Mardin, beyaz kesme taş yapısıyla Venedik ve Kudüs’ten sonra dünyanın 3. harika şehri olarak gösteriliyor.
UNESCO’YLA TURİZM PATLAMASI YAŞANACAK
Mezopotamya’da tarihi ipek yolu üzerinde bulunan ve sahip olduğu binlerce yıllık tarihi mirasla birçok medeniyetin beşiği olan Mardin; taşın ve inancın şehri olarak biliniyor. Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında şehirdeki betonarme binalar yıkılarak, tarihi doku koruma altına alınıyor. Yerli-yabancı turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen şehir; inanç turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip. Tarihsel ve kültürel mirasıyla dünyanın önemli şehirlerinden biri olan Mardin, 2004 yılında UNESCO’ya yeniden başvurmaya hazırlanıyor. Dünya Kültür Mirası listesine girmeye hazırlanan şehir bu hedefine ulaştığında Mardin; dünyanın sayılı birkaç şehrinden biri haline gelecek ve turizm sektöründe ciddi bir patlama yaşanacak. Turizm dışında şehrin ekonomisi; tarım, hayvancılık, sanayi ve ticarete dayanıyor. Suriye ve Irak’a sınırı bulunan Mardin, sınır ticareti açısından da önemli bir şehir. Kültürel ve demokrafik yapı anlamında Türkiye’nin en zengin mozaiğine sahip olan şehirde; Türkler, Sünni Araplar, Kürtler, Yezidiler, Hıristiyanlar, Süryaniler, Ermeniler ve Keldaniler yıllardır barış içinde yaşayarak tüm dünyaya örnek olacak bir model oluşturuyor.
► Sokakları birleştiren ve adı “Ibbara” olan tünel yollar kışın sıcak, yazın serin oluyor.
► Hz. ömer zamanında İslam diniyle müşerref olan Mardin o gün, bugündür tüm dinler için hoşgörünün cenneti olmayı sürdürüyor.
► Mardin’in en hareketli noktalarından biri “Sokıl Bakar” adı verilen çarşı-pazardır.
► Dillerin ve dinlerin buluştuğu, taşların konuştuğu şehir 7 binlik zengin tarihiyle hoşgörü ve medeniyetin sembolü olarak öne çıkıyor. İnanç turizminin gözdesi olan Mardin; gece gerdanlık, gündüz seyranlık olarak tanımlanıyor.
TOBB Mardİn Genç Gİrİşİmcİler Kurulu Başkanı Lokman Karaman MARDİN BöLGENİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK
Mardin‘in yatırımlarla hızla büyüdüğünü söyleyen TOBB Mardin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Lokman Karaman, Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan büyük, orta ve küçük ölçekli sanayi işletmelerin şehrin ekonomisine hareket kazandırdığını dile getirerek; “Mardin ilinde sanayileşme faaliyetleri; öncelikle İl özel İdaresi, Türkiye Kalkınma Bankası ve Kamu İktisadi Kuruluşlarının önderliğinde kurulan sanayi tesisleri ile başladı. Bu tesislerin en önemlilerini; Mardin çimento Fabrikası, Güneydoğu Anadolu Fosfatları Mazıdağı İşletmeleri, Kızıltepe Yem Fabrikası, Elektrik Santralı, Un Fabrikaları, Mardin Boru Fabrikası ve Mardin Kireç Fabrikası şeklinde sıralamak mümkün” açıklamasında bulunuyor. Jeopolitik konum açısından stratejik bir bölgede bulunan Mardin’in; güneyde Suriye ile komşu olmasının ekonomik gelişim açısından önemli olduğunu belirten ve bu bağlamda Suriye’de patlak veren iç savaşın Mardin ekonomisini olumsuz yönde etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Karaman sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ancak Kuzey Irak Bölgesi ile gelişen ticaret Mardin ve yakın iller için ticari anlamda güzel sonuçlar doğuruyor. öyle ki; kapanan Suriye sınır ticaretinin yerini, Kuzey Irak Bölgesi sınır ticareti aldı. çevre ülkelerde devam eden karışıklıkların bitmesi ile şehrin; tarım, turizm, inşaat, nakliyat, akaryakıt taşımacılığı, lojistik, çimento ve kireç ürünleri gibi birçok ticari alanda sıçrama yapacak ve bölgenin parlayan bir yıldızı duruma gelecek. Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olan çözüm süreci Mardin’de son derece olumlu karşılanıyor. Mardin’e gelen yerli ve yabancı turist sayısında adeta patlama yaşanması, şehrin ekonomisini hareketlendiren başlıca unsurlar arasında yeralıyor. Dünyanın en iyi zincir otellerinin yanında, butik oteller de yüksek doluluk oranlarıyla hizmet veriyor.”
TOBB Mardin Genç Girişimciler Kurulu olarak; genç girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağladıklarını vurgulayan Karaman, “nitekim bu kurul, bölgemizde ve özellikle Mardin’de genç girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gençler arasında gelişmesine öncülük etmek için çalışıyor. Mardin Genç Girişimciler Kurulu olarak inanıyoruz ki; bölgemiz ve Mardin ilimiz, yeni girişimcilerin sayısının artması ile hak ettiği yere gelecek” diyor.
Mardinli İş adamı Mehmet Timurağaoğlu GAP TAMAMLANIRSA İSTANBUL’DAN MARDİN’E Göç BAŞLAYACAK
Yıldızı parlayan Mardin ekonomik anlamda da büyüyor. Yatırımcıların, çeşitli sektörlerde keşfedeceği önemli fırsatlar olduğunu belirten Mardinli İş adamı Mehmet Timurağaoğlu, şehrin lojistik üs olarak seçildiğinin altını çizerek yatırımlarda artış beklendiğini söylüyor. Mardin’in, Irak ve Suriye’ye açılan iki ayrı sınır kapısına sahip olduğunu hatırlatan Timurağaoğlu; şehrin Ortadoğu ülkelerine açılan ticaret merkezine dönüşebileceğini savunarak; “Sadece Habur Kapısı’ndan geçen yıl 1 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti. Suriye’deki sorun çözüldüğünde diğer sınır kapımızın da önemli bir potansiyel sunacağını biliyoruz. Tarım, ticaret, sanayi, turizm ve inşaat alanlarında da gelişmeler var. Kızıltepe’deki havaalanının uluslararası havalimanına dönüştürülmesi ve yenilenen tren istasyonlarıyla ipek yolu üzerindeki Mardin, daha hızlı ulaşım olanaklarına kavuşacak” diyor. Terör nedeniyle Mardin’in bugüne kadar hak ettiği yere gelemediğini belirten Timurağaoğlu, devam eden süreci memnuniyetle desteklerinin altını çiziyor.
GAP TAMAMLANDIĞINDA TARIMDA YENİ çIĞIR AçILIR
Mezopotamya ovasına bakan verimli topraklarında yılda iki ürün alınan Mardin; GAP projesinin tamamlanmasıyla tarım sektöründe ciddi büyüme sağlayacak. 2008 itibariyle birçok çiftçinin damla sulama sistemine geçtiğini ve önemli avantajlar sağladığını belirten Mehmet Timurağaoğlu, tarım sektöründe ilklere imza attıklarını söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “ABD‘den balyalı biçerdöver ithal ettik. Teknolojinin son nimeti olan bu biçerdöverle hem pamuk hasadı işi kolaylaştı, hem de işçi ve zaman konusunda kazanımlar elde ettik. ülkemizde ilk kez kullanılan bu teknoloji dünyada sadece Amerika, Brezilya ve Avustralya’da kullanılıyor, Türkiye dördüncü ülke oldu. Tarım ve hayvancılıkla ilgili kapımızı çalan pek çok Avrupalı firma oluyor. Almanya’dan gelen 100 yıllık dış mekan süs bitkileri üzerinde çalışan firma var. GAP tamamlanıp, Mardin ovası su ile buluştuğunda tarımda yepyeni bir sayfa açılır. İstanbul’a göç biter, hatta büyükşehirdekiler Mardin’e döner. Aynı zamanda burası sera bölgesi olmaya çok uygun. Bu nedenle sera bölgesi kurma hedefimiz var. Kalifiye eleman yetiştirmek için sera okulu açılırsa, gelecekte başarıyı çok daha kolay yakalayabiliriz.
çİNLİLER, MARDİN’DE YATIRIMA HAZIRLANIYOR
Mardin’in yenilenebilen enerji için de yatırım potansiyeline sahip olduğunu belirten Timurağaoğlu, “Mardin rüzgar enerjisinde ilk 10’da. Dolayısıyla yenilenebilen enerji yatırımlarıyla ilgilenen firmaları bu şehre yatırıma davet ediyoruz. Enerji yatırımları için çinli firmalar, Mardin’e gelerek çalışmalar başlattı. Japon, Alman, İtalyan ve Fransızlar da şehrimizle yakından ilgileniyor. Enerjideki bu büyük potansiyeli, kendi iş adamlarımızın da değerlendirmesi gerekiyor.
ŞEHRE 2. ORGANİZE SANAYİ BöLGESİ AçILIYOR YATIRIMCILAR MARDİN‘E AKIN ETTİ
Mardin’de ekonomik yapı ağırlıklı olarak tarım ve tarım sanayisi üzerine kurulu. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Ali Tutaşı, 2.692 üyeye sahip olduklarını belirterek şu görüşlere yerveriyor, “İnşaat ve yapı malzemelerinden tekstil ve dericiliğe, tarımdan nakliyeye, otomotivden gıda ve unlu mamullere, akaryakıt ve kimyasal madenciliğinden bilişim, iletişim elektrik ve finansal yatırım araçlarına kadar geniş bir yelpazede çeşitli sektörlerden üyelerimiz mevcut. 2012 yılında 171 firma, odamıza yeni kayıt yaptırdı.”
3 bin dönüm arazi üzerine kurulu Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 105 tesis bulunduğunu anımsatan Tutaşı, genelde orta ölçekli şirketler olmakla birlikte Mardin’de büyük firmaların da faaliyet gösterdiğini söylüyor. Türkiye’deki en büyük 500 firma arasında yeralan Mardin çimento, Marsan Nuhoğlu Kireç, Mardin Boru en büyük kuruluşların başında geliyor. Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nin tam kapasite doluluk oranıyla çalıştığını belirten Tutaşı, 50 firmanın organize sanayide yer almak için müracaatta bulunduğunu ancak tam doluluk nedeniyle yeni başvuru yapan müteşebbislere yer tahsis edilemediğini söylüyor. Gelen yoğun talepler üzerine mevcut organize sanayi bölgesinin bitişiğinde bulunan 400 dönümlük yeri, yeni yatırımcılara tahsis etmek için organize sanayi bölgesine katma çalışmaları yaptıklarını dile getiren Tutaşı, “6. Bölgede bulunan Mardin’e yatırım yapanlara önemli teşvikler veriliyor. Bu nedenle özellikle il dışından yoğun talep var. Başvuru yapan 50 firma başta olmak üzere tüm yatırımcılara bu yıl içerisinde yer tahsis etmeyi hedefliyoruz. Varolan organize sanayiye ek olarak düşündüğümüz yerin de yetersiz kalacağını düşündüğümüzden, Mardin’e 2.Organize sanayi bölgesinin kurulması için çalışmalara başladık” diyor.
HUZUR ORTAMI YATIRIMLARI ARTTIRIR
Geçen yıl 900 milyon dolarlık ihracat yapan Mardin, bu yıl 1 milyar doları geçmeyi hedefliyor. Hava, kara ve demir yollarıyla altyapısı güçlendirilen Mardin, yatırımcılara önemli teşvikler de sunuyor. Huzur ve güven ortamında istikrarın yakalanmasıyla şehirdeki yatırımların rekora koşması bekleniyor. Arap ülkelerine ulaşmak için Mardin’in çok iyi bir nokta olduğunu söyleyen Tutaşı, “Suriye’deki istikrarsızlık sona erdiği zaman sıfırdan bir ülke inşaat edilecek. Keza Irak’ta harap olmuş bir ülke yeniden inşa ediliyor. Yeniden kurulan bu ülkelerde her sektöre ihtiyaç var. İnşaattan, hizmet sektörüne kadar tüm firmalarımız bu yapılanmada ciddi işler alabilirler. Bu anlamda Mardin’e yapılacak her türlü yatırım karlı bir işe dönüşebilir. 8 bin yıllık geçmişe sahip olan şehrimizde son yıllarda turizm de gelişiyor. Küçük esnafımız turizmdeki hareketlilik nedeniyle yarınlara ümitle bakıyor. Turizmle ilgili beklentilerini arttıran Mardin, güneydoğu bölgesinde en çok turist çeken şehir konumunda. Yıllık 1 milyon olan turist sayımızı 10 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” görüşüne yerveriyor.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.