Türkiyemizi şaha kaldıracak ve geleceğimizi şekillendirecek yabancı sermaye ( FDI) için “şartlı yatırımcı önerilerim” var. Beni bulmak bana ulaşmak kolay yeter ki isteyin, dinleyin, anlayın ve uygulayın.
Yerli malına artık “Dahilde İşleme Rejimi” (DİR) desek yeridir. Neyin yerli, neyin yabancı olduğunun izahı zordur. Kendi kendine yeten 7 devletten biri mottosu, 50 yıl öncede kaldı. Küreselleşme kendimize ait değerleri silerken, dünyanın baskın trendlerini koyuyor. Yerli malı özlemimiz, önümüzden geçen yabancı otomobilleri gördükçe derinleşiyor. Babayiğit aramamız ondandır.
KARAMSAR OLMAYIN, BAŞARI HİKAYELERİMİZ DE VAR
Yerli otomobil, kendi uçağımız, tank ve tüfeğimiz diye bu liste uzar gider. 100 yıl önce atmamız gereken adımların eksikliği burkar yüreğimizi. O kadar da karamsar olmamak gerekiyor diye düşünüyorum. Vakıa, başarı hikayelerimiz de vardır. Dünyanın geldiği noktada kavramların değiştiğini ve yerli malı kavramına yeni anlamlar yüklendiğini görmemiz gerekiyor. Uniqlo giysi ne kadar Japon, Ikea mobilya ne kadar İsveç, iphone telefon ne kadar Amerikan ise, Adapazarı’ndaki Toyota otomobil de o kadar Türk’tür.
ADAPAZARI’NDAKİ TOYOTA OTOMOBİL DE TÜRK’TÜR
Dünyanın geldiği noktada kavramların değiştiğini ve yerli malı kavramına yeni anlamlar yüklendiğini görmemiz gerekiyor. Uniqlo giysi ne kadar Japon, Ikea mobilya ne kadar İsveç, iphone telefon ne kadar Amerikan ise, Adapazarı’ndaki Toyota otomobil de o kadar Türk’tür.
Küreselleşme, üç yapısal değişim getirdi:
. Üretim yerleri değişti. Çin gibi atölye ülkeler Batı’nın yüklerini hafifletti.
. Pazar yerlerinde eksen kaydı. Gelişen ülkeler ve tüketici genç nüfus cazibe merkezleri oluştu.
. Tüketici tipleri dönüştü. Yaşlı yerine genç, yerel yerine markalı tüketici tipi.
Yeni düzende konumunu belirleyen ülkeler pastadan payını alarak gelişmesini sağladı.
Yerli malı iddiamız hep olmalı. Aidiyet duygusu, kendi topraklarına verilen değer ölçüsünde kendini hissettirir.
ALMANYA, NİÇİN CEP TELEFONU ÜRETMİYOR?
Almanya elinde akıllı cep telefonu teknolojisi olmadığı için mi bu alana girmiyor? Stratejik tercihte mi bulunuyor, bunu henüz kavramış değilim. Ya da her ihracat eksiğini, her cari açığını dünyaya silah satarak kapattığı için mi bu alanlardan uzak, bilmiyorum. İngiltere, 2050 yılına kadar bütün üretim alanlarından çekileceğini ve ülkenin sadece hizmet ve ticaretle ilgili olacağını belirlemiş durumda. Bugün Singapur da böyle bir ülkedir. Her ülkenin ayrı vizyonu olmalı. Bugün en çok dış ticaret açığı verdiğimiz alan enerjidir. Ondan sonra ilaç geliyor. Ardından da yüksek teknoloji ile otomobil ve metal sanayi ülkenin birikimlerini başkalarının eline bırakmamıza sebep oluyor. Enerji israf eden biri, yerli malı iddiasında bulunmamalı. Maalesef ülke olarak yüzde 30 civarında tasarruf imkanımız varken bunu kullanmıyoruz. Kamu ve özel ihalelerde yerli malı şartı bile sorun gibi görünen dış ticaret açıklarımızın kaybolması yanında yerli değerlerimizi de dünyaya açma fırsatı verebilir.
BOR VE TATUNYUM, YERLİ ARALAMIZDAN DAHA DEĞERLİ
Mal ve hizmetlerimize katma değer katmalıyız. Bir ülkenin en büyük değeri markalarıdır. Marka bor, titanyum, altın veya diğer tabii kaynaklardan veya kendi uçağımız, yerli arabamızdan daha değerli bir şeydir. İhracatta birim fiyatımız 1.4 Euro/kilodur. Eğer Almanya birim fiyatına satabilseydik, şimdi 2023 yılı hedeflerini yakalamış olacaktık. En pahalı ihracat kalemlerimiz “Teknopark”larda gerçekleşiyor. Ardından patent ve tasarım ihraç ürünlerimize katma değer katıyor. Ve markalı ürünler ile teşvik edilen sektörler onu takip ediyor. Teknoparkları öne çıkaran, yazılım sanayiidir. Bunun için de yüksek teknolojiye, dev bütçeli yatırımlara gerek yok. İnsan kaynağı yetiyor.
TÜRKİYE’Yİ ÖNERİLERİM VAR
Sonuçta yerli malı dediğiniz bu insanların ürettiğinden, tasarladığından, yazıp çizdiğinden ve ambalajladığından ibaret. Bunu da en çok “dahilde işleme rejimi” ifadesi anlatıyor. Onun da defalarca manipüle edildiğini basından okuyoruz, kısaca onu da iyi yapamıyoruz maalesef. O sebepledir ki ısrarla tekrarlıyorum. Ülkemizi şaha kaldıracak ve geleceğimizi şekillendirecek yabancı sermaye ( FDI) için “şartlı yatırımcı önerilerim” var. Beni bulmak bana ulaşmak kolay yeter ki isteyin, dinleyin, anlayın ve uygulayın.
Zuhal Mansfield
TMG Doğaltaş Madencilik
DEIK Avustralya İş Konseyi Başkanı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.