– Önümüzdeki 25 yıl içinde, tarihin en büyük servet transferlerinden birine tanık olacağız: Yaklaşık 70 trilyon dolarlık bir servet el değiştirecek. Bu devasa para akışı, özellikle Baby Boomer kuşağının emekliliği, KOBİ’lerin el değiştirmesi ve büyük bir yatırım dalgası ile ilgili eşi görülmemiş bir fırsat sunuyor. Ancak bu sadece bir geçiş değil, aynı zamanda yeni bir girişimcilik ve servet oluşturma çağının başlangıcı olabilir.
– Nüfus hareketleri, Nobel ödülü alan ekonomist Daron Acemoğlu’nun dile getirdiği küresel en büyük dört riskten biridir. Baby Boomer kuşağı (1946-1964) ABD’deki özel işletmelerin yaklaşık yüzde 50’sine sahip. Bu, yaklaşık 5.1 trilyon dolarlık bir değer anlamına geliyor. Bu kuşağın emeklilik çağına gelmesiyle birlikte, KOBİ sahipleri işletmelerini satma, devretme veya kaderine terk etme kararlarıyla karşı karşıya.
– Amerika’da her gün yaklaşık 10 bin Baby Boomer emekliye ayrılıyor. Başka bir ifadeyle, 2030 yılına kadar, 65 yaş üstü nüfusun yüzde 75 artması bekleniyor. Konumuz yönüyle bakarsak bir gerçeği daha aklımızda tutmamız gerekiyor: Baby Boomer kuşağı ABD’deki toplam servetin yüzde 70’ine sahip. Bu, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir mülkiyet değişimi. Birçok Baby Boomer, işletmesini değerinde satmak veya mirasını devam ettirecek birini bulmakta zorlanabilir.
– Peki 70 trilyon dolarlık servet transferi hangi alanlarda gerçekleşecek? En çok devir beklenen sektörler şunlar: Hizmet sektörü %28, perakende %22, imalat sektörü %18, inşaat sektörü %15, teknoloji %10, diğer sektörlerin payı %7. Başka bir açıdan bakmak gerekirse, tahmini değerlerle şu rakamlara elde etmek mümkün: KOBİ’ler, ABD’deki tüm ekonomik faaliyetlerin yaklaşık yüzde 44’ünü oluşturuyor ve yaklaşık 33 milyon işletmeye ev sahipliği yapıyor.
– Baby Boomer kuşağının sahip olduğu gayrimenkullerin el değiştirmesi bekleniyor. Yaklaşık 20 trilyon dolarlık varlık söz konusu. Yaşlı nesillerin miras yoluyla aktaracağı varlıklar, yaklaşık 18 trilyon dolar civarında. Mirasçılar, genelde serveti elinde tutamıyor. Bir şekilde başkalarına geçiyor. Emeklilik fonları, hisse senetleri, tahviller ve diğer finansal varlıkların el değiştirmesi yaklaşık 15 trilyon doları bulabilir. Sanat eserleri, mücevherler, koleksiyon ürünleri vb. yaklaşık 2 trilyon doları aşıyor.
– Son dönemde “Aile Anayasası” çok gündeme geliyor. Aile, bütün ülkelerde kutsal bir müessese kabul ediliyor. Mahkemeler miras hukukunda aileyi koruyan pek çok karar veriyor. Ancak veraset ve mülkiyet açısından pek çok ciddi sorun, her geçen gün artmaya devam ediyor. İstatistiklere göre, KOBİ sahiplerinin yüzde 52’si çocuklarının işletmeyi devralmasını istemiyor. Aynı zamanda, sahiplerin yüzde 94’ü çocuklarının kendi yollarını çizmesini destekliyor.
– Peki satın alma stratejisi nasıl olmalı? Başlamayın, satın alın: Mevcut karlı bir işletmeyi satın almak çok daha mantıklı bir seçenek. Finansman bulun: Satıcı finansmanı veya küçük işletmeler kredileri gibi yöntemlerle, işletme satın almak daha erişilebilir hale geliyor. İşletme değerleme yapın: İşletme satın almadan önce, doğru bir işletme değerleme yöntemini uygulamak ve gerçek değerini tespit edin. Adil bir fiyata satın almak önemlidir. Alırken kazanırsınız.
Önümüzdeki 25 yıl içinde, tarihin en büyük servet transferlerinden birine tanık olacağız: Yaklaşık 70 trilyon dolarlık bir servet el değiştirecek. Bu devasa para akışı, özellikle Baby Boomer kuşağının emekliliği, KOBİ’lerin el değiştirmesi ve büyük bir yatırım dalgası ile ilgili eşi görülmemiş bir fırsat sunuyor. Ancak bu sadece bir geçiş değil, aynı zamanda yeni bir girişimcilik ve servet oluşturma çağının başlangıcı olabilir.
Nüfus hareketleri, Nobel ödülü alan ekonomist Daron Acemoğlu’nun dile getirdiği küresel en büyük dört riskten biridir. Gelin, bu büyük servet transferinin nedenlerini, kaynaklarını, potansiyel risklerini ve nasıl faydalanabileceğinizi detaylı bir şekilde inceleyelim.
BABY BOOMER KUŞAĞI VE EMEKLİLİK DALGASI
Baby Boomer kuşağı (1946-1964) ABD’deki özel işletmelerin yaklaşık yüzde 50’sine sahip. Bu, yaklaşık 5.1 trilyon dolarlık bir değer anlamına geliyor. Bu kuşağın emeklilik çağına gelmesiyle birlikte, KOBİ sahipleri işletmelerini satma, devretme veya kaderine terk etme kararlarıyla karşı karşıya. Birçoğunun halefiyet planı olmaması, bu işletmelerin kapanma veya değer kaybetme riski taşıyor.
Unutmayalım ki, Amerika’da her gün yaklaşık 10 bin Baby Boomer emekliye ayrılıyor. Başka bir ifadeyle, 2030 yılına kadar, 65 yaş üstü nüfusun yüzde 75 artması bekleniyor. Bunun niye önemli olduğunu, konumuz yönüyle bakarsak bir gerçeği daha aklımızda tutmamız gerekiyor: Baby Boomer kuşağı ABD’deki toplam servetin yüzde 70’ine sahip. Bu, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir mülkiyet değişimi. Birçok Baby Boomer, işletmesini değerinde satmak veya mirasını devam ettirecek birini bulmakta zorlanabilir.
70 TRİLYON DOLARLIK SERVET TRANSFERİ HANGİ ALANLARDA GERÇEKLEŞECEK?
En çok devir beklenen sektörler:
– Hizmet sektörü: %28
– Perakende: %22
– İmalat: %18
– İnşaat: %15
– Teknoloji: %10
– Diğer: %7
Başka bir açıdan bakmak gerekirse, tahmini değerlerle şu rakamlara elde etmek mümkün:
. KOBİ satışları ve birleşmeleri: KOBİ’ler, ABD’deki tüm ekonomik faaliyetlerin yaklaşık yüzde 44’ünü oluşturuyor ve yaklaşık 33 milyon işletmeye ev sahipliği yapıyor.
Bu, Amerika’nın iş gücünün ve GSYİH’sinin neredeyse yarısı demek. Bu işletmelerin akıbeti, ülke ekonomisinin geleceği açısından kritik öneme sahiptir. Bu dönemde KOBİ’ler arası birleşme ve satın almaların artması bekleniyor. KOBİ’lerin satın alma ve birleşmelerle toplamda 10-15 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklük oluşturması bekleniyor. KOBİ’lerin ekonomisi açısından şu üç veri önemli:
Ortalama bir KOBİ’yi 500,000 ila 5,000,000 dolar aralığında satın alabilirsiniz. Unutmayalım ki başarılı KOBİ devir işlemlerinin yüzde 80’i profesyonel danışmanlık ile gerçekleşiyor. Burada bilgili ve deneyimli uzmanlara da ayrı bir iş potansiyeli ortaya çıkıyor.
Özellikle inşaat, perakende, gıda ve hizmet sektörlerindeki KOBİ’ler bu durumdan önemli ölçüde etkilenecek.
. Gayrimenkul transferleri: Baby Boomer kuşağının sahip olduğu gayrimenkullerin el değiştirmesi, yaklaşık 20 trilyon doları aşması bekleniyor.
. Miras yoluyla servet transferleri: Yaşlı nesillerin miras yoluyla aktaracağı varlıklar, yaklaşık 18 trilyon dolar civarında kabul ediliyor. Çoğu kişi bu aile içi transfer olarak düşünebilir. Ancak, mirasçılar, genelde serveti elinde tutamıyor. Bir şekilde başkalarına geçiyor.
. Finansal varlıklar: Emeklilik fonları, hisse senetleri, tahviller ve diğer finansal varlıkların el değiştirmesi yaklaşık 15 trilyon doları bulabilir.
. Diğer varlıklar: Sanat eserleri, mücevherler, koleksiyon ürünleri vb. yaklaşık 2 trilyon doları aşıyor.
KOBİ’LERİN KADERİ VE FIRSATLAR
. KOBİ satın alma finansman yöntemlerine dair ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, her ülkede böyle bir finansman imkanı bulmak mümkündür. Amerika’da SBA kredileri, yüzde 40 bir meblağı oluşturuyor. SBA (Small Business Administration – Küçük İşletmeler İdaresi), Amerika Birleşik Devletleri’nde 1953 yılında kurulmuş federal bir kurumdur. SBA kredileri, bu kurum tarafından garanti edilen ve küçük işletmelere finansman sağlayan kredi programlarıdır. Türkiye’de başta KOSGEB olmak üzere, yeterli olmasa da benzer finansman kaynakları bulunuyor.
. Özel sermaye yatırımlarının yatırım finansmanındaki payı 25’tir.
. Banka kredileri ise bu bağlamda yüzde 20’lik bir kısmın karşılığıdır.
. Son dönemde çok gündeme gelen melek yatırımcıların ayırdığı finansman ise yüzde 10’dur.
. Bu arada, kişisel tasarruflar da bu alanda rol oynuyor ama payı yüzde 5’tir.
Bu payları belirtmenin sebebi şudur: En iyi durumdaki ve büyük potansiyel taşıyan KOBİ’ler, özel sermaye (PE) şirketleri tarafından satın alınacaktır. Bu, işletme sahipleri için cazip bir çıkış yolu olabilirken, bu fırsat sınırlı sayıda işletme için geçerli olduğunu unutmayalım.
Nüfusun azalması, çocuk sahibi olmamak, ailelerin küçülmesi riski neredeyse bütün ülkelerin sorunu haline geldi. Türkiye’de nüfus artış hızı, Avrupa’nın da gerisinde kalmış durumda. Halefiyet planı olmayan ve devralacak kimsesi bulunmayan işletmeler, sahipleriyle birlikte emekliye ayrılacak ve kapanacak. Bu durum, bölgesel ekonomiler ve istihdam açısından kayıplara neden olacak.
AİLE ANAYASASI YETERLİ Mİ?
Karlı, sağlam ve büyük firmaların ilgilenmediği, ancak sahibinin bir halefiyet planı olmadığı KOBİ’ler… İşte bu kısım en büyük fırsatın doğduğu yer. Doğru yatırımcı ve vizyonla, bu işletmeler yeniden canlanabilir ve büyüyebilir.
Son dönemde “Aile Anayasası” çok gündeme geliyor. Aile, bütün ülkelerde kutsal bir müessese kabul ediliyor ve mahkemeler miras hukukunda aileyi koruyan pek çok karar veriyor ve içtihatta bulunuyor. Halbuki burada veraset ve mülkiyet açısından pek çok ciddi sorun, her geçen gün artmaya devam ediyor.
İstatistiklere göre, KOBİ sahiplerinin yüzde 52’si çocuklarının işletmeyi devralmasını istemiyor. Aynı zamanda, sahiplerin yüzde 94’ü çocuklarının kendi yollarını çizmesini destekliyor. Bu durumda KOBİ ne olacak? Genç nesillerin girişimcilik ve kariyer beklentileri değişiyor. Artık daha çok “anlamlı” işler yapma ve kendi hayatlarını kurma arzusu taşıyorlar.
Bu durum, sadece işletmelerin devamlılığı için bir risk değil, aynı zamanda yeni girişimciler için büyük bir fırsat sunuyor.
İKİ NESLİN BULUŞMASI MÜMKÜN MÜ?
Genç nesiller (Y kuşağı ve Z kuşağı), ebeveynlerinin yolunu izlemek yerine, kendi hedeflerine odaklanıyorlar. Kişisel tatmin ve amaç arayışı, bu nesiller için kariyer seçimlerinde önemli bir rol oynuyor. Bu durum, yeni iş modelleri ve girişimler için bir kapı aralıyor.
Baby Boomer’lar, iş gücünden ayrılmaya hazırlanırken, genç nesiller de “kendi şartlarına göre” çalışma arzusu taşıyorlar. Bu durum, iş hayatında yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.
Genç nesillerin girişimcilik arzusu ve Boomer’ların işletme mirası, birbirinin sorununa mükemmel bir çözüm olabilir. Gençler, köklü işletmelerin potansiyelini ortaya çıkarabilirken, Boomer’lar emekliliklerinde rahat bir finansal çıkış elde edebilir.
İki nesli bir araya getirme ve her iki tarafın da kazanabileceği bir ortam yaratma potansiyeli taşıyor ama bunun için yeni formüller ve sosyal politikalar gerekli.
Evet, bu dönem, girişimciler için altın çağdır. Köklü işletmeleri devralıp modernize etmek, sıfırdan şirket kurmaktan çok daha az riskli ve daha karlıdır.
SATIN ALMA STRATEJİSİ NASIL OLMALI?
. Başlamayın, Satın Alın: Girişimcilikteki yüksek başarısızlık oranlarına (yaklaşık %90) ve düşük maaşlara (ortalama 46 bin dolar) karşı, mevcut karlı bir işletmeyi satın almak çok daha mantıklı bir seçenek.
. Finansman bulun: Satıcı finansmanı veya küçük işletmeler kredileri gibi yöntemlerle, işletme satın almak daha erişilebilir hale geliyor.
. İşletme Değerleme yapın: İşletme satın almadan önce, doğru bir işletme değerleme yöntemini uygulamak ve gerçek değerini tespit edip, adil bir fiyata satın almak önemlidir. Alırken kazanırsınız.
DÜNYA BANKASI NE DİYOR?
Servet transferi gerçeği sadece Amerika ve Türkiye’ye özgü değildir. Transfer trendi Avrupa’da da yoğun şekilde gözlemleniyor. Almanya’da KOBİ’lerin yüzde 50’si sonraki 5 yılda el değiştirmesi bekleniyor. Gelişmiş ülkelerden biri olan Japonya’da da yaşlanan nüfus nedeniyle KOBİ devirleri kritik önem taşıyor.
Dünya Bankası’nın “Gelişmekte Olan Ülkelerde KOBİ Gelişimi” raporları, KOBİ’lerin ekonomik önemini ve potansiyelini detaylı olarak ele alıyor. Bu raporlar, KOBİ’lerin ekonomik büyümedeki rolünü anlamak için değerli bilgiler sunuyor. Pek çoğu da yukarıdaki gerçekleri onaylayan sonuçlar yayınlıyor.
IBISWorld, McKinsey, ve PwC gibi araştırma şirketleri, sektör analizleri, pazar tahminleri ve ekonomik trendler hakkında kapsamlı raporlar sunuyor. Bu raporlar, farklı sektörlerdeki KOBİ’lerin potansiyelini ve mevcut durumunu anlamak için kullanılabilir.
Çeşitli üniversitelerin ekonomi ve işletme bölümleri, aile işletmeleri, halefiyet planlaması ve KOBİ’ler üzerine araştırmalar yapıyor. Bu araştırmalardan elde edilen veriler ve bulgular, konuyla ilgilenen ve servet transferinde kendine fırsatlar arayanlar için önemli veriler sağlıyor.
HAREKETE GEÇME ZAMANI
70 trilyon dolara yaklaşan bu servet transferinde siz, biz neredeyiz? Profesyonel değerleme şirketleriyle çalışarak, detaylı araştırmalarınızı ve konumlandırmanızı yapıp, bir uzman ve mentor desteği alarak, geleceğiniz için esnek ve yenilikçi bir bakış açısı geliştirin.
Büyük servet transferinin yarattığı bu eşsiz fırsatı kaçırmayın! İşletme satın alarak servet inşa etmenin zamanı geldi. Yaratıcı bir bakış açısı, azim ile hayallerinize giden kapıları açabilirsiniz. Bu yeni dönemin öncüsü olun, kendi hikayenizi yazın! Hemen harekete geçin ve bu büyük değişimin bir parçası olun!..
Zuhal Mansfield
TMG Dış Tic. ve Madencilik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı
mansfield@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.