halen Mısır’lı işadamları ile görüşmeye devam ediyor ve bizde Sizi izlemeye devam ediyoruz 🙂

  • Adnan KASAPCI
    5 Ağustos 2013 03:26 - Reply

    Mısır, küresel vizyon kadar Türkiye için de çok önemli bir yere sahip… Hususi olarak karıştırılmasının ardındaki en önemli unsur bence İslam dünyasını temsil eden dinamikleri olsa gerek… Türkiye de bu temsile dahil… ve bu iki ülke kaderini çok defalar paralel yaşamıştır…

  • tanju baykal
    5 Ağustos 2013 03:31 - Reply

    iranıda ekleyin hüzmüz.dtö de dar kanallart ve ticari geçişler kanunu tekrar oylanır ozamanbakarız dananın kuyruğu nereden kopar.

  • yücel tüfekçi
    5 Ağustos 2013 05:53 - Reply

    tesbitler çok doğru ve kıtalar arası geçiş noktalarında olan ülkelerin malesef kaderi en kötüsüde doğal kaynaklar ın oluşu ve bu kaynakların nakli de köprü ülkeler bir gün vatanını sömürgecilerden kurtarmayı düşünen yöneticilerin olması dileği ile

  • sema maybek
    5 Ağustos 2013 10:33 - Reply

    sevgili Zuhal hanım Panama yı bilmediğim için yorum yapamayacağım ama devamlı ortadan görünen Mısır ve Türkiye konusunda sonsuza kadar huzur yok bu da bence ABD nin yüzünden Mısır eski kadim uygarlıklara evsahipliği yapmış ezoterik öğretilere sahip değerli bir ülke idi keza bizler üç tarafı denizle çevrili ve zengin yeraltı kaynaklarına sahip bir ülkeyiz ve gerek yer altı gerek yer üstü zenginlikleri maalesef asırlarca batının iştahını çekmiş ve sömürgelerle bu işi yürütmüşlerdi artık daha kötüsü oluyor Müslümanı Müslümana kırdırarak yok edip el koymaya çalışıyorlar. evet genç nüfusumuz çok ama giderek eğitim seviyemizin düştüğü durumu gelecek ekonomi için beni düşündürüyor olaylara belki ekonomik açıdan yaklaşmadım ama asılsız incelemeler firmaları zora sokmalar iş dünyamızı yıpratıyor yine de yaşanması gereken ne ise yaşayacağız hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun. Bayramı gerçekten bayram tadında kutlayacağımız günlere sevgi ile kalın

  • ALİ BURAK DEMİRCİ
    5 Ağustos 2013 11:47 - Reply

    Güzel bir yazı olmuş hocam. inş. ileri ki yıllarda mısırda şimdi olabildimiz kadar hatta daha fazla etkin olabiliriz kmseye kaptırmayız…

  • fatih soygenç
    10 Ağustos 2013 09:16 - Reply

    uzun soluklu siyaset ve ve iş takibi yaparsak .büyüyecegiz her zaman oldugu gibi kirli oyunlar peşimizdeiyi bayramlar

  • engin evren
    10 Ağustos 2013 23:03 - Reply

    Bu millette bu zihniyet degismedikce hic bise olmaz…

  • Site Haritası