– Dijitalleşme ve mobil uygulamalar sayesinde sektörlerdeki iş yapış modelleri büyük bir değişim geçiriyor. Bunun yeni bir boyutu süper uygulamalar (SuperApps) ile karşımıza çıkıyor. Süper uygulamalar, çok sayıda hizmeti tek bir mobil veya dijital arayüzde sunan uygulamalar olarak ifade ediliyor. Süper uygulamalar, farklı uygulamaların ayrı ayrı sunduğu hizmetleri tek bir uygulamadan müşterilerine toplu bir şekilde sunuyor.
-Süper uygulamalar üzerinden verilen hizmetlere bakıldığında mesajlaşma, görüntülü arama, sosyal medya, para transferi, ödemeler, kredi başvuru ve kullandırım, sigorta ürünleri satışı, e-ticaret, yatırım işlemleri, araç alım ve satımı, rezervasyon, bilet satışı, yemek ve market siparişi, kurye, taksi çağırma, işe alım, eğitim gibi pek çok farklı hizmet veriliyor.
Dijitalleşme her sektörü etkilemeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Dijitalleşme ve mobil uygulamalar sayesinde sektörlerdeki iş yapış modelleri büyük bir değişim geçiriyor. Bunun yeni bir boyutu süper uygulamalar (SuperApps) ile karşımıza çıkıyor. Süper uygulamalar temel olarak çok sayıda hizmeti tek bir mobil veya dijital arayüzde sunan uygulamalar olarak ifade ediliyor. Bilindiği gibi tek uygulamalar ayrı ayrı hizmetleri veriyor. Bu nedenle her hizmet için farklı birçok uygulama bulunuyor.
FARKLI HİZMETLERİ AYNI UYGULAMADA SUNUYOR
Süper uygulamalar ise farklı uygulamaların ayrı ayrı sunduğu hizmetleri tek bir uygulamadan müşterilerine toplu bir şekilde sunuyor. Super App terimi ilk defa 2010 yılında kullanılmasına rağmen bu uygulamaların Asya ülkelerinden çıktığı ve yükseldiğini belirtmek yanlış olmayacak. Çin’den WeChat, AliPay, PingAn, Singapur’dan Grab, Endonezya’da GoJek, Hindistan’dan Paytm, Japonya’dan Line, Kore’den KakaoTalk gibi Asya ülkelerinden başarılı örnekler dikkat çekiyor. Bu firmalar günümüzde pek çok farklı sektörden hizmetleri bir arada sunuyor ve yaşamı kolaylaştırıyor.
PARA TRANSFERİ VE MARKET SİPARİŞİ AYNI UYGULAMADAN YAPILABİLİYOR
Süper uygulamalar üzerinden verilen hizmetlere bakıldığında mesajlaşma, görüntülü arama, sosyal medya, para transferi, ödemeler, kredi başvuru ve kullandırım, sigorta ürünleri satışı, e-ticaret, yatırım işlemleri, araç alım ve satımı, rezervasyon, bilet satışı, yemek ve market siparişi, kurye, taksi çağırma, işe alım, eğitim gibi pek çok farklı hizmet veriliyor. Süper uygulamalar temel olarak birden fazla sektörü bir araya getiren uygulamalar olmasına rağmen bir sektördeki farklı hizmetleri bir arada sunan süper uygulamaların da yaygınlaştığı görülüyor. Özellikle farklı finansal hizmetleri bir araya getiren finansal süper uygulamalar bu açıdan dikkat çekiyor.
KULLANICI DENEYİMİ ZENGİNLEŞİYOR
Süper uygulamalar, müşteri verisinin toplanması ve bu şekilde elde edilen büyük verilerin yapay zeka ve benzeri teknolojiler ile işlenmesi sayesinde müşterilere kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunulmasına imkan sağlıyor. Kullanıcılar açısından uygulama kirliliği ortadan kalkıyor. Süper uygulamalar, birçok farklı hizmeti tek bir platformdan sunarak kullanıcı memnuniyeti açısından önemli fayda sağlıyor. Kullanıcılar farklı farklı uygulamalar girmeden tek bir uygulama üzerinden işlemlerini tamamlayabiliyor. Bu şekilde kullanıcı deneyimi zenginleşiyor.
RİSKLERİNE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR
Bununla birlikte süper uygulamaların nispeten yeni olmaları, mevcut durumda özellikle Asya ülkelerinde yaygınlaşırken diğer ülkelerdeki gelişiminin belirsiz olması, ülkeler arasında süper uygulamalara farklı yaklaşımlar olması gibi risk alanları da bulunuyor. Bunun yanı sıra farklı sektörlere ilişkin hizmetleri bir arada sunan bu platformlara yönelik siber saldırılar, kişisel verilerin korunması, rekabet gibi önemli mevzuat düzenlemelerine yönelik uyumsuzluklar ile oluşabilecek gözetim ve denetim boşlukları diğer önemli riskler olarak karşımızda duruyor.
ÜLKEMİZDE DE SÜPER UYGULAMA ADAYLARI BULUNUYOR
Süper uygulamaların hızla yükselen başarısı diğer ülkelerdeki bu yöndeki girişimleri de hızlandırıyor. Çeşitli firmalar kendilerini süper uygulama olarak konumlandırıyor. Ülkemizde de Hepsiburada, Trendyol, Getir, Migros, Türkiye Sigorta, İş Bankası Maximum, Ozan SuperApp, Papara gibi şirketlerin bu yönde çalışmaları olduğu görülüyor. Süper uygulamaları, günümüzde önemi giderek artan ve gelişen platform ekonomisinin ve eko sistem yaklaşımının potansiyelinin nerelere varabileceğini gösteren yeni nesil örnekler olarak değerlendirmek yanlış olmayacak. Süper uygulamalar ile ilgili rekabetin hızlandığı görülüyor. Bu rekabetin yakın gelecekte daha da hızlanacağını ifade etmek yanlış olmayacak.
UYGUN STRATEJİLER GELİŞTİRİLMESİ ÖNEM TAŞIYOR
Süper uygulamalar, dijitalleşmenin yeni bir boyutu olarak tüketicilerin seçim yapması ve satın almasını kolaylaştıran, müşteri deneyimini geliştiren yeni nesil uygulamalardır. Platform ve ekosistem temelli dijitalleşmenin bir yansıması olarak Asya ülkelerinde popülerleşen bu uygulamalar dünyada giderek yaygınlaşma potansiyeli taşıyor. Bu uygulamaların gelişim süreci, ülkemizdeki şirketler açısından da yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor. Özellikle kullanıcı sayısı yüksek e-ticaret vb. şirketlerin uygulamaları bu açıdan ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra bazı şirketlerin çeşitli süper uygulamalar içerisinde kendisini konumlandırması da mümkün olabilir. Bu nedenle şirketlerin bu gelişimi yakından takip etmesi, konuya fırsat penceresinden yaklaşması, süper uygulama olma veya süper uygulamaların içinde yer alma yönünde doğru stratejiler belirlemesi, iş modeli oluşturması, müşteri verilerini anlamlandırması, analiz etmesi ve bu yönde gerekli çalışmaları yürütmesi önem taşıyor.
Gürdoğan Yurtsever
yurtsever@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.