Son Haberler

Türkiye’nin gri listeden çıkması ekonomimizi olumlu etkileyecek

– Geçen ay sonunda beklediğimiz güzel haber nihayet geldi ve Türkiye, gri listeden çıktı. FATF’ın Singapur’un dönem başkanlığında yapılan Genel Kurulunda alınan karar ile 28 Haziran itibarıyla ülkemizin eksikliklerini giderdiği ve artık FATF’ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağı açıklandı.

FATF tarafından yapılan açıklamada ülkemizin suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanı ile mücadele konusundaki stratejik eksikliklerini giderme konusunda önemli mesafe aldığı ve mutabık kalınan süre içinde giderdiği, bu nedenle artık gri listede yer almayacağı belirtildi. Türkiye ile birlikte Jamaika’da gri listeden çıkarıldı.

Suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede uluslararası işbirliğini sağlamak ve politikalar geliştirmek amacıyla OECD bünyesinde faaliyet gösteren ve ülkemizin de üyesi olduğu Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gözden geçirmeleri sonrasında bu alandaki standartlara uyumsuzluklar nedeniyle ülkemiz 2021 yılında gri listeye alınmıştı. Bu karar başta ekonomik açıdan olmak üzere ülkemiz açısından olumsuzluklara neden olmuştu. Yabancı yatırımların azalması ve maliyetinin artmasının yanı sıra itibar açısından da ülkemizin bu listede yer almaması önem taşıyordu. Bu nedenle ülkemizin gri listeden çıkmasına yönelik başta Hazine ve Maliye Bakanlığı ve MASAK olmak üzere ilgili kurumlar tarafından uzun süredir çalışmalar yürütülüyordu.

TÜRKİYE’NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKTIĞI AÇIKLANDI

Beklediğimiz güzel haber nihayet geldi ve ülkemiz gri listeden çıktı. FATF’ın Singapur’un dönem başkanlığında yapılan Genel Kurulunda alınan karar ile 28 Haziran itibarıyla ülkemizin eksikliklerini giderdiği ve artık FATF’ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağı açıklandı. FATF tarafından yapılan açıklamada ülkemizin suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanı ile mücadele konusundaki stratejik eksikliklerini giderme konusunda önemli mesafe aldığı ve mutabık kalınan süre içinde giderdiği, bu nedenle artık gri listede yer almayacağı belirtildi. Türkiye ile birlikte Jamaika’da gri listeden çıkarıldı.

FATF STANDARTLARINA UYUMSUZLUKLAR GİDERİLDİ

Türkiye, 2018-2019 yıllarında yapılan değerlendirme süreci ve izleme dönemi sonrasında FATF standartlarına çeşitli uyumsuzluklar nedeniyle 2021 yılı Ekim ayında FATF tarafından gri listeye alınmıştı. O tarihten bugüne kadar gri listeden çıkmaya yönelik ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından yoğun çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda çeşitli kanunlarda değişiklikler yapıldı. Bu alandaki Ulusal Strateji Belgesi yürürlüğe alındı. Kamusal nüfuz sahibi müşterilere sıkılaştırılmış tedbirleri içeren tebliğ gibi çeşitli alt düzenlemeler yayımlandı ve bazı düzenlemelerde değişiklikler yapıldı. Son olarak da kripto varlıklara ilişkin kapsamlı düzenlemeler içeren kanun değişikliği Haziran ayında TBMM’de kabul edildi. Böylece FATF tavsiyelerine uyumsuzluklar giderildi ve gri listeden çıkmanın yolu açıldı.

EKONOMİMİZE OLUMLU ETKİLERİ OLACAK

Ülkemizin gri listeden çıkmasının ekonomimize ve finansal sistemimize önemli katkılar sağlayacağını ifade etmek yanlış olmayacak. Bankacılıktan reel sektöre kadar hemen her sektöre olumlu etkileri olacak. Ülkemize ve finansal sistemimize güven artacak. Başta Avrupa Birliği ve ABD kurumları olmak üzere uluslararası ekonomik ilişkilerde de bunun olumlu yansımalarının görülmesi bekleniyor. Uluslararası piyasalardan daha fazla ve daha düşük maliyetle fon bulmak ve kaynak girişi mümkün olabilecek. Kredi değerlendirme notlarında artışlar olacak. Dış ticaretle bağlantılı iş yapan şirketlerimiz üzerindeki gözetim ve yükümlülükler azalacak. Yabancı yatırımların daha fazla artması mümkün olacak. Bu da ekonomik büyümeye olumlu katkılarda bulunacak.

TÜM PAYDAŞLARIN ÖNEMLİ KATKISI OLDU

FATF standartları pek çok sektörü ilgilendirdiği için gri listeden çıkmak için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte başta bankacılık olmak üzere ilgili tüm sektörlerin işbirliği içinde çalışma büyük önem taşıyordu. Bu işbirliği genel olarak etkili bir şekilde sağlandı. Ülkemizin gri listeye alınmasından itibaren yürütülen karşılıklı değerlendirme sürecinde eksiklikler giderildi. Bu süreçte Hazine ve Maliye, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile MASAK’ın başta bankacılık sektörü olmak üzere ilgili tüm kamu ve özel sektör paydaşlarının işbirliği içinde çalışması gri listeden çıkmaya önemli etkide bulundu.

ULUSLARARASI STANDARTLARA UYUMLU MÜCADELENİN SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla mücadelenin bundan sonra da FATF tavsiyeleri ve uluslararası standartlarla uyum içinde ve kararlılıkla yürütülmesi önem taşıyor. Ülkemiz daha önce de 2011 yılında gri listeye alınmış ve 2014 yılında listeden çıkabilmişti. Artık bir daha böyle bir durum ile karşılaşmamak için her türlü önlemin alınması gerekiyor. Bunun için de MASAK başta olmak üzere tüm ilgili kurumların idari ve teknik kapasitelerinin daha da güçlendirilmesi, bu konuda gerekli yatırımların yapılması, bu alanda aksaklık yaşanan hususlarda gereken yasal ve idari düzenlemelerin gecikmeden yapılması, bu düzenlemelere uyum sağlanmasına imkan sağlayacak etkili gözetim ve denetim mekanizmalarının işletilmesi önem taşıyor.

Gürdoğan YURTSEVER

Mevzuat Uyum Derneği Başkanı

yurtsever@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası