Son Haberler

Temmuz ayında piyasaları neler bekliyor?  

Temmuz ayında piyasaların bir gözü içeride, bir gözü dışarıda olacak. Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in 19 Temmuz’da Türkiye değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor. Moody’s kararının Türkiye’nin kredi notunda yukarı yönlü revizyona işaret etmesi halinde BİST’e ve TL varlıklara yönelik ilginin artmasını bekliyoruz. BİST tarafında 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin finansalların açıklanması sonlanırken, Temmuz ayında hisse bazlı ayrışmaların azalmasını bekliyoruz. 

-FED’e yönelik faiz indirim beklentilerinin azalması altında düşüşe sebep olsa da jeopolitik gerginlikler sebebiyle sarı metal 2300 doların üzerinde kaldı. Temmuz ayında da ABD enflasyon rakamları dikkatle takip edilecek. Enflasyonda hızlı bir düşüş faiz indiriminin yolunu açacağından ons altında da yükselişi hızlandırabilir. Alımların artması durumunda geçtiğimiz ayların zirveleri olan 2380 ve 2430 noktaları direnç olarak izlenebilir.

Haziran ayında Avrupa Merkez Bankası beklentiye paralel olarak 25 bp indirimle faiz indirim döngüsünü başlatan ilk büyük merkez bankası olurken, FED ve İngiltere Merkez Bankası beklentiye paralel olarak faizi sabit tuttu. Üst üste 7. toplantıda faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyen FED, bu toplantıda projeksiyonlarını açıkladı. FED, Federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için %4,6’dan %5,1’e yükseltti. Böylelikle 2024 yılı için işaret edilen faiz indirim sayısı da 3’den 1’e gerilemiş oldu. Ancak toplantı sonrası konuşan Başkan Powell, verilerin desteklemesi halinde daha fazla faiz indirimi gerçekleştirilebileceğini belirterek açık kapı bıraktı. Böylelikle piyasalarda risk iştahı desteklenirken son durumda bu yıl için piyasalar Eylül ve Aralık ayında 25’er baz puan olmak üzere iki kez faiz indirimi fiyatlıyor. Diğer taraftan Avrupa Parlamentosu’nda aşırı sağın yükselmesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Meclis’i feshetmesiyle ortaya çıkan seçim gündemi de ay içerisinde takip edilen bir diğer gelişme oldu. Fransa’da 30 Haziran ve 7 Temmuz’da yapılacak iki turlu seçim gerçekleştirilecek. Ay içerisinde ayrıca Frexit gündeme gelirken, gelişmeler Avrupa’da riskli varlıkların değer kaybetmesine neden oldu. Mayıs ayında Avrupa borsaları Fransa öncülüğünde %5’e varan değer kaybederken diğer gelişen ülke borsaları ayı ortalama %3,5 yükselişlerle tamamladı. Dolar Endeksi %1’in üzerinde değer kazanırken ons altın ise, azalan jeopolitik gerilim ile 4 aylık yükseliş serisine ara verdi.  Türk Lirası ve diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ise Haziran ayında Dolar’a karşı %1 üzeri değer kaybetti.

MERKEZ BANKASI’NIN DÖVİZ REZERVLERİNDE HIZLI BİR TOPARLANMA OLDU     

Yurt içinde ise TCMB, Haziran toplantısında piyasa beklentisine paralel faizi sabit tutu. PPK metninde ise aylık enflasyonun ana eğiliminin tahmin patikasına gerileyene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğine yönelik güçlü mesajlar verilmeye devam edildi. 28 Haziran’da beklenildiği gibi Türkiye’nin FATF’ın “gözetim altında ülkeler” için oluşturduğu “Gri Liste”den çıkarılması Türkiye’ye yönelik yabancı ilgisinin artmasına, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarını hızlandırmasına ve 280 seviyelerinde bulunan Türkiye CDS’lerinin gerilemeye devam etmesine ilişkin beklentileri artırıyor. Seçimlerden sonra kararlılıkla ve proaktif olarak uygulanmaya devam eden ve reform paketleri ile desteklenmeye çalışılan normalleşme sürecine olan inancın güçlenmesi, yabancıların TL varlıklara olan ilgisini ve yerli yatırımcıların dövizden TL’ye geçişini arttırdı. Bu durum, TCMB’nin döviz rezervlerinde hızlı bir toparlanmaya neden oluyor. Haziran ayı ile birlikte dezenflasyon sürecinin hızlanmasını bekleyen ekonomi yönetimi sıkı para politikası ve kamu kesimi tasarruf önlemlerinin yanına Meclis tatile girmeden çıkarılması düşünülen vergi reformu paketi hazırlığı yapıyor. Vergi paketi beklentisiyle beraber borsaya da işlem vergisi geleceğine ilişkin beklentiler, ay içerisinde BİST’in daha da zayıflamasına neden olurken, sonrasında borsaya yönelik verginin ertelendiğinin açıklanmasıyla BİST’de de tepki alımları izlendi. Böylelikle BİST100 Haziran ayında 9.958-10.825 geniş bant aralığında dalgalandı. BIST 100 Endeksi ayı %2,5 yükselişle 10.600 puanın üzerinde tamamlaya hazırlanıyor. Sınai endeks ayı %1,5 sınırlı yükselirken, Bankacılık Endeksi ise %1,7 artışla yükselişine devam etti.

TEMMUZ AYINDA PİYASANIN BİR GÖZÜ DE FRANSA’DAKİ ERKEN SEÇİMDE OLACAK

Avrupa Merkez Bankası (ECB)  yetkililerinin uzun süredir faiz indirim açıklamalarında bulunmasından sonra nihayet geçtiğimiz ay faizlerde 25 baz puan indirime gidildi. ECB’nin faiz indirimine başlamasıyla EURUSD paritesinde düşüş trendi başlamış oldu. Haziran ayına 1.09’a yakın başlayan parite, ay sonunda 1.07’nin aşağısını gördü. Temmuz ayında piyasanın bir gözü de Fransa’daki erken seçimlerde olacak. ABD tarafında ise FED faiz indirim beklentisi bir miktar törpülense de o taraftan gelen açıklamalar dikkatle takip edilecek. Paritedeki düşüşün devamı halinde 1.0636 ve 1.0520 destekleri izlenebilir. Aksi yönde ise 1.08 ve 1.0950 direnç noktaları takip edilebilir.

Global piyasalar Temmuz ayında, FED ve diğer merkez bankalarının faiz kararı ve faiz indirimleri konusunda verilecek mesajları ve açıklanacak makro veriler ile jeopolitik risklerdeki gelişmeler takip edilecek. Ayrıca Avrupa parlemento seçimlerinden sonra ani bir karar ile erken seçim kararı alan Fransa’da 30 Haziran’da yapılacak ilk tur ve 7 Temmuz’da yapılacak ikinci turdan çıkacak sonuçlar da piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Ay boyu makroekonomik verilerin de risk iştahı üzerinde etkili olmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan süregelen Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Hamas çatışmasının yarattığı jeopolitik risklerin belirginleşmesi halinde risk alma iştahı azalabileceğinden gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

MERKEZ BANKASI, FAİZ DEĞİŞİKLİĞİNE GİTMEDİ

Önceki ayı 32 bölgesinde geçiren Dolar/TL kuru, Haziran ayında bu barajı yukarı çekerek 33’e yaklaştı. Türkiye’nin gri listeden çıkarılması ve vergi reformu gibi konuların gündemi meşgul etmesinin yanı sıra TCMB geçtiğimiz ay faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Yabancı yatırımcıların artması, KKM’den çıkışın hızlanması gibi konular, TL varlıklara talebi artırsa da TCMB’nin rezerv artırma politikasının da etkisiyle dolar kurundaki kademeli yükseliş devam ediyor. Bu ay kurdaki direnç bölgeleri olarak 33.00-33.80 seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 50 ve 100 günlük ortalamalara denk gelen 32.06-32.36 bölgesi alımların artacağı destek noktaları olarak gözlenebilir.

FAİZ İNDİRİMİNİN YOLU AÇILIRSA ONS ALTINDA HIZLI YÜKSELİŞ OLABİLİR

Haziran ayında 100 dolarlık bant içerisinde seyreden ons altında volatilite bir miktar düştü. FED’e yönelik faiz indirim beklentilerinin azalması altında düşüşe sebep olsa da jeopolitik gerginlikler sebebiyle sarı metal 2300 doların üzerinde kaldı. Temmuz ayında da ABD enflasyon rakamları dikkatle takip edilecek. Enflasyonda hızlı bir düşüş faiz indiriminin yolunu açacağından ons altında da yükselişi hızlandırabilir. Alımların artması durumunda geçtiğimiz ayların zirveleri olan 2380 ve 2430 noktaları direnç olarak izlenebilir. 2300 desteğinin kırılması durumda ise en son Mart ayında test edilen 2180’e kadar düşüş görülebilir.

MOODY’S KREDİ NOTUMUZU YÜKSELTİRSE BİST’E VE TL VARLIKLARA İLGİ ARTAR

Temmuz ayı ile birlikte yılın ikinci yarısına girilirken yurt içinde piyasalarda, Merkez Bankası’nın faiz kararını, uygulanan ekonomi program ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanacak tedbirler, asgari ücrete zam olup olmayacağı gibi kararlar ve başta enflasyon olmak üzere açıklanacak makroekonomik veriler yakından takip edilecek. Ayrıca Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in de 19 Temmuz’da Türkiye değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor. BİST tarafında 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin finansalların açıklanması sonlanırken, Temmuz ayında hisse bazlı ayrışmaların azalmasını bekliyoruz.  Moody’s kararının ülke kredi notumuzda yukarı yönlü revizyona işaret etmesi halinde BİST’e ve TL varlıklara yönelik ilginin artmasını bekliyoruz. BİST’de olası geri çekilmelerde makroekonomik görünümde toparlanma ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilerek orta vadeli yükselen trendin korunmasını bekliyoruz.  Temmuz ayında BİST 100 endeksinin 10.500 – 11.500 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 10.500 ve altına düşüşlerin yeni alım fırsatı, 11.500 ve üzerine hacimsiz yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası