-Akgün Hotel, Elazığ’ın ilk 4 yıldızlı, konforlu oteli. Şehrin merkezine yakınlığı, ferah odaları, lezzetli Elazığ ve dünya mutfağından yemekleri ve güler yüzlü personeli ile Akgün Hotel, Türkiye’nin her yerinden gelen misafirleri ağırlıyor…Sektördeki geçmişi yarım asrı geçen Akgün ailesi, Akgün Hotel ile Elazığ’ın turizmine önemli bir katkı sağlıyor… Akgün Elazığ Hotel Genel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akgün Turcomoney’nin sorularını yanıtladı…
-2004 yılında Akgün Alış Veriş Merkezi ile birlikte kurulan Akgün Hotel, yaklaşık 15 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçti. Ancak 7 katlı otelin yenileme yatırımları devam ediyor. Otelimiz, yaklaşık 100 kişilik personeli ve 142 odası, 2 exective süit ve 10 suit oda ile hizmet veriyor… Akgün Otel’in ayırt edici en büyük özelliği tecrübesi ve oturmuş kadrosu olmasıdır. Fiziki şartlarımız da iyi olduğu için tercih sebebi oluyoruz.
-Otelimizin müşteri profili ağırlıklı olarak ticari amaçla gelen misafirler. Bunun yanında Harput, Hazar ve Keban gibi tarihi ve kültürel beldelerimizi ziyaret etmek ve görmek amacıyla gelen misafirlerimiz de var. Fakat bir turizm işletmecisi olarak biz bunu yeterli bulmuyoruz. Bölgenin büyük otellerinden biri olduğumuz için irili ufaklı toplantı, seminer hatta büyük kongrelere ev sahipliği yapıyoruz.
–Yabancı turistleri ağırlama açısından zayıf durumdayız. Gerek tarihi gerek kültürel açıdan zengin bir şehir olmasına rağmen Elazığ, yabancı turistleri yeterince çekemedi. Çevre illerimiz olan Diyarbakır, Mardin ve Urfa gibi gelişmedi. Bu nedenle daha çok iç turizme hitap ediyoruz. İlerleyen yıllarda Elazığ, turizm açısından hem tarih, hem kültürel, hem de doğa turizmine hizmet verebilecek.
-Bulunduğumuz bölgeyi, yani Elazığ ve çevre illeri görmeyen 50 milyondan daha fazla vatandaşımız var. Turizm sadece sahil turizmi olarak algılanmamalı. Tarih, kültür ve doğa turizmi de çok önemli. Bu konuda gelişme sağlanırsa yabancı turist ve yerli turist bundan faydalanır. Ülkemizi yönetenler, kısa, orta ve uzun vadeli olarak projeler geliştirmeli. Ben Türkiye’nin turizm sektöründe çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum.
–Şehrimiz, eğitim sektöründe de çok iyi noktaya gelebilecek potansiyele sahip. Çünkü bu bölgede özel üniversite ihtiyacı var. Elâzığ, 5-6 şehre 1 veya 1,5 saat mesafede. Birçok şehre çok yakın. Bu avantajları nedeniyle Elazığ, eğitim üssü yapılabilir. Eğitim sektörü ile ilgili çalışmalar yapılırsa Elâzığ, hem Türkiye’nin birçok şehrinden hem de komşu ülkelerden öğrenci çeker. Elazığ’ın bu şekilde “öğrenci kenti” olacağına inanıyorum .
DR. KAZIM KILINÇ
Türkiye’de bir zamanlar İstanbul, İzmir ve Antalya gibi en gelişmiş turizm kentlerinde bile 4 ve 5 yıldızlı otel sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, şimdi durum çok farklı. Son yıllarda Anadolu’nun hemen her şehrinde birbiri ardı sıra konforlu oteller açılmaya başladı. Bu oteller, ferahlığı, zengin mutfağı ve nitelikli personeli ile büyük şehirlerdeki otellerle yarışıyor…
İşte Türkiye’nin tarih ve medeniyet şehri Elazığ da birbirinden kaliteli otellere sahip olan şehirlerden biri… Akgün Hotel, Elazığ’da 2004 yılında Akgün ailesi tarafından hizmete açıldı. Akgün Alışveriş Merkezi ile birlikte yaklaşık 15 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçirilen Akgün Hotel, yaklaşık 100 kişilik personeli ve 142 odası, 2 exective süit ve 10 suit oda ile hizmet veriyor…
Bölgenin büyük otellerinden biri olan Akgün Hotel, seminerlere ve büyük kongrelere ev sahipliği yapıyor, Türkiye’nin her tarafından gelen misafirleri ağırlıyor… Elazığ ve dünya mutfağının lezzetli yemeklerle öne çıkan Akgün Hotel, şehrin ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor…
Elazığ Akgün Hotel Yönetim Kurulu Başkarı Metin Akgün, Turcomoney’nin sorularını yanıtladı…
-Metin Bey, Akgün Grubu olarak Elazığ’da “ilk”leri başlatan bir grupsunuz. Elazığ’ın ilk modern ve konforlu hoteli Akgün Hotel’i Elazığ halkının ve dışarıdan gelen konukların hizmetine sundunuz. Akgün Alışveriş Merkezi, Elazığ’ın ilk alışveriş merkezi… İsterseniz buradan başlayalım… Böylesine önemli yatırımları yapmak fikri nasıl oluştu?
AKGÜN- İş adamı ihtiyaç görüp tespit ettikten sonra doğru yatırımı yapan kişidir. 2002 yılında Elazığ’da böyle bir ihtiyaç olduğunu, yani en önemli eksiklerden birinin büyük bir otel olduğunu gördük ve 4 yıldızlı bir otel yapmaya karar verdik. Otelimiz, dışarıdan gelen misafirlerin konaklama ve organizasyon gibi ihtiyaçlarını karşılayacaktı. Bununla birlikte otel ile bağlantılı bir de butik AVM yapmaya karar verdik. Bu AVM de şehrin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacaktı. 2002 yılının başında inşaatına başladık, 2004 yılının Haziran ayında her iki işletmeyi de bitirip faaliyette geçirdik.
OTEL VE ALIŞVERİŞ MERKEZİ İÇİN 15 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
-Akgün Hotel ve Akgün Alışveriş Merkezi için ne kadarlık yatırım yaptınız? Otelinizi yenileme çalışmanız olacak mı?
AKGÜN- Otel ve AVM için toplam 15 milyon dolarlık maliyetimiz oldu. Açıldıktan sonra da ihtiyaç hasıl oldukça yenileme çalışmalarımız oluyor. Görünen ve görünmeyen yenileme masrafları hep devam ediyor. Yani yenileme yatırımlarımız devam ediyor.
-Rakamlarla Akgün Hotel’i anlatır mısınız? Kaç oda var, kral odası, süit odalar… Çalışan sayısı ne kadar?
AKGÜN- Otelimizde 7 yatak katı olmak üzere 142 oda mevcut. 2 exective süit, 10 süit ve 130 normal odamız var. Bunun yanında 7 tane farklı büyüklükte toplantı salonlarımızla hizmet veriyoruz. Restorant, teras, havuz, fitness sauna ve hamam mevcut. Dönemlere göre çalışan sayımız değişiyor. Sezonların yoğunluğuna bağlantılı olarak personel sayımız, artı eksi 100 diyebiliriz.
MİSAFİRLERİMİZE ELAZIĞ VE DÜNYA MUTFAĞINDAN YEMEKLERİ SUNUYORUZ
-Akgün Hotel, kahvaltısı ve yemekleriyle de konukların beğenisini görüyor. Yemekleriniz tamamen Elazığ’a özgü yemekler mi? Yoksa başka şehirlerin mutfaklarından örnekler var mı?
AKGÜN- Ben de yemeğe çok düşkün bir kişiyim. 4 veya 5 yıldızlı otellerde mutfakların ve restorantların hizmet kalitesinin ve yemek çeşitliliğinin dört dörtlük olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü misafirler, otelleri özellikleri ile görmek deneyimlemek istiyor. Otelimizde misafirlerimize Elazığ’a özgü yemekleri ve dünya mutfağından yemekleri sunuyoruz.
-Sizden sonra Elazığ’da uluslararası otel zincirleri de açıldı. Şu an itibariyle 10’a yakın büyük otel var. Yani şehirde rekabet epey arttı. Bu durum sizi nasıl etkiledi? Misafir sayınız, doluluk oranınız azaldı mı?
AKGÜN- Bir işadamı ihtiyacı tespit eder ve düşük riskli yatırımı yapar. Biz rekabete dayalı işlere pek girmeyiz. Bizden sonra çok oteller yapıldı. Rekabet oluyor tabi. Ama işini iyi yapan, hizmeti iyi veren pek fazla zarar görmez. Bir de şuna inanıyorum, herkes rızkını yer. Bizim dedelerimizden gelen 65 yıllık tecrübemiz var. Bu iş bizim mesleğimiz. Dolayısıyla bu sektörde hem iyi bir çevremiz hem de çok müşteri kitlemiz var.
OTELİMİZİN BULUNDUĞU BÖLGE ÇOK GELİŞTİ
-Akgün Hotel şehir merkezinin üç kilometre uzağında. Bir yönüyle şehrin içinde, bir yönüyle diğerlerine göre daha sakin bir konumda bulunuyor. Bunun otelinize yansıması nasıl oldu?
AKGÜN- Otelimiz, üniversite bölgesinde. Bölgemizde İl Özel İdaresi, Adliye, Maliye, Ticaret Odası gibi önemli kurum ve kuruluşlar bulunuyor. Otelimizin bulunduğu yer, Çayda Çıra Mahallesi olarak bilinen ve aynı zamanda Elazığ’ın en sağlam zeminine sahip. Bu, deprem açısından önemli. Otelimizi işletmeye açtığımız zaman şehir merkezinin dışında kalan bir bölge olarak görünüyordu. Yıllar geçtikçe bölgenin gelişmesi ve bahsettiğim kurumların gelmesiyle çok konut yapıldı ve yerleşimler arttı. Konutların artması bize artı bir avantaj sağladı. Fiziki anlamda çok büyük bir alana sahip olmamız, gelişen bir bölgede bulunmamız da bizim için avantaj sağlıyor. Vaktinde ileriyi görüp doğru bir yatırım yaptığımız için çok gururluyuz.
-Akgün Hotel’in ayırt edici özelliği nedir? Sizin diğer otellerden farkı nedir? Bu konuda neler söylemek istersiniz?
AKGÜN- Akgün Otel’in ayırt edici en büyük özelliği, tecrübesi ve oturmuş kadrosu olmasıdır. Tabi bunun sonucu olarak misafirlerinize iyi bir hizmet vermiş oluyorsunuz. Fiziki şartlarımız da iyi olduğu için tercih sebebi oluyoruz.
MİSAFİRLERİMİZ AĞIRLIKLI OLARAK TİCARİ AMAÇLA GELENLERDEN OLUYOR
-Akgün Hotel’in müşteri profili hakkında bilgi verir misiniz? Konuklarınız daha çok hangi kesimlerden oluşuyor? Kimler, otelinizde konaklıyor? Otelinizde hangi tür etkinlikler düzenleniyor?
AKGÜN– Otelimizin müşteri profili ağırlıklı olarak ticari amaçla gelen misafirlerdir. Bunun yanında Harput, Hazar ve Keban gibi tarihi ve kültürel beldelerimizi ziyaret etmek ve görmek amacıyla gelen misafirlerimiz de var. Fakat bir turizm işletmecisi gözü ile biz bunu yeterli bulmuyoruz. Bölgenin büyük otellerinden biri olduğumuz için irili ufaklı toplantı, seminer hatta büyük kongrelere ev sahipliği yapıyoruz. Bizim otelimiz organizasyonlarda ön plana çıkan bir işletme olarak hizmet veriyor. Turizmin gelişmesiyle gerek yerli gerek yabancı turistin artacağına inanıyorum.
-Akgün Grubu’nun İstanbul Vatan Caddesi’nde de oteli var. Yıllardır hizmet veriyor. Elazığ’da, İstanbul’da veya başka yerlerde yeni otel açma fikriniz var mı?
AKGÜN- Bir iş adamı ihtiyaç hasıl olduğu zaman yatırımdan çekinmez. Son birkaç senedir daha çok gayrimenkul sektöründe yatırım yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda ne olur bilemem. Fakat geçtiğimiz yıl yeni bir otel yaptım, ama bu oteli biz işletmiyoruz. Farklı bir yatırımcıya kiraya verdim.
-Elazığ, Harput başta olmak üzere tarihi eserleri ve turistik beldeleriyle öne çıkan bir şehir. Yabancı ülkelerden gelen konuklarınız oluyor mu? Daha çok hangi ülkelerden turistleri ağırlıyorsunuz?
AKGÜN-Maalesef yabancı turistleri ağırlama açısından zayıf durumdayız. Gerek tarihi gerek kültürel açıdan zengin bir şehir olmasına rağmen Elazığ, bu konuda turistleri yeterince çekemedi. Çevre illerimiz olan Diyarbakır, Mardin ve Urfa gibi turizm açısından gelişmedi. Bu nedenle daha çok iç turizme hitap ediyoruz. İnanıyorum ki ilerleyen yıllarda Elazığ, turizm açısından hem tarih, hem kültürel, hem de doğa turizmine hizmet verebilecek. İnşallah ve yüz ölçümü açısından İstanbul’un iki katı büyüklüğünde olan Elazığ, ilerleme kaydedecek.
ELAZIĞ, “EĞİTİM ÜSSÜ” YAPILABİLİR
– Son yıllarda özellikle Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan ve Orta Asya ülkelerinden, hatta Avrupa ülkelerinden tedavi için Türkiye’ye ve çeşitli şehirlerimize gelenlerin sayısı epey fazla. Çünkü gerek fiyatlar gerekse nitelikli sağlık hizmeti açısından Türkiye çok avantajlı ülkelerden biri. Elazığ aynı zamanda şehir hastanesi, üniversite hastanesi ve özel hastaneleri ile de öne çıkan bir şehir. Bölgenin “sağlık üssü” olmaya aday. Elazığ’ın sağlık hizmetleri konusundaki imkanları size olumlu olarak yansıdı mı, yansıyor mu?
AKGÜN- Doğru, yurt dışından tedavi için daha çok İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi büyük şehirlerimize geliyorlar. Bu şehirler çok başarılı bir şekilde bunun karşılığını alıyor. Aslında oralarda bile istenen seviyeye tam gelemedi. Bu operasyonlar, özelikle saç ekimi, estetik ameliyatları gibi sağlık hizmetleri olarak gelişiyor. Yurt dışında sağlık harcamaları ve masrafları çok yüksek. Ayrıca yeterli sağlık işletmeleri ve sağlık personeli yetersiz kalıyor. İnanıyorum ki ilerleyen yıllarda tüm sağlık alanlarında, özellikle büyük şehirlerimizdeki sağlık kuruluşları tarafından verilen hizmet, daha fazla artacak. Türkiye sağlık turizminde büyük gelişme gösteriyor. Bu nedenle Türkiye sağlık üssü olmaya aday ülkedir. Tabi bunun sonucunda arz ve talep daha fazla artacak ve şehrimizde de yeterli sağlık merkezleri olduğu için hizmet artacak. Ben inanıyorum ki şehrimiz, eğitim sektöründe de çok farklı noktalara gelebilecek durumdadır. Çünkü Ankara’dan bu bölgeye özel üniversite ihtiyacı var. Elâzığ da konumu itibariyle 5-6 şehre 1 veya 1,5 saat mesafede. Bu avantajları nedeniyle Elazığ eğitim üssü yapılabilir.
-Yıllardır Elazığ’a kadar yüksek hızlı tren hattının getirileceği yönünde sözler veriliyor. Fakat bugüne kadar bu sözler yerine getirilmedi. Yüksek hızlı trenin Elazığ’a gelmesi, hiç kuşkusuz bu güzel şehrimizin turizm hareketlerini ciddi bir şekilde arttıracaktır. Elazığlı bir iş insanı olarak bu yöndeki talebinizi ilgili yöneticilere iletiyor musunuz?
AKGÜN- Hızlı tren kültürü özelikle Avrupa çok gelişmiş. Çünkü birçok Avrupa ülkesinde 50 -100 yıldır kullanılan ulaşım araçlarıdır. Bu ulaşım aracının hem ekonomik olması hem de güzergâhındaki destinasyonların kullanılması kolay olduğu için bizde de cazip hale gelecektir. Devletin yapacağı bir iştir. Nasıl ki Türkiye’nin hemen hemen her tarafında hava alanları yapılmışsa hızlı tren yatırımı da elbet bir gün gerçekleşecektir. Elâzığ’ımıza büyük bir havalimanı yapıldı. Çevre illerle aramızda otoban olmasa bile otobana yakın ulaşım imkanımız var. Doğruyu söylemek gerekirse benim bir işletmeci olarak hızlı trenle ilgili yöneticilerden bir talebim olmadı. Çünkü son 10-15 yılda havalimanı ve otoyollar yapıldı. Bunlar bile benim için büyük yatırımlardır.
Otelimizi ilk açtığımız yıllarda Elazığ Havalimanı çok küçüktü. Aynı zamanda devamlı kapalıydı. Otelimize gelen misafirlerimiz, Diyarbakır ve Malatya Havaalanları’nı kullanıyorlardı. Gerek havalimanı, gerek otoyol konusunda kaydetmiş olduğumuz ilerleme inşallah raylı sistemde de olacak.
BÖLGEMİZİ GÖRMEYEN 50 MİLYONDAN FAZLA VATANDAŞIMIZ VAR
-Siz yıllardır Türk turizmine hizmet ediyorsunuz. Çok ülkeyi gezip gördünüz.
Döviz kurlarındaki artış nedeniyle oteller Türkler için daha pahalı hale gelirken yabancılar için çok ucuzladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Size göre Elazığ’ı turistik bir merkez, bir cazibe merkezi haline getirmek için neler yapılmalı?
AKGÜN – Döviz kurlarındaki artış, yabancı turist sayısı ve döviz girişi açısından ülkemiz için bir avantaj yaratıyor. Ama kendi vatandaşlarımız için konaklama masrafları arttığı için tatil ihtiyaçları, dolayısıyla tatil yapanların sayısı her geçen gün azalıyor. Burada tek çözüm, Türkiye’de turizm açısından gelişmemiş daha fazla destinasyonlar yaratabilmek. Bunun yanı sıra tabi ki halkımızın refah seviyesini artırabilmek gerekiyor. Örneğin Türkiye’de bulunduğumuz bölgeyi, yani Elazığ ve çevre illeri görmeyen 50 milyondan daha fazla vatandaşımız var. Turizm sadece sahil turizmi olarak algılanmamalı. Tarih, kültür ve doğa turizmi de çok önemli Ne kadar çok ilerlerse gerek yabancı turist, gerek yerli turist bundan faydalanır. Bunun sonucunda arz talep dengesi oluşur ve fiyatlar da daha makul seviyelere geriler. Ülkemizi yönetenler, kısa, orta ve uzun vadeli olarak buna benzer projeleri geliştirirse, Türkiye’nin turizm sektöründe çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum.
ELAZIĞ, “ÖĞRENCİ KENTİ” OLABİLİR
-Eklemek istediğiniz bir husus var mı?
AKGÜN-Elazığ’da öncelikle mermer sektörü, madencilik sektörü, balıkçılık yani su ürünleri sektörü Türkiye’nin ihracatında hatırı sayılır paya sahip. Biz bunu ticaret olarak, turizm olarak görebiliriz. Bu sektörler desteklerle daha fazla geliştirilebilir. Aynı şekilde Mardin ve Urfa gibi tarihi ve kültürel mirasa sahip şehirler gibi Elazığ’da da gerek yerel yöneticiler gerek turizmle ilgili sektörlerde duayen yatırımcılarla kurulacak bir birlik ve bir komisyon sayesinde kısa uzun ve orta vadeli projeler geliştirilmelidir. Eğitim sektörü ile ilgilide çalışmalar yapılırsa Elâzığ’ın gerek Türkiye’nin birçok şehrinden, gerekse komşu ülkelerden gelecek öğrencilerle “öğrenci kenti” olacağına inanıyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.