İSTANBUL (AA) – KAAN ULU – Türk girişimciler Gökhan Yücel ve Ahmet Kayıran tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilerek yapay zeka tabanlı çözümler sunması hedeflenen girişim, perakende sektöründe birçok markaya hizmet veriyor.
Girişimciler Yücel ve Kayıran, perakendecilerin, doğru ürünlerin müşterilere ulaştırılması, stokların optimize edilmesi ve hızla değişen piyasa koşullarında veri odaklı kararlar alınması gibi konularda yaşadığı zorluklara çözüm üretmek amacıyla çalışmalara başladı.
Bu kapsamda Yücel ve Kayıran tarafından 2020'de geliştirilen yapay zeka temelli çözüm, perakende sektöründe operasyonel verimliliği artırarak kaynak kullanımını daha etkili hale getiriyor.
Girişim, birçok yabancı firmanın ürünlerine hizmet sağlarken, Türkiye'deki markalara da satışlarını artırması için destek veriyor.
– "Online mağazaların da satışını optimize ettik"
Hayata geçirdikleri hizmete ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gökhan Yücel, tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirdikleri çözümle hizmet sağladıkları yerli ve yabancı 192 markanın ürünlerini optimize ettiklerini söyledi.
Yücel, "Bu markalar dünya çapındaki markaların Türkiye distribütörü ve Türkiye'deki yerli birçok marka diyebiliriz. Bunlar arasında Boyner, Dagi, Yargıcı, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Skechers gibi tekstil perakendesinde çokça gördüğümüz firmalar giriyor." dedi.
Yatırımcıları arasında Türkiye Kalkınma Fonu, Arz Portföy ve Inveo ve İş Bankası'nın iki fonunun bulunduğunu aktaran Yücel, çözüm sayesinde perakende şirketlerinin çok daha az stokla yüksek satışlar yapmaya başladıklarını ve aslında atık stoku da azalttıklarını ifade etti.
Yücel, sadece tekstil perakendesinde değil, mücevher, yedek parça, küçük ev aletleri gibi çoklu lokasyonda satış yapan ürünlerin optimizasyonunda da algoritmanın çalıştığını ifade ederek, online mağazaların da satışını optimize ettiklerini söyledi.
Ürünün özelliklerine göre müşterinin alışveriş davranışları da incelenerek, doğru lokasyonda doğru ürünü müşteriye hem çevrimiçi hem de fiziki mağazacılıkta sunabildiklerini, böylelikle verimliliği üst seviyelere taşıdıklarını belirten Yücel, şöyle devam etti:
"Yapay zeka algoritmalarıyla biz aslında en büyük dataları çok hızlı sürelerde işleyebilip doğru kararlar verebiliyoruz. Yapay zeka kurgusunu, teknokentlerde Türk mühendislerle geliştirdiğimiz algoritmayı ve çözümü müşterilerimize sunuyoruz. Müşterilerimizin sürekli sattıkları ürünlerde yüzde 25'e yakın daha iyi satış rakamlarına ulaşıyoruz.
Ayrıca lokasyon bazlı transfer dediğimiz ürünlerin kendi arasındaki sevkiyle de transfer edilen ürünlerde 10-15 katlara kadar hızlı satışları elde edebiliyoruz. Böylelikle ürünlerin rafta bekleme süresini çok daha azaltıyoruz. Müşterilerimizin çok hızlı nakde dönmesini ve yeni ürünler üretmesini sağlıyoruz. Bu da aslında perakende şirketlerin dijital dönüşümünü çok hızlı yapmamıza olanak veriyor."
– "Globalde farklı alanlara açılmak istiyoruz"
Yücel, birçok gelişmiş ülkeden teklif aldıklarını ancak algoritmalarını Türkiye'de daha da geliştirip globalde farklı alanlara açılmak istediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Çözümümüzü Türkiye'de çok daha geniş çevrelere sunmak istiyoruz. Bunu hem tekstil perakendesinde hem de perakendenin farklı dallarında yaygınlaştırmak istiyoruz. Aslında biz burada böyle bir optimizasyonu yerli girişimlerimizle yapabildiğimizi gösterdik. Şuanda Amerika'dan da müşterilerimiz var. Farklı pazarlara da açılmak istiyoruz. Burada ürün gücümüzü aslında global pazarlarda da sunmayı hedefliyoruz.
Bu alana gençlerimizden de çok büyük bir ilgi var. Yapay zeka, veri bilimi, analiz tarafı çok değerli üniversitelerimizde değerli bölümler var. Türk gençlerinin kendilerine güvenmelerini istiyoruz. Biz bu topraklarda da bu teknolojinin geliştirilebildiğini, uluslararası arenaya çıktığını, güzel yatırımlar aldığını ve onların tecrübesiyle harmanlanarak ilerlediğimizi görüyoruz. Buna bir örneğiz. Bunun gençlere de örnek olmasını istiyoruz. Çünkü bu umutla beraber hem kendimizi hem ülkemizi taşıyabileceğimizi düşünüyoruz."
– "Çalışmamızı yerli ve milli imkanlarla geliştirip bugünlere getirdik"
Ahmet Kayıran da geliştirdikleri algoritmanın çok özel bir çalışma olduğunu, tüm süreci yerli ve milli imkanlarla Türkiye'de geliştirdiklerini belirterek, verileri ölçekleyebilen ve farklı dağıtım noktalarıyla uyum içinde çalışan bir algoritma ürettiklerini, bu süreçte yapay zekadan da destek aldıklarını söyledi.
Kayıran, "Hem teknolojinin bu kadar büyük bir veriyi hızlı işleyebildiği bir döneme evrilmesi hem de kompleks algoritmaların daha insansı davranışları öğrenerek gelişmesi önemli bir aşama. Biz de bu süreçte yapay zekayı, özellikle makine öğrenimi algoritmalarıyla birleştirerek ilerledik. Kompleks tahminleme yaparken, bu tahminlerin kestirimine dayalı optimizasyon karar noktaları oluşturduk ve bu sorulara cevap aradık." diye konuştu.
Algoritmayı geliştirirken bir mağazanın ne kadar ürün satması gerektiği gibi perakende sektörüne özgü analitik sorunlara çözüm aradıklarını aktaran Kayıran, özellikle birçok ünlü yerli ve yabancı firmadan algoritmalarına ilişkin olumlu dönüş olduğunu ifade etti.
Kayıran, ilk müşterilerinden birinin Dagi markası olduğunu aktararak, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Onlarla, yüzde 8 daha düşük bir stokla yüzde 15 daha yüksek satış performansı elde ettik. Sadece stok optimizasyonu değil, müşteri memnuniyeti gibi temel hedeflere de yanıt vermeye çalışıyoruz. Çünkü müşteri mağazaya girdiğinde ürünü bulamazsa mutsuz şekilde ayrılabiliyor. 'Yok satma' veya 'fazla stok' gibi sorunlara yönelik kolektif iyileştirme süreci gerçekleştirdik. Çalıştığımız firma sayısının artmasının temel nedeni de bu iyileştirmelerin çok iyi geri dönüşler sağlamasıdır. Çalışmamızın başından sonuna kadar tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimizi söyleyebilirim."
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.