Son Haberler

Türkiye tüm zorluklara rağmen yoluna devam ediyor

Türkiye ekonomisi ise son yıllarda gerek büyüme dinamikleri gerekse de mali disiplin açısından yaşanan onca olaya rağmen olumlu çizgisini sürdürüyor. Bankacılık sistemi güçlü ve sağlam bir yapıya sahip. İhracatımıza ilişkin son açıklanan veriler 2017 yılı için oldukça ümit verici.

ABD seçimlerinde Trump’ın sürpriz şekilde seçilmesinden sonra güçlü Dolar temasının devreye girmesine bağlı olarak gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde Dolar’a karşı değer kayıpları yaşandı. Dolar’ın küresel çapta değer kazandığı dönemde Türk Lirasıda değer kaybı yaşadı. İlk etapta 3,50 seviyelerine kadar sürdü. Bu süreçte doların bu seviyelere kadar gelmesinde ana belirleyici unsur yurt dışı dinamikler olurken3,50 seviyesi sonrasında ise rasyonel sebeplere dayanmayan,spekülatif atak şeklinde, sağlıksız fiyat oluşumları ile sığ likidite koşullarındamakroekonomik dinamiklerle açıklanamayan,bir oynaklık oluştu. Lokal para birimine karşı 3,94 seviyesine kadar sürekli devam eden spekülatif atakları kesmek ve döviz kurunda oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarına müdahale etmek için Merkez Bankası devreye girerek parasal sıkılaştırıcı proaktif önlemler aldıHükümet döviz kurundaki hareketin olumsuz etkilerinin sınırlı kalması vereel sektörün desteklenmesi adına finansmana erişimin önünü açan önlemler aldı.TL ye dönün çağrıları halkımızdan ve kamu kurumlarında önemli orandakarşılık bulmuş ve destek gördü. Alınan bu tedbirler sonrası kurda ki oynaklık azaldı.

3

PİYASALARDA TRUMP ETKİSİ

2016 yılının son çeyreğindesürpriz şekilde seçilen ve 2017 yılının ana temasını oluşturacak gibi gözükenTrump etkisi küresel varlık fiyatlarını A’dan Z’ye etkilemeye devam edecek gibi gözüküyor. ABD ekonomisinde ılımlı devam eden ekonomik büyümenin, Trump’ın alt yapı harcamaları ve vergi indirimleri ile nasıl bir yön izleyeceği piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek.Trump tarafında gelebilecek ve öngörülemeyen büyüme temalı aksiyonlara karşı temkinli tavır sürüyor. Şubat ayında 2017 yılının ilk ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı yapılacak. Trump’ın resmi olarak göreve başladığı tarih ile Fed toplantı tarihi dikkate alındığında dönemin kısa olması nedeniyle FED’inTrump etkisinden kalma ihtimali zayıf olarak değerlendirilebilir.Bu bağlamda FED tarafında faiz artırımı aksiyonu alma ihtimali de oldukça zayıf. Zaten piyasa katılımcıları da %13,5 gibi düşük bir ihtimal ile faiz artırımı aksiyonu bekliyor. Türkiye ekonomisi ise son yıllarda gerek büyüme dinamikleri gerekse de mali disiplin açısından yaşanan onca olaya rağmen olumlu çizgisini sürdürüyor. Bankacılık sistemi güçlü ve sağlam bir yapıya sahip.İhracatımıza ilişkin son açıklanan veriler 2017 yılı için oldukça ümit verici.

REFORM PARETLERİ AÇIKLANIYOR

bayrak-intMerkez Bankası oynaklığı azaltıcı yönde etkin önlemlerini alırken, hükümet reel sektör şirketlerinin borçluluk düzeylerinide gözeterek piyasa tarafına gerekli destek müdahaleleri yapmaya devam ediyor.Ayrıca yeni reform paketleri açıklanıyor ve yatırım teşvik düzenlemeleri yapılıyor. Olası krizi koşullarına daha öncelerinde adapte olan ve her türlü zor koşul altında bile büyüme hikâyesini devam ettiren ülkemizin ve şirketlerimizin geçici sıkıntıları atlatacağından eminiz.Türkiye, altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.Çanakkale Köprüsü’nün temellerinin 18 Mart’ta atılmasıplanlanıyor.Bu ve benzeri mega projeler büyümemize itici güç olacaktır. Türkiye tüm zorluklara rağmen yoluna devam ediyor.

ALPER NERGİZ

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.