Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Finansal İstikrar Raporu’nu yayınladı.
TCMB Finansal İstikrar Raporu’nda, son yıllarda alınan makro ihtiyati önlemler ve mali disiplinin devamının, ülke ekonomisinin küresel şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirdiği ifade edildi.
Raporda, bir önceki rapor döneminden bu yana küresel risk iştahında bir miktar iyileşme gözlendiği belirtilerek, bununla birlikte genel olarak küresel piyasalardaki oynaklığın devam ettiği dile getirildi.
Bu doğrultuda, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının da dalgalı seyrini sürdürdüğüne işaret edilen raporda, son yıllarda alınan makro ihtiyati önlemler ve mali disiplinin devamının, ekonominin küresel şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirdiği aktarıldı.
Raporda, bu çerçevede küresel sermaye akımlarındaki yüksek oynaklığa rağmen son dönemde Türkiye ekonomisinin istikrarlı olarak büyümeye devam ettiği vurgulandı.
Türkiye ekonomisine ilişkin yakın dönem makro ekonomik gelişmelerin, finansal istikrar açısından genel olarak ılımlı bir tablo çizdiği kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi:
“2015 yılında beklentilerin üzerinde bir büyüme performansı gözlenirken, yurt içi ekonomiye ilişkin üretim ve tüketim dinamikleri, bu performansın 2016 yılında da devam edeceğine işaret etmektedir. Enflasyonun resmi yıl sonu tahminleri doğrultusunda ilerlediği gözlenmektedir. Kamu maliyesindeki disiplin devam etmektedir. Ilımlı ve istikrarlı büyüme eğilimi korunurken, dış ticaret hadlerinde yaşanan olumlu gelişmeler, tüketici kredilerinin ılımlı seyri ve temkinli para politikası duruşunun etkisiyle cari işlemler dengesinde iyileşme devam etmiştir. Cari açığın finansmanı ağırlıklı olarak doğrudan sermaye yatırımları ve diğer uzun vadeli kaynaklarla sağlanmıştır.”
“Bankacılık sektörünün yurt dışından temin ettiği borçların vadesi uzamaya devam ediyor” Raporda, küresel finansal piyasalarda önemli dalgalanmaların yaşandığı son altı aylık dönemde bankaların yurt dışından kaynak temininde sorunsuz devam ettiği değerlendirmesi yapıldı.
Dış kaynak kullanımının azaldığı vurgulanan raporda, olumlu borçlanma maliyetleri ile borçlanma vadelerindeki uzamanın, bankaların yurt dışı kaynaklara erişimindeki olumlu seyre işaret ettiği bildirildi.
Raporda, yurt dışı kaynaklarda uzun vadeli kullanımı teşvik eden makro ihtiyati politikaların, dış borçların vadesini uzatmak suretiyle, bankaların küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelere karşı olan duyarlılığını azalttığı belirtilerek, “Bankalara tahsis edilen depo limitleri ile TCMB’de bulundurulan döviz ve altın varlıklarının toplamının sektörün kısa vadeli borçlarını fazlasıyla karşılamaktadır. Bu durum, döviz likiditesinde yaşanacak dalgalanmalara karşı sektörün yeterli likidite tamponlarına sahip olduğunu göstermektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Rapor’da ayrıca, TCMB’nin fiyat istikrarını sağlama hedefine odaklı ve finansal istikrarı destekleyici duruşunu koruduğu da vurgulandı.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.