*Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi adeta enerjide bir dönüm noktası… Ülkemizin hiçbir yerden kaynak almadan yaklaşık 7-8 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek bir miktar. Doğalgaz petrole göre kullanımı ve tüketimi her geçen gün daha çok artan bir petrol türev ürünü, dünya enerji tüketiminin yüzde 24’ü doğalgazla karşılanıyor.
*Doğalgazda geçiş üssü olan Türkiye üretim üssü olmaya doğru yol alıyor. Yeni enerji stratejisi çerçevesinde, enerji maliyetlerini düşürücü birçok atılım yaptı; güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyici uygulamalar devreye sokuldu. Dünya çapında büyük petrol ve doğalgaz arama gemileri satın alındı ve bunlar meyvesini vermeye başladı.
Fatih adlı petrol ve doğalgaz arama gemisinin Karadeniz Ereğli’sinde 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Üstelik bölgede daha da yüksek bir rezerv potansiyeli olabileceğine ilişkin beklentiler mevcut, yani devamının da gelebileceğine ilişkin ümitlerimiz yükseldi.
Bu haber ülkemiz için büyük bir müjde sevindirici haber ve moral oldu. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol tarafından bu rezervin son yıllarda dünyada yapılan en önemli büyük keşiflerden biri olduğu belirtildi.
ENERJİDE BİR DÖNÜM NOKTASI
Adeta enerjide bir dönüm noktası… Türkiye’nin yıllık yaklaşık 40- 50 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiğini düşünürsek gerçekten çok önemli bir rezerv, ülkemizin hiçbir yerden kaynak almadan yaklaşık 7-8 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek bir miktar. Enerji Bakanımız keşfedilen rezervin ekonomik olarak değerinin 65 milyar dolar civarında olduğunu belirti. Ülkemiz için çok önemli bir değer…
Ülkemizin enerjide maliyetlerinin düşmesi ve dışa bağımlılığın azaltması açısından da çok önemli. Mevcut doğalgaz kontrat fiyatlarının düşürülmesi, pazarlık gücümüzün artması için de önemli ciddi indirimler alınabilir.
Çıkarma maliyetinin 5-6 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor. Korona etkisiyle fiyatlar aşağı geldiğinden ve yerli imkânların da kullanılmasıyla çıkarma maliyetleri daha da inebilir. Doğal gazın çıkarılması için konan 2023 hedefini de ayrıca önemli ve değerli buluyoruz.
İLK ETAPTA TOPLAM TÜKETİMİN ÜÇTE BİRİ
Uzmanlar 3 yıl olarak belirtilen sürenin devletin de desteğiyle mümkün olduğunu, ayrıca ilk etapta toplam tüketimin üçte birini karşılayabileceğini belirtiyor, tabii yeni keşiflerle bu rakam daha da yükselebilir.
Doğalgazda geçiş üssü olan Türkiye üretim üssü olmaya doğru yol alıyor. Türkiye’nin 170 milyar doları aşan ihracatı, savunma sanayinde attığı önemli adımlar ve yeni rezervi ile eskiye göre elini çok daha güçlendirdiği görülüyor.
Türkiye yeni enerji stratejisi çerçevesinde, enerji maliyetlerini düşürücü birçok atılım yaptı; güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyici yeni uygulamalar devreye sokuldu.
DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK ARAMA GEMİLERİ ALDIK
Dünya çapında büyük petrol ve doğalgaz arama gemileri satın alarak bu yoldaki arayışını sürdürdü. Bunlar yavaş yavaş meyvesini vermeye başladı. Bu gemilerden ilki ve en büyüklerinden birisi Fatih gemisi idi. Denizlerde ilk büyük enerji kaynağını bulmak da ona kısmet oldu.
Bu rezervin ülkemizin büyümesine güçlenmesine önemli katkıları olacağına inanıyorum. Tüm bunların orta ve uzun dönemde enerji maliyetlerine pozitif olarak yansımasını bekliyoruz. Umarız; bundan sonrada ülkemiz daha gelişir, zenginleşir ve refah düzeyi artarak yoluna devam eder.
Ülkemizin enerji maliyetlerindeki düşüş, cari açığımızı da pozitif olarak etkileyecektir. Zaten mevcut piyasa koşullarında koronavirüs salgınının da etkisiyle petrol fiyatının uzun bir süre 40-45 dolar bandında seyretmesi, ülkemizin enerji maliyetini ve cari açığını pozitif olarak etkiliyordu. Bir de zaman içinde bu ve benzeri yeni enerji kaynaklarının devreye girmesiyle bu durum daha belirginleşecektir.
DÜNYADA EN ÇOK İNSANİ YARDIM YAPAN ÜLKE
Türkiye 2017 yılında yaklaşık 8 milyar dolar insani kalkınma yardım ile dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumuna yükseldi. Üstelik dünyada onca gelişmiş, zengin petrol ülkesi varken ayrıca 3.5 milyona ulaşan Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapıyor ve bu iş için çok ciddi harcamalar yapılıyor.
2018 yılı Ekim ayında sektör temsilcilerinin katıldığı bir toplantı için gittiğim Antalya’da gerçekten etkileyici büyüklükteki Fatih gemisini görünce, umarız ülkemiz bir gün petrol bulur diye temenni etmiştim. Önemli enerji kaynağı olan büyük bir doğalgaz rezervi bulundu, çok mutlu oldum.
GELECEĞE YÖNELİK UMUTLARIMIZ ARTTI
Üstelik doğalgaz petrole göre kullanımı ve tüketimi her geçen gün daha çok artan bir petrol türev ürünü, dünya enerji tüketiminin yüzde 24’ü doğalgazla karşılanıyor.
Geleceğe yönelik umutlarımız arttı. Güçlü ve dirençli bir ekonomiye sahip Türkiye’nin bölgesindeki jeopolitik risklerle beraber genç ve dinamik nüfusu ile 2023 Vizyonu doğrultusunda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yerini alması yolunda hızla ilerlemesini arzu ediyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.
Alper Nergiz
GCM Yatırım Genel Müdürü
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.