Son Haberler

Türk Lirası nasıl özendirilecek?

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş bugün yaptığı açıklamada ‘Türk Lirası’nı özendirecek somut projelerimiz var’ ifadesinde bulundu. Peki Türk Lirası nasıl özendirilecek?

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası dolarla ilgili soruları da yanıtladı. Kurtulmuş, Şu anda Türkiye’de doların değerlenmesi, ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarında kaynaklı değildir. TL’yi özendirecek somut projelerimiz var” dedi. KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan bu soruya şu yanıtı verdi: “TL’yi özendirmek için atılacak somut adımlar içerisinde ilk olarak öne çıkarılan ticaret ve ödemenin TL üzerinden yapılmasını sağlamak. Model olarak uygulanabilirliği zor, çünkü TL rezerv para değil, dolayısıyla kullanım alanı çok dar. Bu durum Türk ihracatçısı için de aynı, başka ihracatçı için de. Ticaretin lokal para birimleri üzerinden yapılması sonucunda, bu para birimlerini dolar, euro veya başka bir rezerv para birimine çevirme gereksinimi olacaktır. Yani dolar talebi düşmez, hatta artabilir. Aynı zamanda dış ticarette ödemenin TRY ile yapılabilmesi için de ticaret yaptığımız ülke ile dengeli bir ticaretimizin olması, açık vermememiz gerekir.

Döviz bozdurma seferberliği

Bir diğer konu da; son dönemde sosyal medyada da konuşulan döviz bozdurma seferberliği. Dolarizasyon olmaması açısından iyi niyetli olarak değerlendirilebilir. Sonuçta Türkiye’nin dolarizasyona dönmemesi de oldukça önemlidir. Ülke olarak neredeyse her türlü fiyatın, en başta kiraların, dolara endekslendiği bir dönemi de geçirdik sonuçta ve bu dönem 10-15 yıl geride kaldı. Hane halklarının yastık altında tuttuğu dolar miktarı tam olarak bilinmiyor, tahmini olarak 150 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Ancak şu noktayı es geçmemek gerekiyor: Türkiye yüksek cari açık veren bir ülke. Sürekli olarak dolar girişine ihtiyaç duyan bir ülkeyiz. Bugünkü durumda siyasi ve jeopolitik risklerin bu kadar büyümüş olduğu bir ortamda doğrudan yatırım girişi sağlamakta zorlanıyoruz, portföy girişi sağlamakta zorlanıyoruz ve fonların pozisyon ayarlamalarında Türk varlıklarının ağırlığı sürekli olarak azalıyor. Fed’in de faiz artıracağı bir ortamda Türkiye kendi lokal durumu nedeniyle sıcak para girişi sağlayamamakta, ayrıca not indirimleri sonrasında portföy çıkışları da hız kazanmıştır. Yabancının bakış açısını düzeltemeyip, sürekli para girişini sağlayamadığımız sürece döviz bozdurmanın bir etkisi olamaz. Temel faktörleri düzeltebildiğimiz zaman zaten dolarizasyon eğilimi de kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Halen daha döviz tevdiat hesaplarında (DTH) artış eğilimi görülmektedir ve toplam mevduat içerisinde DTH payının daha da artması olasıdır. Kurun günlük bazda gerilemiş olası USD’nin küresel bazdaki hareketinden ileri gelmektedir. USD’deki küresel bazda güçlenmeden en çok etkilenen para birimleri arasında yer almış olan TL’nin, dolar uzun pozisyonlardaki kar realizasyonundan da en iyi etkilenen para birimlerinden biri olduğu görülmektedir. Bu hafta ABD’de GSYH, tarım dışı istihdam, PCE ve ISM gibi önemli veriler açıklanacak. Bu veri akışının son dönemdeki olumlu veri trendiyle uyumlu olacağını düşünmekteyiz. Fed’in 14 Aralık toplantısı öncesindeki son önemli veri seti olması bakımından bu verilerin USD fiyatlamasına katkıda bulunması oldukça yüksek bir ihtimaldir.”

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası