Son Haberler

Tataristan Cumhuriyeti, Türk yatırımcıları bekliyor…

– Rusya Federasyonu’na bağlı bir cumhuriyet olan Tataristan, yaklaşık 4 milyonluk nüfusu, 67 bin 847 km2’lik alanı ile bölgenin önemli tarım merkezlerinden biri. Tataristan, Rusya Federasyonu içerisinde, doğu ve batı, kuzey ve güney yollarının kesiştiği büyük sanayi işletmeleriyle ekonomik açıdan en çok gelişen bölgelerden biri. Bu bağlamda, Rusya ile iş yapmak isteyenler için Tataristan’ın, ana giriş kapısı konumunda.   

– 2023 yılı sonu itibarıyla GSYİH’sı 46.9 milyar dolar olan Tataristan’da madencilik, imalat sanayi, ticaret, nakliye ve depolama, inşaat ve tarım ana ekonomik faaliyet türleri olarak öne çıkıyor. Tataristan’da iki özel ekonomik bölge (Alabuga ve İnnopolis), beş sosyo-ekonomik kalkınma bölgesi, 100 sanayi parkı ve 7 bilişim teknolojisi parkı bulunuyor. Tataristan, Rusya Federasyonu’nun en fazla tarımsal üretim yapan beşinci bölgesi konumunda.

Tataristan’da Türk vatandaşlarının sayısının 4-5 bin, Tataristan üniversitelerinde okuyan Türk öğrencilerinin sayısının ise 300 civarında olduğu belirtiliyor. Türkiye-RF Tataristan arasındaki ticaret hacmi, 2023 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 3 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Şişecam, Koluman, Coşkunöz, Kastamonu Entegre, Enka, Anadolu Efes, Hayat Kimya gibi şirketler başta olmak üzere 200’e yakın Türk şirketi yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım yaptı.

– Tataristan, kimya ve petrokimya endüstrisi, makina mühendisliği ve metal işleme, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon, tarımsal sanayi kompleksi, inşaat, tıp ve ilaç endüstrisi, hizmet endüstrisi ve turizm sektörüne önemli teşvikler veriyor. Tataristan, coğrafik ve stratejik konumu ile de avantajlı bir ülke. Geniş teşvik programları, makul enerji maliyetleri ve uygun yatırım iklimi altyapısı ile yatırımcılar için çok geniş avantajlar sunuyor.

– Tataristan’da tarımdan tekstil ve hazır giyime, yapı malzemelerinden otomotiv yan sanayisine, petrokimyadan sağlık turizmine, yeşil enerjiden sigortacılık ve katılım bankacılığına kadar geniş bir alanda büyük yatırım potansiyeli var. Ülkede ayrıca top ve eczacılık, IT ve yapay zeka, restoran ve gemicilik, ağaç işleme ve otelcilik alanında da yatırım yapmak mümkün. Tataristan yönetimi, yabancı şirketler için oldukça şeffaf ve cazip bir rejim uyguluyor.

ORHAN ÖKMEN gitti, gördü, araştırdı, yazdı…

Kurban Bayramı öncesinde bir haftalığına yolumuz Tataristan’a düştü. İlk uğrak yerimiz Ekim 2023’den beri Tataristan Başkonsolosu olarak görev yapan Sayın Uğur Yılmaz oldu. Yılmaz, Başkonsolosluğun tüm mensuplarıyla birlikte bize yardımcı oldu, bilgilendirici ve yönlendirici desteklerini esirgemedi. Başkonsolos Yılmaz’ın, Başkonsolosluğun sorumlulukları ve görev bölgesi arasında bulunan Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Mari El, ve Mordovya Cumhuriyetleri ve Samara Bölgesi ile Türkiye ile arasındaki ticaret, ekonomi, kültür ve eğitim alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yönünde yoğun çabalarına bizzat şahit olduk. Türkiye’den gelen veya bölgede ikamet eden vatandaşlarla ve aynı zamanda yöre yerel halkıyla kesintisiz irtibatta kalındığını, tanıtım toplantıları yapıldığını gözlemledik ve öğrendik. Geleneksel Sabantuy festivali dahil bu toplantıların bir kısmına Sayın Uğur Yılmaz’ın davetiyle biz de katıldık. Başkonsolos Yılmaz’ın, yerel resmi yöneticilerin yanı sıra yerel halk tarafından da çok sevildiğine şahit olduk.  Tataristan’da kaldığımız süre içerinde bize verdiği destek ve yakın ilgisi için Sayın Uğur Yılmaz’a candan teşekkür ediyoruz.

Türkiye’nin Tataristan Kazan Başkonsolosu Uğur Yılmaz

Tataristan gezimiz sırasında ülkenin ekonomisini gözlemledik, incelemeler yaptık…. İşte tüm yönleriyle dost ve kardeş Tataristan Cumhuriyeti….

Kazan, tarihi binaları, geniş caddeleri, parkları ve nehri ile albenisi olan bir Türk şehri…

Öncelikle Kazan’ın huzurlu, hoş, sıcağı az, kışın soğuğu çok, trafiği olmayan, otoparkı bol, tehlikesiz bir yer olduğunu belirtelim. Açıkçası bu şirin ülkeyi çok beğendik.  Bölgede İngilizce bilme oranı az, ancak, her yerde internet ve navigasyon kusursuz çalışıyor.

Soldan sağa – Turcomoney yazarı Orhan Ökmen, Başkonsolos Uğur Yılma ve Rafi Karagöl

Tataristan’ın başkenti Kazan’ın tarihi ve turistik yöreleri hakkında bilgi veren Başkonsolos Uğur Yılmaz, Turcomoney yazarı Ohan Ökmen’e ve Rafi Karagöl’e şehrin en çok ziyaret edilen Mavi Gölü’nü anlattı…

Kazan’ın en çok ziyaret edilen mekanarından biri de Sebze-Meyve Pazarı…

Soldan sağa- Gökdeniz Karadeniz, Rafi Karagöl, Orhan Ökmen ve Başkonsolos Uğur Yılmaz…

Tataristan ziyaretimiz sırasında, eski milli futbolcularımızdan, şu anda Kazan’da Rubin Kazan Genç takımının teknik direktörlüğünü yürüten Sayın Gökdeniz Karadeniz ile de bir araya geldik ve oldukça keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Karadeniz de bize Kazan şehri ve Tataristan hakkında önemli ve değerli bilgiler verdi ve tecrübelerini paylaştı.

Yöresel panayırdan bir görüntü

Turcomoney yazarı Orhan Ökmen ve Rafi Karagöl, Başkonsolos Uğur Yılmaz’la birlikte yöresel panayırı gezdi, incelemeler yaptı…

Rafi Karagöl, Başkonsolos Uğur Yılmaz ve Orhan Ökmen’in ziyaret ettiği noktalardan biri de Tarım Bakanlığı’nın binası oldu…

Sarayı andıran Tarım Bakanlığı binası, görenleri kendine hayran bırakıyor…

TATARİSTAN’IN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ

  • Yüzölçümü: 847 km2
  • Nüfus: 001.625 (2023)
  • Gayrisafi Bölgesel Hasıla (GSBH): Yaklaşık 47 milyar ABD doları) (2023)
  • Kişi Başı GSBH: Yaklaşık 12 bin ABD doları (2023 Ortalaması)
  • Başlıca Sanayi Ürünleri: Petrol ve petrokimya ürünleri, kamyon, otomobil, uçak ve helikopter, gemi, optik cihazları, makine ve ekipman tekstil, orman ürünleri
  • Enflasyon: %7,07 (Aralık 2023 itibarıyla)[1]
  • İşsizlik Oranı: %0,21 (2023)[2]
  • Ortalama Ücret: 700 ABD doları (2023)

Özellikle Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Ruble ’de ortaya çıkan dış değer kayıplarına bağlı olarak Bölgesel GSMH rakamlarının dolar karşılıklarında dalgalanmamalar meydan geliyor. Örneğin, 2022 yılında Bölgesel GSMH 55 Milyar dolarken, devalüasyonun etkisiyle 2023 yılında 46.9 milyar dolar olarak ölçüldü.

Bölgede madencilik, imalat sanayi, ticaret, nakliye ve depolama, inşaat ve tarımın ana ekonomik faaliyet türleri olarak öne çıktığı görülüyor. Tataristan’da iki özel ekonomik bölge (Alabuga ve İnnopolis), beş sosyo-ekonomik kalkınma bölgesi, 100 sanayi parkı ve 7 Bilişim Teknolojisi parkı bulunuyor. Tarımsal üretim açısından Rusya Federasyonu’ndaki önemli bölgeler arasında yer alan Tataristan, ülke genelinde toplam tarım üretimin yaklaşık %5’ini tek başına karşılıyor. Tataristan, Rusya Federasyonu’nun en fazla tarımsal üretim yapan beşinci bölgesi konumunda.

Tarım ve gıda ürünleri açısından kendi kendine yetme düzeyi yüksek olan Tataristan, RF’nin diğer bölgelerine göre yüksek bir ihracat hacmine sahip. Süt, patates ve sığır eti üretiminde Tataristan güçlü bir konumda. Kazan Yağ Fabrikası’nda önemli miktarda ayçiçeği yağı üretimi de yapılıyor.

TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK

2023 yılında Tataristan’ı 4 milyona yakın turist ziyaret etti. Tataristan, iç turizm bakımından Rusya Federasyonu’nun en çok ziyaret edilen bölgelerinin başında geliyor. 2023 yılında turizm sektörünün cirosu yaklaşık 1 milyar ABD dolarına ulaştı. 2023 yılında Kazan Uluslararası Havalimanı 5 milyon yolcuya hizmet verdi.

Başkent Kazan’ın ünlü Baumana Caddesi, şehrin kalbi olarak nitelendirilen bir nokta… Cadde boyunca kafeler, restoranlar ve çeşitli ürünlerin satıldığı dükkanlar, ziyaretçilerin akınına uğruyor…

TATARİSTAN’DA 200’E YAKIN TÜRK FİRMASI 3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPTI

Tataristan’da Türk vatandaşı olarak 4-5 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Tataristan üniversitelerinde okuyan Türk öğrencilerinin sayısının ise 300 civarında olduğu belirtiliyor. Türkiye-RF Tataristan ikili ticaret hacmi, 2023 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 3 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Türk firmaları, yatırımlarıyla Tataristan ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Şişecam, Koluman, Coşkunöz, Kastamonu Entegre, Enka, Anadolu Efes, Hayat Kimya gibi şirketler başta olmak üzere 200’e yakın Türk şirketinin yaklaşık 3 milyar dolar yatırımı bulunuyor. Yatırımlar 2013 yılı öncesinde daha çok inşaat alanında yoğunlaşırken 2013 ve 2015 sonrasında diğer alanları da kapsayacak şekilde çok daha artış gösterdi.

TATARİSTAN, RUSYA İLE İŞ YAPMAK İSTEYENLER İÇİN ANA GİRİŞ KAPISI 

Tataristan, mevcut yatırımları artırmak için bir takım teşvik programlarını devreye aldı ve yatırımda öncelikli alanlar belirledi. Bu bağlamda; kimya ve petrokimya endüstrisi, makina mühendisliği ve metal işleme, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon, tarımsal sanayi kompleksi, inşaat, tıp ve ilaç endüstrisi, hizmet endüstrisi ve turizm, AR-GE desteklenen ve teşvik veriler sektörler. Bu sektörlerin Tataristan’da yatırım yapmak isteyen yatırımcıların ilgisini çekebileceği düşünülüyor. Kısacası, Tataristan coğrafi ve stratejik konumunun getirdiği avantajlar (Volga Federe Bölgesinde), uyguladığı geniş teşvik programları, makul enerji maliyetleri ve uygun yatırım iklimi altyapısı ile yatırımcılar için çok geniş avantajlar sunuyor.

Tataristan’ın, Rusya Federasyonu içerisinde, doğu ve batı, kuzey ve güney yollarının kesiştiği büyük sanayi işletmeleriyle ekonomik açıdan en çok gelişen bölgelerden birisi olduğu anlaşılıyor. Bu bağlamda, Rusya ile iş yapmak isteyenler için Tataristan’ın, ana giriş kapısı konumunda olduğunu söylemek yanlış olmaz.

TATARİSTAN, YATIRIM AÇISINDAN EN CAZİP BÖLGELERDEN BİRİ

Tataristan, Rusya’nın ekonomik olarak en gelişmiş bölgelerinden biri. Bir sanayi bölgesi olarak öne çıkan Tataristan’da sanayi sektörünün payı %50 seviyesinde. Ülkede tarımın payı %7, inşaat %10, nakliye ve depolama %5 civarında. Tataristan yatırım açısından Rusya’nın en cazip bölgeleri arasında bulunuyor.

Tataristan, Rusya Federasyonu içerisinde, doğu ve batı, kuzey ve güney oto yollarının kesiştiği büyük sanayi işletmeleriyle en yüksek ekonomik gelişme düzeylerinden birine sahip. Yakıt ve petrokimya endüstrileri, Tataristan’ın ana endüstriyel potansiyelini belirliyor. Tataristan petrol, doğalgaz ve kireç taşı kaynakları bakımından zengin. Cumhuriyetin en büyük doğal kaynakları petrol ve doğal gazdan oluşuyor. Tataristan yıllık yaklaşık 32 milyon ton ham petrol üretiyor. Ülkede yaklaşık bir milyar ton petrol olduğu tahmin ediliyor. Petrol ve doğal gaz Elmet, Leninogorsk, Alabuga, Mendeleyev şehirlerinde çıkarılıyor. Çıkarılan petrol, boru hattı ile Moskova, Perm, Gorki, Kuibyshev, Yaroslavl, Rezon ve Başkurdistan’daki fabrikalara gönderiliyor. Petrol ve petrol ürünleri, kamyon, otomobil, uçak ve helikopter, gemi, optik cihazlar, tekstil, ağaç işleme alanları, Tataristan’ın başlıca sanayi ürünleridir.

Tataristan Cumhuriyeti önemli bir ekonomik potansiyele sahip. Beşerî sermaye bir hayli gelişmiş. Tataristan’ın rekabetçi avantajları, elverişli coğrafi konumu, zengin doğal kaynakları, yüksek nitelikli iş gücü kaynakları, güçlü endüstriyel ve bilimsel kompleksi ile gelişmiş ulaşım altyapısı. Tataristan, Rusya’nın ekonomik olarak en gelişmiş bölgelerinden biridir. Tataristan’ın brüt bölgesel ürünü yapısında, sanayinin payı %50, tarım %7, inşaat %10, nakliye ve depolama %5 civarındadır. Petrol ve gaz endüstrisine ek olarak, kimyasal ve petrokimya endüstrisi de gelişmiş. Kimyasal fabrikalarda polietilen, aseton, sentetik kauçuk ve film gibi yaklaşık dört bin kimyasal madde üretiliyor. Petrokimya endüstrisinde ham petrol, sentetik kauçuk, lastik, polietilen ve petrol ürünleri hâkim.

Ülkede helikopter, uçak, uçak motoru, TIR, otomobil, kompresör, petrol ve gaz pompalama teçhizatları ve yüksek teknoloji ürünü elektrikli cihaz üreten şirketler var. “Kamaz” markalı kamyon üretiminin yaklaşık %24’ü Tataristan’da gerçekleştiriliyor. Ülkenin petrokimya şirketlerinde polietilen, sentetik kauçuk ve otomobil lastiği üretimi, Federasyon’da üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca Kazan’da uçak, bilgisayar, kamyon ve dizel motor üreten firmalar da var.

KAZAN’DA BİRÇOK SEKTÖRDEN FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR

Kazan’da uçak, helikopter, optik aletler, tıbbi cihazlar, petro-kimya, kompresör, doğal gaz aletleri, ayakkabı, deri, sabun, kürk ve kimyasal madde üreten çok sayıda fabrika bulunuyor. Şehirde ayrıca pamuklu dokuma, çikolata ve gıda üretimi de yapılıyor. Eski SSCB’nin bütün şehirlerinde olduğu gibi Kazan’da da konutlar şehrin dışında, paralel ve dikey olarak planlanmış geniş ve uzun caddelerin kenarlarına inşa edilmiş. Şehirdeki bütün konutlar merkezi sitemle ısıtılıyor ve sıcak su veriliyor. Ulaşım tramvay, troleybüs ve otobüslerle sağlanıyor. 1998 yılında inşasına başlanan metro, şu anda aktif olarak kullanılıyor.

TATARİSTAN DA POTANSİYEL YATIRIM ALANLARI

Tataristan’da potansiyel yatırım alanlarını şu şekilde gruplandırmak mümkün.

  • Tarım-sanayi kompleksi,
  • Helal gıda-kuru gıda
  • Tarım ana girdileri
  • Tekstil sanayi, hazır giyim ev tekstili
  • Yapı malzemeleri
  • Kimyevi maddeler
  • Gübre
  • Otomotiv yan sanayi, yedek parça,
  • Enerji üretiminde kullanılan ekipmanlar,
  • Tıp ve eczacılık ekipmanları
  • Petrokimya ve mineral yağları
  • Ağaç işleme,
  • Sağlık turizmi
  • Katılım bankacılığı
  • Sigorta
  • İnşaat
  • Yeşil enerji
  • IT ve Yapay zekâ
  • Gemicilik ve yat
  • Restoran
  • Otelcilik ve turizm

TATARİSTAN VE ULUSLARARASI YATIRIMLAR

Tataristan, uluslararası yatırımcılarla iş birliği konusunda geniş tecrübeye sahip. Daimler, Mercedes Benz, 3М, Bosch, Rockwool, Hayat Group, Fujitsu, Air Liquide ve birçok yabancı şirket, yatırım ve ticaret amacıyla Tataristan’ı tercih ediyor. Tataristan, yatırımcılarla çalışmalarında uluslararası standartlara bağlı. Yatırım projeleri, genel kabul gören uluslararası Tek Pencere temelinde gerçekleştiriliyor. Bu yaklaşım, etkin çalışma ekibiyle birlikte yatırım projelerini düzgün ve kısa bir sürede hayata geçirmeye imkân tanıyor.

Özetle Tataristan, şirket açılış sürecini ortakları için olabildiğince şeffaf ve kolay kılmak için “tek pencere prensibi”ni uyguluyor. Burada, paket başvuru ve gerekli doküman düzenleme gibi bir takım servis faaliyet gösteriyor. Tataristan Kalkınma Ajansı da çalışmalarını ayni ilkeyle yürütüyor. Kurumlar arası devlet kuruluşu olan Ajans, yatırım projelerinin kazanılması, desteklenmesi ve promosyonu faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Ajans ayrıca Tataristan’ın potansiyelini yurt dışında tanıtıyor. Tataristan, Rusya Federasyonu’nun en dijitalleştirilmiş bölgelerinden biri. Cumhuriyet bilişim teknolojilerini en yüksek düzeyde kullanıyor ve önde gelen projeleri ülkeye davet ediyor.

Tataristan, uluslararası piyasada etkin bir oyuncu konumunda. Bugün itibarıyla Dünya Ticaret Örgütü’ne üye 160’dan fazla ülke Tataristan’ın ortakları arasında bulunuyor.

Tataristan’da kabul edilen projeler için Gelir Vergisi, Emlak Vergisi, Toprak Vergisi, Ulaştırma vergisi, Gümrük Vergileri, Sosyal Sigorta Transferleri başlıklarıyla ciddi, indirim ve istisna uygulanıyor. Ayrıca arsa tahsisi, özel kiralama dahil geniş teşvik uygulamaları bulunuyor. Yine şirketlerin çalışanları ve aileleri için birinci sınıf sosyal, eğitim ve spor altyapısı, profesyonel yükselme ve gelişim için geniş fırsatlar var.

KAZAN, RUSYA’NIN BEŞİNCİ BÜYÜK ŞEHRİ

Kazan, Rusya’ya bağlı Tataristan’ın en büyük şehri ve başkenti. Volga ve Kama nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde. Büyük metropol bölgesinde bu rakam 2 milyona ulaşmaktadır. Rusya’nın beşinci büyük şehri olan Kazan, Volga Federal Bölgesi’nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir konumunda.

Kazan şehrinin sembolü olarak yapılan Nikah Dairesi binası

Suyumbike Tower, ihtişamlı görüntüsüyle göz kamaştırıyor…

Suyumbike Tower, şehrin en çok ziyaret edilen mekanlarının başında geliyor…

Kul Şerif Camii, ilginç mimarisi ile dikkatleri üzerinde topluyor…

Kubbesiz bir cami olan Mercani Camii, şehrin en önemli ibadet merkezlerinden biri…

Mercan Camii’nin başka bir açıdan görünüşü…

Kazan Kremlin’i mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri…

Tataristan Bolgar da turistlerin ilgi gösterdiği eserlerden biri…

KAZAN, BÜYÜK KATERİNA DÖNEMİNDE YENİDEN İNŞA EDİLDİ

1005 yılında kurulmuş tarihî bir merkez olan Kazan, günümüzde kültür, bilim, spor ve turizm alanlarında Rusya Federasyonu’nun önde gelen şehirlerinden biri. Şehrin başlıca tarihî ve kültürel yapıları arasında Kazan Kremlini, Kul-Şerif Camii, Süyümbüke Anıt Kulesi, ve Annunciation Katedrali yer alıyor.

Tarihsel olarak Kazan, Kazan Hanlığının başkentiydi. Şehir, 16. yüzyılda Korkunç İvan tarafından fethedildi ve Rusya Çarlığının bir parçası oldu. Şehir, Pugachev İsyanı (1773-1775) sırasında ele geçirildi ve büyük ölçüde tahrip edildi. Ancak daha sonra Büyük Katerina döneminde yeniden inşa edildi. Sonraki yüzyıllarda Kazan büyüyerek Rusya’nın önemli bir sanayi, kültür ve dini merkezi haline geldi. 1920 yılında Sovyetler Birliği’nin bir parçası haline gelmesinin ardından Kazan, Tatar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin (Tatar ASSR) başkenti oldu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Kazan, Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti olarak kaldı. Kazan, Tatar ve Rus kültürlerinin canlı karışımıyla ünlü.

Şehre adını veren Kazan (Kazanka) nehrinin İdil (Volga) nehriyle birleştiği ve İdil’in bir dirsek şeklini aldığı noktada kurulmuş. Bölgede bulunan taş devrine ait iskân izleri ve şehrin 7 km. civarında bulunan tunç devri eserleri ile demir devri başlangıcına ait mezarlar bölgenin eski çağlardan beri yerleşim alanı olarak seçildiğini ispatlıyor. Kazan şehrinin içinde bulunduğu bu coğrafî bölge, III. yüzyıldan itibaren de çeşitli Türk devletlerinin hakimiyet sahası içine girmeye başlamış.

LENİN’İN VE TOLSTOY’UN ŞEHRİ…

Kazan, dünyaca ünlü Rus yazar Lev Tolstoy’un genç bir öğrenciyken yaşadığı şehir. Sovyetler Birliği’nin kurucu lideri Vladimir İlyiç Lenin de eğitim yıllarını bu şehirde geçirmiş. Kazan’da, farklı milletlerden ve dinlerden insanlar bir arada, huzur ve barış içinde yaşıyor. Kazan, etnik ve dini çeşitliliğini yüzyıldan fazla süredir koruyan laik, modern bir şehir olarak dikkat çekiyor. Tataristan’ın başkenti Kazan, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Tataristan-Türkiye arasındaki iş birliği, 22 Mayıs 1995 tarihli Hükümetler arası Ticari, Ekonomik, Bilimsel, Teknik ve Kültürel İş birliği Anlaşması çerçevesinde gelişerek devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosluğu Eylül 1996’de faaliyet göstermeye başlamış. Tataristan Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti’ndeki temsilciliği ise Eylül 1997’de İstanbul’da açılmış.

Kazan Kremlin’i Tataristan’ın başkenti Kazan’da bulunan tarihî kale.

TATARİSTAN, ZENGİN BİR MUTFAĞA SAHİP

Tatar halkının en ünlü yemekleri; lezzetli börekleri, fırında pişmiş eşsiz yemekleri, ballı tatlılar…  Tataristan’da, diğer Rus şehirlerinde olduğu gibi lahana, patates, havuç gibi soğuğa dayanıklı sebzelerin bolca kullanıldığı bir mutfak.  Yemek ve tatlıları arasında en çok,

  • Düğünlerde, kutlamalarda Chak Chak tatlısı,
  • Şerbetler,
  • Cheburek (Bizim çiğ börek diye adlandırdığımız) başta olmak üzere, çeşit çeşit börekler,
  • At etinden yapılan sosis türü Kazylyk
  • Prinç süzme peynir, et, yumurta , kuru meyve ve tereyağı karışımlı Gubadiya,
  • Mantı (ince açılan hamurun içerinde, kıyma, soğan ve baharatlar konulur ve boyutları biraz büyük olur)
  • Bishbarmak
  • Kımız
  • At Eti
  • Belish (Bir hamurişi türü) gibi ünlü yemek ve tarlıları bulunuyor.

Birbirinden lezzetli yemekleriyle Tataristan mutfağı, oldukça zengin.

GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER

Kazan tarihi ve doğal güzelliklerin bütünleştiği şehirlerden bir. Gezilecek yerlerin başında Kazan Kremlin, Süyümbike Kulesi, Kul Şerif Camii, Bauman caddesi, Paul ve Apostless Peter katedrali geliyor. Ayrıca Agricultural Palace, Soviyet Hayat Müzesi, Blu Lakes, Ushkova House ve Konstantin Vasilyev’s Müzesi’ni görüp gezebilirsiniz.

Kremlin Sarayı, mutlaka görülmesi gereken önemli eserlerin başında geliyor…

Kremlin Sarayı, nehir ve parklar, bahçeler… Ziyaretçilerin hayran kaldığı bir nokta…

 Orhan Ökmen

Sesmir Yönetim Kurulu Başkanı

okmen@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası