Son Haberler

Türkiye ekonomisi, Suriye “Baharı”nın etkilerini nasıl hissediyor?

Türkiye‘nin, Suriye’ye yaptığı ihracat geçen yıla göre yüzde 12, Suriye‘nin, Türkiye‘ye yaptığı ihracat ise yüzde 19 geriledi. Durum böyle devam ederse iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da düşmesi kaçınılmaz olacak.

Arap Baharı olarak adlandırılan ve Ortadoğu’daki yönetimlerin değişmesine neden olan gelişmeler gün geçtikçe alanını genişletiyor. Tunus, Mısır, Libya ve Yemen derken son olarak Suriye’de de muhalifler, değişim talebiyle sokaklardaki sesin yükselmesini sağlıyor. Türkiye’nin en uzun sınır komşusu olması hasebiyle Suriye’de yaşanan gelişmeleri, hepimiz çok yakından takip ediyoruz. Hem akrabalık bağlarımızın güçlü olması, hem de ülkede yaşanan dram ve ekonomik olarak gelişen işbirliklerimiz nedeniyle Türkiye açısından son derece kritik bir önem taşıyor Suriye.

Suriye ile son yıllarda yaşanan siyasi ve ekonomik işbirlikleri, Cumhuriyet tarihi boyunca ertelenen önemli fırsatların hayata geçirilmesi açısından son derece etkili ve verimli gelişmeler oldu. Türkiye ile Suriye arasında imzalanan yüksek düzeyli stratejik işbirliği ışığında ortak bakanlar kurulu toplantıları ve ticari açıdan oldukça mühim anlaşmalar hayata geçirildi. Suriye ile Türkiye arasında gerçekleşen ortaklıkların en somut yansımasını, Güneydoğu Anadolu bölgemizde yaşanan ticari canlılıkta gözlemledik. Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nin Suriye‘ye ihracatı yıllık 150–200 milyon dolar. İki ülke arasındaki 7,5–8 milyar dolarlık dış ticaret hacmi göz önüne alındığında bu rakam küçük kalsa da Güneydoğu Anadolu Bölgesi açısından önemli.

Suriye’de yaşanan krizin sonucuna baktığımızda, Türkiye‘nin Suriye‘ye yaptığı ihracatın geçen yıla göre yüzde 12, Suriye‘nin Türkiye‘ye yaptığı ihracatın ise yüzde 19 gerilediğini gözlemlemekteyiz. Durumun bu şekilde devam etmesi halinde iki ülke arasındaki ihracat rakamları daha da düşecek ve ticaret maalesef sekteye uğrayacak.

Bütün bunların yanı sıra Suriye’de yaşanan gelişmeler neticesinde Türkiye’nin körfez ülkelerine ulaşmak için Suriye’yi transit olarak kullanması, Türkiye’yi ciddi derecede etkileyen bir başka problem oluyor. Bu konuda da çeşitli alternatif yolların bulunması gerekiyor. Güneydoğu ve Türkiye genelinde, körfez ülkelerine dönük üretim ve ihracat yapan firmalar için bu çözümün hayati önem taşıdığı unutulmamalı.

Tarkan KADOĞLU

kadoglu@turcomoney.com

3 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Derya
    6 Şubat 2012 14:52 - Reply

    Suriye ile kalsak iyi ama maalesef tüm komşularımızla sıkıntıya düştük ticaret ölüm döşeğinde işler kötüye gidiyor

  • Rumuz34
    13 Şubat 2012 15:18 - Reply

    Suriye den sonra sıra hangi üldede onu çok merak ediyorum giderek kötüleşiyor durum

  • Hakan
    13 Şubat 2012 15:20 - Reply

    komşularımıza sattığımızı da satamaz hale geleceğiz yakında olan özellikle doğudaki insanları olacak, tek geçim kaynağı olan sınır ticareti biterse doğu biter

  • Site Haritası