1985 yılında sektöre 2 banka ve 2 şube ile adım atan katılım bankaları bugün 4 banka ve 927 şubeye ulaştı. çalışan sayısı 16.848 kişi oldu. Toplanan fon hacmi 58,3 milyar liraya ulaştı. Kullandırılan fonlar 63,2 milyar liraya, aktifler ise 87,5 milyar liraya ulaştı.
Türkiye’deki toplam bankacılık sektöründen daha hızlı büyüdüğü gözlenen katılım bankalarının, aktif ve toplanan fonlardaki payı 10 yıl öncesine göre 3 kat arttı.
Bank Asya olarak yurt dışındaki büyüme stratejimizi var olduğumuz pazarlarda daha da büyümek ve önümüze gelen fırsatlar doğrultusunda yeni pazarlara girmek şeklinde kurguluyoruz. Bu doğrultuda Batı Afrika, Irak ve Hindistan’da süregelen varlığımızı açacağımız yeni şubeler ve alacağımız yeni paylar ile daha da pekiştirmeyi ve daha geniş kitlelere ulaşmayı hedeflerken, yeni açılmayı düşündüğümüz pazarlarda karşımıza çıkabilecek her türlü iş birliği fikrini değerlendirmeyi hedefliyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızın yansımaları; Afrika’daki iştiraklerimizle, Erbil’de açtığımız şubemiz ve Hindistan’daki temsilciliğimizle görülebilir. Ayrıca, Hindistan‘da temsilcilik açan ilk katılım bankası Bank Asya’dır.
Bank Asya olarak yurt dışına yönelik hedefimiz, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi ilişkilerinin geliştiği ülkelerde Türk bankaları için oluşan fırsatları değerlendirmek. örnek olarak, son yıllarda ekonomik ilişkilerimizin büyük ivme kazandığı ve ticaret hacminin 5 yılda üç katına yükseldiği Irak’ı gösterebiliriz. Irak bölgesi günümüzde Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke konumuna geldi. Biz de bu fırsatı değerlendirerek ilk yurt dışı şubemizi 2012 Mayıs ayında Erbil’de açtık. Şubemiz daha bir yılını doldurmadan beklentilerimizi büyük ölçüde karşıladı. Erbil şubemizden aldığımız verim ve Irak pazarını tanımamız, bizi öncelikle Irak’ta yeni şubeler açmaya teşvik ediyor. Bu sebeple Irak’ın Süleymaniye ve Bağdat şehirlerinde iki yeni şube için girişimlere başladık ve yasal mercilere başvurumuzu yaptık. Yasal sürecin olumlu sonuçlanması akabinde iki yeni şubemizi yıl sonuna kadar faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Aynı şekilde Orta Asya, Balkanlar ve Uzakdoğu’da da araştırmalarımız sürüyor. Bunun yanı sıra Batı Afrika’daki İslami Kalkınma Bankası ortaklığında olduğu gibi hedeflediğimiz ülkelerde bankamız kimyasıyla uyuşan stratejik işbirliği fırsatlarına da açığız.
Bank Asya olarak Afrika’daki finansal iştirakimiz olan TamweelAfrica Holding’deki payımız yüzde 40 seviyelerindeyken, İslami Kalkınma Bankası’na ait özel sektörü geliştirme fonu ICD geri kalan yüzde 60 paya sahip. Banka olarak buradaki payımızı artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Senegal merkezli TamweelAfrica Holding’in Senegal, Gine, Nijer ve Moritanya’da İslami Bankacılık alanında faaliyet gösteren 4 bankası mevcut ve bu bankaların da toplam 28 şubesi bulunuyor. İslami Bankacılık alanında faaliyet gösteren finansal iştirakimiz Senegal merkezli TamweelAfrica Holding bünyesindeki bankaların 2012 yılı sonu itibariyle aktif büyüklükleri toplamı 351 milyon Euro. Bu bankalardan Senegal İslami Bankası, Senegal’in en büyük 6. bankası konumunda. TamweelAfrica Holding’de çoğunluk hisseye sahip olarak önümüzdeki dönemde bu bankaların büyümesine daha fazla katkı sağlamayı ümit ediyoruz.
Yurt dışındaki büyüme hedeflerimiz için mutlaka şube açmak, ya da banka satın almak gibi bir düşüncemiz ya da şartlanmamız yok. Yurt dışında gerek şube ve temsilcilik şeklinde, gerekse satın alma şeklinde açılım yapmak, yurt içine göre çok daha zor. Hedeflediğimiz ülkelerdeki mevzuat ve düzenlemeler engeller oluşturabiliyor ve bizim de stratejilerimizi buna bağlı olarak yönlendirmemiz gerekebiliyor.
Türkiye’nin öncü katılım bankası olarak 2013 yılı başından bu yana sektör ortalamalarının çok üstünde ilgi gören Sukuk ve Murabaha Sendikasyonu’na imza attık. Mayıs ayının başında Türkiye Hazinesi’nden sonra 500 milyon dolar ile en yüksek tutarlı sukuk ihracını gerçekleştirdik. Yine yılın ilk yarısında 500 milyon dolar ile bugüne kadar katılım bankacılığı sektöründe alınan en büyük sendikasyon kredisini aldık. En yüksek tutarlı murabaha sendikasyonu olmasının yanı sıra, ilk defa bir sendikasyon işlemini bir yıldan uzun vade ile gerçekleştirerek birçok ilki bir arada başarmış olduk. Bu çalışmalarla 2013’ün ikinci yarısında tüm fon kullandırımlarımızı kaliteden ödün vermeden artırmaya odaklandık.
Sukuk ve Murabaha Sendikasyonu ile sağladığımız kaynakları, ülke ekonomimiz için katma değer sağlamak amacıyla reel sektöre aktarıyoruz. özellikle de yurtdışına açılma planları olan KOBİ ve ticari müşterilerimize fayda sağlamak için yurtdışı bankacılık faaliyetlerinde de yanlarında olmaya devam ediyoruz. Bu amaçla farklı illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları ile protokoller imzalıyor, dış ticaret işlemleri gibi hizmetlerde KOBİ ve ticari müşterilerimize farklı avantajlar sunuyoruz.
Türkiye Finans olarak, dış ticaret alanında uzman kadromuz ve geniş muhabir ağımız ile müşterilerimizin dış ticaret işlemlerinde ve yurtdışından kaynak temininde çözüm odaklı çalışma anlayışı ile hizmetlerimizi sürdürüyor, müşterilerimizin ithalat, ihracat gibi tüm dış ticaret işlemlerine hızlı bir şekilde aracılık ediyoruz. Dövizli çek işlemleri yapıyoruz. Böylelikle müşterilerimize yabancı banka ve kuruluşların çeklerini tahsil hizmeti veriyoruz.
Müşterilerimiz, yatırım malı ithalatlarını, uygun maliyet ve uzun vade ile ülke kredileri şeklinde Türkiye Finans güvencesiyle gerçekleştirebiliyor. Türkiye Finans tarafından düzenlenen yurtdışı teminat mektubu karşılığı kullanılabilen bu kredilerde 5 -7 yıl arasında vade imkânı sunuyoruz.
ABD’den tarım ve hayvansal ürün ithal eden müşterilerimizin ithalatlarını ABD GSM-102 kredisi ile düşük maliyet ve 2 yıla kadar varan vadelerle kredilendiriyoruz.
Müşterilerimizin günlük nakit akışlarında gereksinim duydukları dövizler için inovatif ürünümüz TFX Target uygulaması ile uluslararası piyasaları takip ederek, mevcut piyasa şartlarına göre en uygun maliyetle hiçbir ücret ve masraf ödemeden döviz alım-satımı imkanı sunuyoruz. Kur riskini yönetmek isteyen müşterilerimiz için uzman kadromuz ile spot döviz işlemleri, vadeli döviz alım-satım işlemleri (Forward) ve kıymetli maden işlemleri (altın/gümüş alım-satım imkânı) hizmeti veriyoruz. Yurt dışında garanti sözleşmesine ihtiyaç duyan müşterilerimiz için Harici Garanti hizmeti veriyor, yurtdışında işbirliği planlanan firma hakkında bilgi istendiğinde danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Kuveyt Türk 2005 yılında yürürlüğe giren finans kurumlarının katılım bankalarına dönüşümü kanunundan sonra en hızlı büyüyen bankalardan biri. Bu sene de bu başarılı performansın devam ederek, sektörün çok üstünde yüzde 30’ları aşan bir büyüme oranı ile 25 milyar TL seviyesinde bir aktif büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. Şubeleşme yönünde hızlı büyümesini devam ettiren bankamız 2013 sonunda şube sayısını 265’e çıkarmayı hedefliyor. çalışan sayımızın da 4700 civarında olacağını öngörüyoruz.
Bankamız sağlam bankacılık prensibini temel ilke olarak benimsemiş durumda. Katılım bankası olması dolayısıyla fonlamalarını sadece reel sektöre yönelik olarak yapıyor. Dolayısıyla bir yandan fonlama yönünde riskli işlemleri minimumda tutarken, topladığı fonları reel ekonomiye azami ölçüde kazandırma yönünde çalışıyor. Bu temel stratejiyi; müşterilerimize en iyi hizmeti sunma, bu hizmeti sunarken gereken kaliteli insan kaynağına ve teknolojik altyapıya sahip olma, müşterilerin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirleyip yenilikçi ürünlerle bu ihtiyaçları giderme stratejileri ile destekliyoruz. Bu stratejilerinin bir sonucu olarak da 2008‘deki küresel finansal krizden bu yana Türkiye’de en hızlı büyüyen banka olmayı başardık.
Bankamız yurt içinde ve yurt dışında kendisine çizmiş olduğu stratejik vizyon dahilinde ilerlemeye devam ediyor. Bu vizyon çerçevesinde birçok yeni projeyi hayata geçiriyoruz. XTM projesi pilot olarak başlamış projelerden biri olup, bu proje ile hizmet olarak şube ile ATM arasında konumlanmış, teknolojiden azami ölçüde yararlanan dağıtım kanalları ile müşterilerimize daha fazla lokasyonda daha nitelikli hizmet sunulması amaçlanıyor. Yine özellikle katılım bankacılığının bulunmadığı bölgelerde açacağımız yeni şubeler ile Türkiye’de kapsanmamış alan bırakmamak da hedeflerimiz arasında. Ayrıca yeni sukuk ve sendikasyon çalışmalarımız da yine bu dönemde gerçekleştirmeyi planladığımız çalışmalarımız arasında yer alıyor. Bankamız, altın bankacılığında pazar 3.‘sü ve katılım bankaları arasında ise birinci konumunu sürdürüyor. Bu alanda toplamda yüzde 10’luk bir pazar payımız bulunuyor. Ayrıca İstanbul Altın Borsası’ndaki tek şube konumumuz ile takas şubesi olarak hizmet vermeye devam ediyoruz. Bankamız bu dönemde katılım bankaları arasında ilk 2B finansmanını da gerçekleştirdi. Son olarak bir diğer katılım bankası ile ortak yürüttüğümüz bireysel emeklilik firması kurma çalışmaları da yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu firmanın 2014’de hayata geçmesi ile birlikte müşterilerimize sunduğumuz ürün ve hizmet kalitesini artırmayı ve müşterilerimizin emeklilik planlamalarını daha sağlıklı yapabilmeleri için destek olmayı amaçlıyoruz.
Yurt dışı büyüme stratejilerimizin başında Almanya’da yeni bir banka kurma çalışması geliyor. 2014 yılında faaliyete sokmayı planladığımız bu banka ile önce Almanya sonra da tüm Avrupa’ya yönelik bir şubeleşme çalışması başlatmayı planlıyoruz. Ayrıca Katar ve Erbil şubelerimiz de yakın zamanda faaliyete geçecek yurtdışı lokasyonlar arasında bulunuyor.
2013 yılının geride kalan dokuz aylık döneminde Türkiye ekonomisi, ilk çeyrekteki düşük büyüme rakamı haricinde iyi bir ekonomik performans gösterdi. özellikle ikinci çeyrekte beklentilerin oldukça üzerinde gelen GSYH büyümesi yılın ikinci yarısına olan güvenin artmasını sağladı. Yıl sonu büyümesinin Orta Vadeli Plan’da hedeflenen yüzde 4’e yakın gerçekleşmesi mümkün görünüyor. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen yakın coğrafyadaki siyasi gerginlikler ile FED’in piyasalara enjekte ettiği parayı, nasıl ve ne zaman çekeği konusundaki belirsizlik volatiliteyi arttırıyor. TL’deki aşırı değer kaybı, TCMB’nin sıkı duruşu sayesinde kısa vadede büyük bir problem oluşturmasa da, geçmişte kur nedeniyle yaşanan krizlerin kötü hatırası toplumda endişeye neden oluyor. Bankacılık sektörünün sağlam döviz pozisyonu, ülke ekonomisi açısından en önemli güvencelerden biri.
Katılım bankaları geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de bankacılık sektörünün üzerinde bir büyüme gösteriyor. İlk yarı itibarıyla katılım bankalarının aktifleri 2012 yılsonuna göre; yüzde 18, kullandırılan fonları yüzde 17 ve toplanan fonları yüzde 14 arttı. Sektörün şube sayısı da yılbaşından bu yana açılan 60 yeni şube ile 889’a yükseldi. Yılın geri kalan döneminde de katılım bankalarının, bankacılık sektöründen aldıkları pay artacak.
Albaraka Türk olarak biz de yılın ilk yarısını başarılı bir şekilde geçirdik. Toplam aktiflerimiz yüzde 15, kredilerimiz yüzde 14 ve toplanan fonlarımız yüzde 10 artış gösterdi. Geçen yılın ikinci çeyreğine göre net karımızı yüzde 16 artırarak, özkaynak karlılığımızı sektörün üzerinde yüzde 17 seviyesinde koruduk. Yılın geri kalan döneminde de sürdürülebilir büyümemize ve yüksek karlılığımıza devam edeceğiz.
Banka olarak yeniliklerin yaşandığı bir yıl yaşıyoruz. özellikle uluslararası bankacılık alanında attığımız adımlar dikkat çekici. Mayıs ayında uluslararası yatırımcıların yoğun ilgisi ile tamamladığımız sukuk formatındaki sermaye benzeri kredimiz önemli bir açılım yapmamızı sağladı. 200 milyon dolar ve 10 yıl vadeli sukuk ihracımız, sermayemizin desteklenmesini sağladı ve büyüme hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştırılacak. Diğer yandan Eylül ayında, 15 ülkeden 23 bankanın katılımı ile toplam 196 milyon dolar ve 175,5 milyon Euro‘luk Murabaha Sendikasyon Kredisi temin ettik. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz murabaha sendikasyonu işlemimizin maliyeti libor+%2 ve vadesi 1 yıl iken, bu sene hem maliyet düşürüldü hem de yarıdan fazlası için vade iki yıla uzatıldı. Bir yıl vadeli dilimin maliyeti libor+%1, iki yıl vadeli dilimin maliyeti libor+%1,35 oldu. İlerleyen dönemlerde de uluslararası bankacılık alanındaki etkin faaliyetlerimize devam edeceğiz.
Şubeleşme alanında da yılsonuna kadar hedefimiz 15-20 yeni şube açmaktı. Bu hedefimize ulaşacağımızı düşünüyorum. önümüzdeki dönemde de yılda ortalama 20 yeni şube açmayı hedefliyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.