ülke savaştan çıkmış ve çok yorgun, yatırım için sermaye yok, girişimcilere destek neredeyse sıfır, iş adamlarımız o günlerde dünyanın dört bir yanında başarı öyküleri yazmaya henüz başlamamış… Türkiye’nin yaşadığı belkide en zorlu yılların ardından çok zaman geçti. O günden, bugüne pek çok şey değişti, ekonomide epeyce yol alındı. Buna paralel olarak bankacılıkta da ciddi değişim ve dönüşüm yaşandı. ülkemizin ikinci özel bankası olma özelliği taşıması nedeniyle oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Türk Ekonomi Bankası (TEB), o zorlu yılların ardından 1927 yılında kuruldu. Dönüşüm hikayesi oldukça ilginç olan Banka’yı farklı kılan unsur elbette sadece köklü bir geçmişe sahip olması değil! Misyonlarını özetlerken; ‘‘Görevimiz sadece mevduat toplamak ve kredi sağlamakla sınırlı değil. Bize göre bankacılık; müşterilerini, geleceğe ve piyasa şartlarına iyi hazırlamaktır‘‘ diyen ve böylece bankacılık alanında yakaladıkları farklılığı ortaya koyan TEB Genel Müdürü ümit Leblebici ile ümraniye’deki Genel Müdürlük binasında biraraya geldik ve dünden bugüne TEB’in başarı öyküsünü konuştuk. İşte özelde TEB, genelde ise Türk bankacılık sektörü ve genel ekonomik görünümü konuştuğumuz çarpıcı röportajın ayrıntıları:
Geçmişten bugüne TEB’in gelişimini nasıl özetliyorsunuz? Türkiye’nin en köklü ikinci özel bankası olan TEB, 87 yıl evvel kuruldu. O yıllardan itibaren kurumsal bankacılık alanında çalışmaya başlayan TEB; Türk bankacılık sisteminin gelişimine paralel olarak değişim yaşadı ve kurumsal bankacılığın yanında, özel Bankacılık, KOBİ Bankacılığı ile Bireysel Bankacılık alanında faaliyetlerini sürdürdü. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle Türkiye’nin en iyi KOBİ bankası olduğumuzu düşünüyoruz..ülkemizde marka olarak baktığınızda, bankalar arasında ‘KOBİ bankası kimdir?‘ diye sorsanız, herkes ‘TEB‘ yanıtını verir. Ayrıca Dünya Bankası’nın kuruluşu olan IFC de; KOBİ’lerin Danışmanı anlayışıyla sunduğumuz finansal olmayan ürün ve hizmetlerden dolayı bizi, dünyanın en iyi üç bankasından biri olarak gösterdi. Bugün IFC ile ülke ülke gezip KOBİ Bankacılığı‘nın nasıl olması gerektiğini anlatıyoruz.
TEB KOBİ AKADEMİ
KOBİ bankacılığında öne çıktığınız unsurlar nelerdir? Son 10 yıldır KOBİ bankacılığını daha farklı stratejilerle yapmaya çalışıyoruz. öncelikle bankaların sadece mevduat toplayan ve kredi veren kurumlar olmadığını düşünüyoruz. Bize göre bankalar başka işler de yapmalı. Peki ne yapmalı? En başta müşterilerini, geleceğe ve piyasa şartlarına göre iyi hazırlamalı. Biz, bu doğrultuda çalışıyoruz. Sorumlu Bankacılık ve KOBİ’lerin Danışman Bankası anlayışımızın altında bu amaç yatıyor.
KOBİ’lerin Danışman Bankası olarak, KOBİ’lere rekabet gücü katacak her kanalı kullanıyoruz. örneğin; il il gezerek, TEB KOBİ Akademiler düzenliyoruz. Bünyemizden yetiştirdiğimiz KOBİ Danışmanlarımız ile KOBİ’lere özel büyüme reçeteleri çıkarıyoruz. Yine Türk Bankacılık sektöründe bir ilk olarak internet üzerinden KOBİ’lere yönelik bir televizyonumuz var. Son olarak KOBİ Bankacılığındaki bu anlayışımızı Girişim Bankacılığı alanına taşıdık. Geçen yıl Türkiye’nin en kapsamlı Girişim Bankacılığını başlattık. Girişimcilere finansın yanı sıra kurduğumuz TEB Girişim Evi‘nde projelerini hayata geçirebilmeleri için gerekli danışmanlığı da sağlıyoruz.
TEB KOBİ Akademi neler kazandırıyor?
2005 yılından bu yana 45 ilde 83 etkinlik olarak düzenlediğimiz ve 20 binin üzerinde iş insanına ulaştığımız TEB KOBİ Akademi, KOBİ’lerin Danışman Bankası anlayışımızın önemli bir parçası. KOBİ’lerin Danışman Bankası anlayışı ile de ülkemizdeki KOBİ’lerin elinden tutarak büyümelerini sağlıyoruz. çalışmalarımızda KOBİ‘lerin neden büyüyemediğini araştırdığımızda karşımıza bazı sebepler çıkıyor. Peki KOBİ’ler neden büyüyemiyor? çünkü iyi pazar araştırması yapamıyor. Gerekli bağlantıları kuramıyorlar. TEB KOBİ Akademi ve diğer finansal olmayan ürün ve hizmetlerimizle bu ve benzeri sorunlara çözüm üretiyoruz. Türkiye ve dünya genelinde sahip olduğumuz tecrübeleri KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz. TEB olarak; dünyanın 6., Euro bölgesinin en büyük bankası olan ve 87 ülkede faaliyet gösteren BNP Paribas’ın ortağıyız. Dolayısıyla böylesine büyük bir markayla ortak olan TEB’le hareket eden KOBİ’ler, dünya çapında bir altyapıya sahip oluyor. Geniş bir networkle iş yapma fırsatı bulan KOBİ‘lerimiz, Avrupa‘da iş yapmayı hedeflediklerinde Avrupa ağlarımızı, Afrika’da iş yapmak istediklerinde Afrika ağlarımızı hizmet olarak sunuyoruz. Ortağımızın, Afrika’da ciddi bir ağırlığı var ve bu anlamda o bölgedeki tek banka biziz diyebilirim. KOBİ’lerimize vizyon sağlayıp, yol açmaya çalışıyoruz.
TEB, KOBİ‘LERİ İHRACATA ALIŞTIRIYOR KOBİ’lere nasıl bir vizyon kazandırıyorsunuz?
TEB olarak toplam ihracat kredilerimizin bireysel hariç toplam kredilere oranı yüzde 20’lerde. Bu, sektörün neredeyse iki katıdan fazla. KOBİ’lerin sadece yerel piyasayla yetinmemesini, dünyada da işlem yapabilecek seviyeye gelmelerini hedefliyoruz. Türkiye’de bu misyonla bankacılık yapan tek kurum biziz. TEB KOBİ Akademilerde bunu da sağlıyoruz. Geniş finansal ağımızı kullanarak; KOBİ’lere ihracat yapma yolunu açıyoruz ve hangi pazarlarda, kimlerle, ne tür fırsatlar olduğunu anlatıyoruz. Onları bir araya getiriyoruz.
TEB GİRİŞİM EVİ‘Nİ KURDUK Parlak fikirleri olanlar için TEB Girişim Evi‘ni kurduk. Buranın kapılarını ‘İş fikrim var’ diyen herkese ücretsiz olarak açtık. TEB Girişim Bankacılığı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 4 bin girişimciye 831 saat eğitim verdik; 568 girişimciye 1068 saat danışmanlık hizmeti sunduk. Bu çatı altında onlara sadece eğitim ve danışmanlık hizmeti vermekle yetinmedik; yaklaşık 600 projeyi dinledik, 40 projeye Girişim Evi’nde bulunan Kuluçka Merkezi’mizin olanaklarını seferber ettik.
Proje sahiplerine ihtiyaç duydukları fiziki çalışma ortamını sunuyor, projelerini tanıtmaları için imkan sağlıyoruz. Projlerini geliştirip, sonunda sunum hazırlıyorlar. Ardından parlak fikre sahip girişimcilerimizi, yurt dışındaki fuarlarda yatırımcılarla tanıştırıyoruz. Ayrıca Melek Yatırımcılar ile biraraya getiriyoruz. Bu konuda TEB özel Bankacılık ile TEB Girişim Bankacılığı arasında bir sinerji oluşturduk.
TEB özel Bankacılık’ın kurduğu Melek Yatırım Platformu üzerinden, TEB özel müşterilerimiz ile parlak iş fikirlerini biraraya getiriyoruz. Böylece yeni iş fikirlerini TEB özel müşterilerine bir yatırım fırsatı olarak sunarken, girişimcilere de ihtiyacı olan sermayeyi bulmalarına olanak sağlıyoruz.
örneğin TEB’in desteklediği girişimlerden GastroClub’ın yüzde 25 oranındaki hissesine BIC Angel Investments yatırım yaparak ortak oldu. Tekno girişimlerde inanılmaz fırsatlar var. Bu alanla özellikle ilgileniyoruz. üniversitelerin bünyelerindeki hemen hemen bütün tekno kentlerle iş birliği yapıyoruz. örneğin; İzmir Teknoloji üniversitesi, Marmara üniversitesi, Hacettepe üniversitesi’yle işbirliğimiz var. Ortadoğu Teknik üniversitesi’yle (ODTü) ABD’de Silikon Vadisi‘nde Girişim Evi açma planımız var.
Portföyünüz hakkında bilgi verir misiniz, ağırlık hangi kesimde?
Kurumsal bankacılıkla yola çıkan TEB, 2000’li yıllardan itibaren yavaş yavaş KOBİ bankacılığına girdi. Son 8 yıldır bireysel bankacılıkta atak yapma çabası içindeyiz. çünkü bankacılıkta 3 ayağa ihtiyaç var. Kurumsal Bankacılık, KOBİ Bankacılığı ve Bireysel Bankacılık. Kurumsal bankacılık yaparken, kurumsalın ağı içinde KOBİ‘ler oluyor ve KOBİ‘lerle çalışmaya başlıyorsunuz. Ardından KOBİ‘lerin aileleri, bireyleri, çalışanları geliyor ve bireysel bankacılık ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu nedenle portföyümüzü eşit dağıtmayı hedefliyoruz. Buna göre ağırlığın 1/3’ü KOBİ, 1/3’ü Kurumsal, 1/3’ü ise bireysel bankacılıkta olmasını istiyoruz.
544 ŞUBE VE 10 BİNİ AŞAN PERSONEL
Bankanızın yapısı hakkında bilgi verir misiniz? Kaç şubeniz var, geçen yılı nasıl kapattınız?
TEB ile tanıştığım 1999 yılında 30’a yakın şubemiz vardı ve tamamen kurumsal bankacılık yapıyorduk. Geçmişten gelen köklü bir geleneğe sahip olan ve son derece tutarlı, risk algısı yüksek, doğru işi doğru müşteri ile yapmaya odaklanan bir banka olarak bugün 544 şube ile hizmet sunuyoruz. Geçen yıl 53.4 milyar TL‘lik bilanço büyüklüğüne ulaştık. Kârlılıkta yılı 544 milyonla kapattık. Türk bankacılık sektörü içindeki ortalama pazar payımız yüzde 5. İstihdam ettiğimiz çalışan sayısı ise 10 bini aşıyor. 4.5 milyon müşterimiz var. Geçen yıl 126 milyon TL’lik fon sağladık. Uluslararası bir marka olan BNP Paribas’la birleştirdiğimiz gücümüzle;TEB Yatırım, TEB Leasing, TEB Faktoring, TEB Arval, TEB Sigorta, TEB Portföy Yönetimiyle hizmet veriyoruz. Ayrıca Amsterdam’da bir Hollanda bankası olarak faaliyet gösteren TEB NV ve Kosova’da bir bankamız var.
DüNYA DEVİYLE ORTAKLIK SİNERJİ YARATTI
TEB-BNP Paribas ortaklığından nasıl bir sine rji doğdu?
Türkiye, BNP Paribas’ın en çok değer verdiği ülkeler içinde yer alıyor. BNP Paribas‘ın en güçlü olduğu Fransa, Belçika, İtalya ve Lüksemburg pazarlarından sonra Türkiye 5. sırada yer alıyor. Son yıllardaki agresif büyümesine baktığımızda BNP Paribas‘ın, Türkiye’de büyümeyi ne kadar fazla arzu ettiğini görürüz. Amerika ve Asya piyasalarını stratejik gören BNP Paribas Amerika‘da zaten mevcut, Asya’da da TEB Türkiye ile hedeflerini büyütüyor.
Peki biz onlara ne sağlıyoruz?
öncelikle Türk bankacılık sistemi, Avrupa bankacılık sisteminin ötesinde. TEB ise başarılarıyla öne çıkan köklü bir banka. İnovasyon alanında BNP Paribas’tan toplam 13 ödül aldık. TEB KOBİ Akademi‘yi Cezayir başta olmak üzere diğer ülkelere ihraç etme planımız var. Belçika, İtalya ve Fransa’ya da KOBİ Akademi konseptini anlatıyoruz. Afrika’daki etkinliğimizi arttırıyoruz. Bütün bu çalışmalarla ortağımız BNP Paribas ile yurtdışında da hizmet üretmeyi ve daha fazla büyümeyi hedefliyoruz.
MüŞTERİLERİNİ GELİŞTİREN, FARKLI VE GüçLü BİR BANKA
TEB Genel Müdürü olarak hedefiniz nedir?
Sorumlu bankacılık anlayışıyla kendini diğerlerinden ayırabilen, marka olarak kendini yaratabilen, verimli çalışan bir banka yaratmak istiyorum. Bu büyüklükte bankanın yapabileceği çok şey var. Bizim hedefimiz ikinci grup bankaların liderliğine oturmak. Doğru yolda ilerlediğimizi düşünüyorum. Farklılaşan, müşterisine karşı sorumlu olan, müşterisinin gelişmesine katkıda bulunan, herkesin kendine daha yakın hissettiği bir marka olma hedefimiz var. TEB zaten iyi bir marka. Ben, bu markayı daha da kuvvetlendirmek istiyorum. Bunu yapmak elbette yorucu ama bir o kadar keyifli bir iş.
TEB KOBİ TV’NİN 4.5 MİLYON İZLEYİCİSİ VAR
KOBİ’lerimize danışmanlık sunmak ve uzman görüşleriyle sektörlerimizi bilgilendirmek için yıllar önce kurduğumuz TEB KOBİ TV projesi oldukça ses getiriyor. TEB KOBİ TV, bankacılık sektörünün KOBİ’lere yönelik ilk internet televizyonu olma özelliği taşıyor. Türkiye’de en çok izlenen internet televizyonlarından biri olan TEB KOBİ TV, 7 yılda 6 binin üzerinde içerikle, günlük 20 bin, yıllık 4.5 milyona varan ziyaretçiye sahip. TEB KOBİ TV’de, yeni iş fırsatlarından, pazarlama, satış ve yurtdışı pazarlar hakkında bilgilere, sektörel haberlerden, ticari hayatı yakından ilgilendiren mevzuat değişikliklerine kadar pek çok konuda video içerik var. TEB KOBİ TV izleyicileri Naklen Finans Hattı ile canlı borsa ve piyasa verilerine ücretsiz olarak ulaşabilirken, yurt dışı ile iş yapan ancak yabancı dilde iletişim problemi yaşayanlar KOBİ Lingo ile 60 farklı dilde iletişim kurma imkanı bulabiliyor. İzleyiciler, uzmanlar köşesi üzerinden de vergi düzenlemelerinden sosyal güvenliğe iş hukukundan ticarete kadar pek çok konuda 7/24 sorularını iletebiliyorlar. Son olarak KOBİ’lerin değişen ihtiyaçları, dijital dünyanın gelişen trendlerine göre TEB KOBİ TV’yi yeniledik. Tasarımıyla daha modern, Facebook bağlantısı ile daha sosyal bir hale geldi. TEB KOBİ TV’nin son fonksiyonu ise çoklu kanal yapısı oldu. TEB KOBİ TV üzerinde açılan ilk kanal ise Teknoloji çözümler kanalı oldu.
DİJİTAL NESİL GELİYOR BANKACILIK DEĞİŞİYOR
İnternet ve telefon bankacılığı alanında ne tür çalışmalarınız var?
Bu alan bizim en çok odaklandığımız işlerden biri. 544 şubeyle Türkiye’nin 72 ilinde varız, 9 ilde yokuz. Bankacılıkta yapı değişiyor 5-6 yıl sonra fiziki şubeleşmeden, dijital ortama gidilecek. Buna hazırlanıyoruz. Bizim ‘CEPTETEB‘ diye markamız var. Türkiye’de en çok beğenilen mobil aplikasyonlardan biri. 150 binin üzerinde kullanıcısı var. Bunu geliştirmek istiyoruz. Dijital bir nesil geliyor. Bu dijital nesil bankacılıkla tanışıyor. Onların ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir alt yapı oluşturuyoruz.
PROJESİ OLAN GİRİŞİMCİ TEB’E GELSİN
10 yıldır bizimle çalışan KOBİ müşterilerimiz var. Projesi olanlar TEB’e gelsin, inanılmaz destekler veriyoruz. Küçük ve Orta ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile işbirliği halindeyiz. Girişimcilere, KOSGEB kaynaklarına erişimde de yardımcı oluyoruz. özellikle tekno girişimciler ve inovatif projeler ilgi görüyor. İnovasyona yatırım yapan, inovasyon fikri olan tekno girişimcilere kapımız her zaman açık.
PİYASALAR NEREYE GİDER?
Türkiye ekonomisi yabancılar için ne ifade ediyor?
Sağlam bir bankacılık sektörüne sahip Türkiye ekonomisi büyüyor. Oysa Avrupa ve genel anlamda dünya ekonomisi büyüyemiyor! Fransanın büyümesi sıfıra yakın, Almanya yüzde 1’erde, Amerika epey zamandır problem yaşıyor. Asya’nın yanısıra büyüme potansiyeliyle Türkiye, yatırımcıların dikkatini çekiyor. İçinde binlerce KOBİ barındıran ve son derece dinamik bir yapıya sahip Türkiye ekonomisi; Gümrük Birliği‘ne dahil bir ülke. özetle gelecek vaadettiğine inandığımız ülkemize güven artıyor. İstikrarlı şekilde büyüyen Türkiye ekonomisinin altyapısı sağlam. Borçluluk oranı yüksek değil. En büyük problem olan cari açıkta, büyümeyle alakalı bir durum var. Hızlı büyümeden, hızlı cari açık oluşuyor. Bununla ilgili gerekli önlemlerin alındığını görüyoruz. Enflasyon ve faizle ilgili olarak Merkez Bankası’nın attığı doğru adımlar var. 2013’te yüzde 4 civarında gerçekleşen büyüme oranı yüzde 3.5 seviyelerini yakalayabilir. Bu tablo endişe edecek bir durumun olmadığını ortaya koyuyor.
FED, TüRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER? FED kararları Türkiye ekonomisini olumsuz etkiler mi?
Türk bankacılık sisteminin, FED’den çıkacak kararlara karşı kendini hazırladığını düşünüyorum. Uzun süredir beklenen ve sürpriz olmayan kararlar açıklandı. O nedenle bankacılık sistemi üç aşağı beş yukarı hazırdı. Fiyatlamaları ona göre yaptı. Bankaların, dünyadaki likidite daralmasından çok ciddi etkileneceğini düşünmüyorum. Keza FED, sisteme verdiği likitideyi geri çekmiyor, sadece azaltıyor. FED’in yanı sıra Japonya da piyasalara likidite sürdü. Verilen bu kaynakların dünya finansal sistemi içinde kalmaya devam edeceğini düşündüğümüzde ciddi bir sorun yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Türkiye bu şekilde büyümeye devam ederse, ülkemize sermaye gelmesinde sıkıntı yaşanmaz. Bankacılığın kârlarında belli düşüşler yaşanabilir ama ardından toparlanma yaşanır. Fransız ortaklı bir banka olarak Türkiye-Fransa ekonomik ilişkileri hakkında neler söyleyeceksiniz? Türkiye ile Fransa ilişkileri oldukça köklüdür. Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa Krallığı arasında başlayan ilişkiler bugünlere uzanıyor. Bizler ekonomik ilişkileri arttırmaya çalışıyoruz. Fransa ve Türkiye pazarında iş birliği yapmak isteyen iş adamlarının ilk uğradıkları adres TEB oluyor. İş adamlarını karşılıklı olarak çeşitli platformlarla bir araya getiriyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.