Son Haberler

3 YILDA 3 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN

Bu şekilde İslami Bankacılık alanında, İstanbul‘dan hareket etme şansı bulacağız. İstanbul başta olmak üzere Türkiye‘nin farklı bölgelerinde birçok projede yer alacağız.

‘Türkiye ile işbirliğimiz büyüyecek. Pek çok alanda işbirliği imkanları gözüküyor. 3 yılda, 3 milyar dolarlık yatırım desteği sağlayacağız. Bu kaynak reel sektöre dönük çeşitli alanlarda proje finansmanlarını kapsayacak.

İstanbul‘un önemli bir finans merkezi olma yolunda ilerleyişini takdirle karşıladıklarını ve bu bağlamda İslam Kalkınma Bankası olarak İstanbul‘u önemsediklerinin altını çizen İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali Al Madani, önümüzdeki dönemde İstanbul‘da ofis açmayı planladıklarını ve bu şekilde İslami Bankacılık alanında İstanbul‘dan daha rahat hareket etme şansı elde edeceklerini söyleyerek Turcomoney’e özel açıklamalarda bulunuyor. İstanbul’daki Hilton Otel’de bir araya geldiğimiz İslam Kalkınma Bankası Başkanı (IDB) Al Madani, sorularımızı yanıtlarken çarpıcı açıklamalar yapıyor ve şöyle diyor: “Biz İstanbul‘u hem Doğu‘ya, hem de Batı‘ya açılan bir pencere olarak görüyoruz. Son 10 yılda Türkiye‘nin ekonomik alanda gerçekleştirdiği başarılar, ülkenize dair düşüncelerimizde haklı olduğumuzu gösteriyor. İslam Kalkınma Bankası olarak, önümüzdeki dönemde İstanbul odaklı olmak üzere Türkiye‘nin farklı bölgelerinde değişik birçok projede yer alacağız. Türkiye‘nin geleceğine ve istikrarına sonsuz inancımız var.Bu yüzden ben de, sürekli ülkenizi ziyaret etmeyi planlıyorum.” İslam Kalkınma Bankası olarak Türkiye‘de kamu ve özel sektör yatırımlarını finanse etmeye devam edeceklerini vurgulayan Al Madani, ‘Türkiye ile işbirliğimiz giderek büyüyecek. Pek çok alanda Türkiye ile İslam Kalkınma Bankası arasında işbirliği imkanları gözüküyor. 3 yıl içerisinde Türkiye‘ye 3 milyar dolarlık destek sağlamayı planlıyoruz. Bu kaynak reel sektöre dönük çok çeşitli alanlarda proje finansmanlarını kapsayacak‘ diye konuşuyor.

TüRKİYE OFİSİ ANKARA‘DA AçILMIŞTI
İslam Kalkınma Bankası‘nın Ankara‘daki, Türkiye ofisinin açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali Al Madani, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Beşir Atalay gerçekleştirmişti. Ankara‘ya açılan ilk ofisin ardından 2. ofis İstanbul‘a kurulacak.

fdgdfgdfg.jpg

TüRKİYE YATIRIMDA GüVENİLİR BİR üLKE

Ali Al Madani, Türkiye ekonomisinin güçlü bir yapıda olduğunu, yatırımları çekme konusunda da cazip bir noktada bulunduğunu tespitini yaparak, “Türkiye’ye yatırım yapılması için eminim herkes işbirliği içinde olacak. Türkiye, yatırımcılar açısından kesinlikle güven duyulan bir ülke. Doğrudan yatırım için Türkiye’deki atmosfer çok olumlu. Yatırım konferansı yapılması için biz devreye girebiliriz, konferans düzenleriz. üye olan, olmayan ülkeleri konferansla toplarız‘ diyor.

Al Madani: ‘TüRKİYE’NİN DAHA DA KALKINMASINDA ROL ALACAĞIZ’
Kalkınma konusunun kendileri için varoluş nedeni olduğuna işaret eden Al Madani, birçok ülkenin kalınmasında ekonomik açıdan önemli rol oynadıklarını söyleyerek, “Türkiye’nin daha fazla kalkınması için de önümüzdeki süreçte önemli roller üstleneceğimizi düşünüyorum. İslam Kalkınma Bankası olarak bütçemiz sürekli artıyor. Bütçemizdeki artış, Türkiye‘deki kalkınma projelerine daha fazla fon ayırabileceğimiz anlamına geliyor. Bu bağlamda Türkiye‘den gelecek farklı projeleri analiz ediyoruz.
Şu anda henüz Türkiye‘de yatırım ile ilgili bir konferans düzenleme planımız yok ancak biz, bu konuda her türlü teklife açığız. Orta Asya‘da ve İngiltere’de geçtiğimiz yıllarda yatırımlarla ilgili konferanslar düzenledik. Bu konuda farklı ülkelerde değişik kurumlarla işbirliğine girdik. Türkiye‘den bu konuyla ilgili talep gelirse, bu talebi değerlendireceğimizi belirtmek istiyorum. Nihayetinde amacımız Türkiye’deki kalıcı ekonomik istikrara katkı sağlamak. Bunun için bütün projeleri dikkatle değerlendiriyoruz” şeklinde açıklama yapıyor.

PROJESİ OLAN GİRİŞİMCİYE FİNANSMAN DESTEĞİ
İslam Kalkınma Bankası’nın, faizsiz finans kurumlarının ve faizsiz çalışan bankaların bütün dünyada kabul görmesinin önünü de açtığını söyleyen Al Madani, bugün gelinen noktada faizsiz bankacılığın 2 trilyon dolarlık hacme ulaşmasını ve İslam prensipleri çerçevesinde faaliyet gösteren bankaların büyümesini, bu sistemin sağlıklı şekilde işlemesine bağladı. Faizsiz bankacılığın, batı ülkelerinde yıllardır aynı tarzda işleyen bankacığın dışında farklı bir sisteme sahip olduğunu savunan Al Madani, “faizsiz bankacılık sistemi bütün projelere özgün bir pencereden bakıyor. İslami bankacılığıyla ilgilenen batılı fonlar ve yatırımcılar var. Biz kendileriyle sürekli temas halindeyiz. Belki şu anda İslami bankacılık alanına büyük yatırım yaptıklarını söyleyemem ama bu konuda en azından başlangıç yapıldığını mutlulukla paylaşabilirim. Eminim bunun devamı gelecek. Biz genelde büyük projelerle ilgileniyoruz. Fakat küçük ve orta ölçekli projeler için çalışan birimimiz de var. Bu birim küçük ve orta ölçekteki projeleri inceliyor ve onaylanan projelere gerekli fonlamayı gerçekleştiriyor. Ayrıca yeni proje ve fikirlere de açığız. Ticari açıdan rasyonel olan ve kalkınmaya yardımcı olan projeleri titizlikle incelediğimizi belirtmek isterim.

SURİYE’YE İNSANİ YARDIM
Türkiye’nin, Suriye’deki mültecilere yaptığı yardımlarla ilgili de konuşan Al Madani şu görüşlere yer veriyor: “İslam kalkınma Bankası Grubu olarak insani yardım çalışmalarında da işbirlikleri yapıyoruz. Suriyeli mültecilerle ilgili bize farklı talepler geliyor. Ama şunu özellikle belirtmek isterim ki biz, kalkınma odaklı bir bankayız. Esas işimiz savaştan sonra Suriye’nin yeniden yapılanması sürecinde önemli rol üstlenmektir. Buna rağmen şu anda Suriyeli mülteciler için küçük de olsa bir fon ayırdık. Bu sorunların çözülmesi için yeterli olmayabilir ama bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koyması açısından önemli olduğuna inanıyorum.”

PROJELERİ DESTEKLEYECEĞİZ
İslam Kalkınma Bankası olarak bütçelerinin sürekli arttığına işaret eden Başkan Al Madani, Türkiye‘de reel sektöre dair projeleri desteklemeye hazır olduklarını söyledi.

İSLAM KALKINMA BANKASI’NIN MİSYONU NEDİR?
Birleşmiş Milletler’den sonra en çok üye ülkeye sahip olan İslam Kalkınma Bankası, 40. yılında üye ülkelere toplam 90 milyar dolarlık finansman sağladı.

İslam Kalkınma Bankası 7 Aralık 1973‘te tamamı İslam Konferansı örgütü‘ne üye 7 ülke tarafından, geri kalmış İslam ülkelerini kalkındırmak amacıyla kuruldu. Merkezi Cidde‘de olan kurum, İslam Konferansı örgütü üyesi ülkeler arsında ticaretin arttırılmasını hedefliyor. İslam Kalkınma Bankası’nın stratejik amaçları arasında finansman imkanları sağlamak yer alıyor. Ticaret kredilerini için 2005 yılından beri banka şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası İslam Ticaret Finans Kuruluşu (International Islamic Trade Finance Corporation) ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlıyor.

Banka’nın amacı özetle; İslam felsefe ve prensipleri doğrultusunda üye ülkelerin ve Müslüman toplumların münferit veya birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmak şeklinde ifade edilebilir.

Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı kurucu üye üyeler arasında; Suudi Arabistan, Kuveyt, Libya, BAE, İran ve Mısır bulunuyor. İslam Kalkınma Bankası toplamda 56 üye ülkeye sahip.

6 BAŞLIKTA IDB‘NİN AMAçLARI
•üye ülkelerdeki kuruluşlara veya verimli projelere sermaye iştirakinde bulunmak.
•üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör projelerine kredi sağlamak.
• üye ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmak ve bu amaçla gerekli çalışmaları yapmak.
• üye ülkeler arası teknik işbirliğine yardımcı olmak ve teknik yardım sağlamak.
• üye ülkelerde kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunan personele eğitim imkanları sağlamak.
• Müslüman ülkelerdeki ekonomik, mali ve bankacılık faaliyetlerinin İslami kurallara uygun şekilde yürütülmesi yönünde araştırmalar yapmak.

TüRKİYE, FONLARDAN NE KADAR YARARLANIYOR?
İslam Kalkınma Bankası’nın hissedarlarından biri olan Türkiye bugüne kadar toplamda 120’nin üzerinde proje finansmanında ve 300’ün üzerinde ticaret finansmanı projesinde toplam 6 milyar dolarlık finansman kullandı. Bunun 2.6 milyarı proje, 3.4 milyarı da ticaret konusunda. 6 milyarın 2 milyar dolarının sadece son 3 yılda kullanıldığı dikkate alındığında, bankayla olan iş birliğinin hızlı bir ivme yakaladığı söylenebilir. Kullanılan finansmanın yaklaşık yüzde 34’ü alt yapı projelerinde kullanıldı. Sağlık, eğitim, alt yapı, ulaştırma gibi pek çok sektör bu finansman imkânlarından yararlandı.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası