Son Haberler

Türkiye’nin kömür yatağı genişliyor!

30 yılda tek bir sondaj yapılmayan kömürde son 10 yılda 200 milyar dolarlık yeni rezerv bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sevaioğlu “Batı iki yüzlü. Kömür Allah’ın bize nimeti.

30 yılda tek bir sondaj yapılmayan kömürde son 10 yılda 200 milyar dolarlık yeni rezerv bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sevaioğlu “Batı iki yüzlü. Kömür Allah’ın bize nimeti. Çok ucuza enerji üretiriz” dedi.
Türkiye’de 1984-2004 yılları arasında 30 yılda tek bir kömür sondajı yapılmazken, son 10 yılda 200 milyar dolarlık yeni kömür yatağı bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da önümüzdeki dönemde yerli kaynakların sisteme kazandırılmasında kararlı olduklarını vurguladığı kömürle ilgili Batı’nın geçmişi 168 yıl öncesine dayanan oyunu bozuluyor. Ortadoğu Teknik ÜniversitesiElektrik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi (ODTÜ) Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, ‘iki yüzlü’ dediği Batı’nın Türkiye’deki enerji oyununu anlattı. Kömürün Türkiye için bir nimet olduğunu belirten ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu “Türkiye’de birimi 3.5 kuruştan kömürden elektrik üretilebilir. Bu ülkemiz için inanılmaz bir fiyat. Halkın ve sanayinin ihtiyacı ucuz elektrik. Kömürü kullandırmamak, bu halka bir ihanet” dedi. Türkiye’nin şu anda doğalgazın artından Avrupa’ya ‘yenilenebilir enerji bağımlısı’ yapılmak üzere olduğuna dikkat çeken Prof. Sevaioğlu “Cumhurbaşkanımız doğru söylüyor, Batı iki yüzlü” dedi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi (ODTÜ) Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, Türkiye’nin toprağındaki bir numaralı enerji kaynağı olan kömürü kullanamamasına oldukça tepkili. Bu nedenle hem işsizlik hem ithalat hem de bütçe açığı sorunu yaşandığını belirten Prof. Sevaioğlu “Kömür, akarsularıyla birlikte yegane doğal enerji kaynağı. Akarsuların tamamına santral kurduk, geriye kömür kaldı. Kömürden üretilen elektriğin fiyatı yerli kömürden 4.5 kuruş, daha çok üretimle bu fiyat 3.5 kuruşa iner ve bu ülkemiz için inanılmaz bir fiyat. Türk halkının ihtiyacı ucuz elektrik. Bu insanlara yüksek fiyatta, pahalı elektrik satmak ihanet” diye konuştu.
HER TÜRLÜ ZİBİDİ KÖMÜRE KARŞI
Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, temiz elektrik adı altında kömür gibi yerli kaynakların kullanılmamasının bütçede açık ve işsizlik sorunu yarattığına dikkat çekerek, “Sanayici, elektriği pahalı olunca elindeki malı satamıyor ve iş yerini kapatıyor. İşsiz insanda her şeyi yapıyor, siyasi istikrar bozuluyor. Türkiye’deki işsizliğin yapısal kaynağı, elektrik üretimi. Kömür, Allah’ın verdiği bir nimet. Ama Allah’ın verdiği nimetine kaşığı ters batırarak yemeye çalışıyoruz. Çünkü, her türlü zibidi kömüre karşı. Dünyanın temiz tutulma görevi, sadece Türkiye’de. Batı iki yüzlü. Bu ülkenin ekmeğini yiyen insanların, bu ülkenin fakir insanlarına ve toprağına iyi davranması lazım. AB bize yenilenebilir enerjiyi zorunlu kıldı ve bu teknolojiyi bize yüksek teknolojiden satıyor. Rüzgar enerjisinde de AB’ye teknoloji bağımlısı oluyoruz. Türkiye’nin kömürleri kalite açısından çok iyi değil. Ama bizim nimetimiz bu. Her ülke, toprağın altından ne çıkarsa onu yakar. Kömürü de ithal ediyoruz” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANIMIZ DOĞRU SÖYLÜYOR
Türkiye’nin, kömür rezervini kullanamamasının önündeki engellere dikkat çeken Prof. Sevaioğlu, ‘halkla barışık’ üretim yapmak gerektiğine vurgu yaptı. Sevaioğlu “Daha Erzincan’da yeni bir fabrika gezdim, sahibi ‘Elektrik fiyatı nedeniyle işçilerimin yarısını işten çıkaracağım’ dedi. Cumhurbaşkanımız doğru söylüyor. Batı iki yüzlü” dedi.
BAKAN ALBAYRAK: KÖMÜR YILDA 7.8 MİLYAR DOLAR DOĞALGAZ TASARRUFU SAĞLAYACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yaptığı son açıklamalarla Batılı ülkelerde olduğu gibi kömüre özel bir kanun ve finansman modeli ile bu madenin elektrik enerjisi üretmedeki kullanım oranını artıracaklarına dikkat çekti. Bakan Albayrak, Türkiye’nin kömür potansiyelini kullanması durumunda 25 bin megavat enerji üretebileceğini ve böylece yılda 7.2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatına gerek kalmayacağına dikkat çekti.
ALMANYA’NIN ENERJİSİ’NİN YÜZDE 47’Sİ KÖMÜRDEN
Türkiye’nin kömürden elektrik enerjisi üretmesinin önündeki en büyük engel, oluşacak hava kirliliği. Dünyayı kirletenlerin başında ABD, Çin, Hindistan ve Almanya gibi ülkeler geliyor ve bunlar yoğun olarak kömürden elektrik üretiyor. Yenilenebilir enerjiyi savunan Almanya, bugün halen enerjisinin yüzde 47’sini kömürden sağlıyor ve dünyada kömürü en çok kullanan beş ülkeden biri. Türkiye’nin tüm karbon kirliliği dünyadaki oranının sadece yüzde 0.5 olduğuna dikkat çeken Prof. Sevaioğlu, şunları söyledi: “Türkiye, AB zorlamasıyla yenilebilir enerji ve elektrik işine girdi. Türkiye’deki güneş ve rüzgardan elde edilen yenilenebilir enerji, topluma yeni enerji verecek düzeyde değil. Her ikisine de piyasanın üzeride fiyat veriliyor. Bu fiyatları vermek, piyasa fiyatını yükseltmek ve halka pahalı elektrik vermek demek. Bu halka ihanet. Aslında halkta, sanayicide aklını başına toplayıp ‘Biz ucuz elektrik istiyoruz’ demeli.”

Kaynak: haberler.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası