Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine doğru hızla ilerliyor. Bu vizyonu benimseyen ve gerekli adımları atan ülkemizin mali gücü, büyümesi, bütçe dengesi, genç ve dinamik nüfusu ve yakalanan siyasi istikrar bu hedefi destekliyor.
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımında temkinli olacağının görülmesi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japon Merkez Bankası (BOJ) gibi büyük merkez bankalarının genişlemeci ve negatif faiz para politikalarını sürdüreceklerini açıklamaları ve olumlu gelen veriler, piyasalarda belirsizlikleri azalttı, öngörülebilirliği ve küresel risk iştahını arttırdı. Mart ayında piyasalara tam bir bahar havası yaşatan bu durum Nisan ayında sürdü.
Türkiye ise gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin üstündeki güçlü büyüme performansıyla, yapısal reformları ile petrol fiyatların düşmesinden olumlu yönde etkilenip düşen cari açığıyla, iyi gelen ekonomik verileriyle ve siyasi istikrarıyla gelişen ülkeler arasında pozitif ayrıştı.
Türkiye; bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, küresel finansal piyasalardaki sorunlara ve gerçekleşen iki genel seçime rağmen yüzde 4 büyüdü. Bu oran Hindistan ve Çin’den sonra dünyadaki en yüksek büyüme oranlarından biri. IMF’nin Türkiye için 2016 büyüme tahminini yüzde 3.2’ den yüzde 3.8’ e yükseltmesi de piyasalarda oluşan pozitif algıyı pekiştiren bir gelişme.
İhracatta çeşitli sebeplerle bir miktar geri çekilme yaşanmış olsa da bu yıl AB büyüme beklentilerinde artış var, yeni pazar arayışları çerçevesinde ihracatın tekrar yükselişe geçeceğini umuyoruz. Turizm tesislerinin doluluk oranlarında da geçmiş yıllara göre düşüş yaşanıyor. Umarız sağlanacak yeni teşvikler bu durumu belli ölçüde telafi eder.
Yabancı yatırımcıların ülkemize yönlendirilmesi açısından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretinde çok uluslu birçok yabancı şirketin CEO’suyla buluşması ve burada verdiği mesajlar önemliydi.
MERKEZ BANKASI TEMKİNLİ YOL İZLEDİ
Küresel piyasalarda bahar havasının yaşandığı bir durumda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCBM) Başkanı Erdem Başcı’dan görevi devralan Murat Çetinkaya Merkez Bankası’na başkanlık ettiği ilk toplantıda üst koridor faizini 50 baz puan indirdi. Küresel konjonktür ve veriler açıkçası daha fazla faiz indirimini bile destekler nitelikteydi, Merkez Bankası piyasa beklentilerine uyumlu temkinli bir yol izledi. Bu indirim ihtiyatlı bir indirim olsa da henüz bahar ayları olmasına rağmen düşük gelen enflasyon verileri, döviz kurlarında yaşanan düşüş ve küresel konjonktürdeki olumlu hava yeni faiz indirimlerinin gelme ihtimalini destekliyor.
Küresel piyasalarda azalan belirsizlikler, artan öngörülebilirlik, iyileşen risk priminin oluşturduğu pozitif havaya, ülkemizde yüzde dörtleri bulan büyüme rakamları ve cari açığımızı ve enerji maliyetlerini olumlu yönde etkileyen düşen petrol fiyatları eklenince Türkiye pozitif ayrışmasını sürdürüyor.
MEGA PROJELER HIZLA DEVAM EDİYOR
Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine doğru hızla ilerliyor. Bu vizyonu benimseyen ve gerekli adımları atan ülkemizin mali gücü, büyümesi, bütçe dengesi, genç ve dinamik nüfusu ve yakalanan siyasi istikrar bu hedefi destekliyor. Mega proje niteliğindeki üçüncü köprü ve İzmit geçiş köprüsü tamamlandı dünyanın en büyük hava limanı inşaatı hızla devam ediyor.
İstanbul’un küresel finans merkezlerin den biri olabilmek için sermaye piyasalarının gelişmesi, derinleşmesi ve ürün çeşitliliğinin artması gerekli bunun yanında finansal okuryazarlığında arttırılması da gerekiyor. Nisan ayı başı itibarıyla ülkemizde 4.5G ile internet hızı eskiye göre en az 10 kat daha hızlandı. Bu yeni teknoloji mobil cihazlar üzerinden Cep telefonu ve tabletler yolu ile yapılacak sermaye piyasası işlemlerinin de artmasını sağlayacaktır.
BİST KÜRESEL MERKEZLERDEN BİRİ OLABİLİR
İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi haline gelmesi, bölgesinin en önemli ve en büyük borsası olma hedefi çerçevesinde Borsa İstanbul; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Altın Borsası ile Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nı aynı çatı altında toplanmıştı. Ardından Borsa İstanbul’da dünyanın önde gelen borsalarından Nasdaq ortaklığı ile gerçekleşen teknoloji transferi sonrası en son teknolojiyi kullanarak FIX sistemine geçti. Bu sistemle saniyede 100 bin emir verilebilme kapasitesine ulaşıldı. Girilen emre ilişkin 100 mikro saniye içinde dönüş alınması sağlandı. Geçen ayda kamu-özel sektör-üniversite iş birliği ile Finans Teknopark proje sözleşmesi imzalandı. Finans Teknopark ile finansal piyasalara yönelik yeni yazılım ve donanım üretecek, bilişim altyapısını destekleyecek bir yapı oluşturuluyor. Bu dijital teknolojik değişim BİST in uluslararası etkinliğine, derinleşmesine olumlu katkı sağlayacaktır. BİST’in yeni yönetiminin İstanbul’u en önemli küresel merkezlerden biri yapma hedefine ulaşmasında atacağı yeni adımlar için şimdiden başarılar dileriz.
Türk sermaye piyasasında çalışan kurumların başarılarının bilinmesi, sermaye piyasalarının gelişmesi ve bilinirliğinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla bu yıl Nisan ayında ilk defa öz düzenleyici meslek kuruluşu olan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından Sermaye Piyasaları Ödül Töreni düzenlendi. Hisse senedi, yatırım, portföy yöneticiliği gibi çeşitli kategorilerde ödül verildi. GCM Menkul Kıymetler olarak, TSPB tarafından ilk defa düzenlenen ve verilen ödüllerden “kaldıraçlı işlemler- 2015 en yüksek işlem hacmi” ödülüne layık görüldük. Bu ve benzeri ödüller Türk sermaye piyasalarının gelişmesi ve bilinirliğinin artmasına umarım katkı sağlayacaktır. Bu ve benzeri organizasyonlarda emeği geçen sektör profesyonellerine ve birlik çalışanlarına tekrar teşekkür ederiz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.