*13 ülkede 40 milyar dolarlık fonu yöneten Azimut, geçen ay portföy yönetim şirketi Bosphorus Capital’i satın alarak bünyesine kattı.
*Azimut, mevduat, hisse senedi, altın, döviz kıskacına sıkışan kurumlara ve bireysel tasarruf sahiplerine farklı seçeneklerle daha yüksek kazanç vaat ediyor.
*Türkiye’de 2.7 milyar liralık fonu yöneten Azimut, MENA Bölgesi’ni de hedefliyor.
Türkiye, özellikle 2002 yılından itibaren ekonomide adeta depar attı. Birbiri ardı sıra start verilen dev projelerle kalkınma hamlesi başlatıldı. Ekonomide ve siyaset cephesinde bir dizi reforma imza atıldı. Avrupa Birliği yolunda önemli adımlar atıldı. Bunun sonucunda milli gelir, üçe katlandı. Bu gelişmelerle birlikte Yabancı yatırımcılar, Türkiye’ye akın etti. Ancak Türkiye, 2007’de patlak veren, 2008’de derinleşen ve sonraki yıllarda ise etkisi azalarak devam eden krizleri bile çok büyük hasar almadan atlattı. Ne varki son dönemlerde özellikle son dönemlerde yoğunlaşan gerginlikler ve siyasi çatışmalar nedeniyle yabancı yatırımcı akını azaldı, soru işaretleri çoğaldı.
Son olarak 7 Haziran’da yapılan genel seçimler, Türkiye’de tek başına bir iktidara geçit vermedi. Şimdi önümüzde yeni bir seçim daha var. 1 Kasım’da yapılacak erken seçimler, Türkiye’nin yeni yol haritasını da belirleyecek. Yani bir belirsizlikler döneminden geçiyoruz. İşte buna rağmen Türkiye’yi fırsatlar ülkesi olarak gören uluslararası şirketler de var. İşte bunlardan biri de İtalya’nın en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi Azimut. 5 kıtada, 13 ülkede faaliyet gösteren Azimut Group, 40 milyar dolarlık dev bir fonu yönetiyor.
İtalyan devi Azimut, 2012 yılında Türk portföy yönetim sektörüne girdi. Ancak Türkiye’deki yüksek kazanç potansiyelini gören Azimut, büyüme kararı aldı. Halen tek yabancı portföy yönetim şirketi konumunda olan Azimut Group, Türkiye pazarına olan güvenini yeni bir yatırımla taçlandırdı.
İtalya’nın en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi Azimut Group, Türkiye‘nin en büyük bağımsız yönetim şirketi olan Bosphorus Capital ile ile önce ortak oldu, geçen ay ise birleşme kararı aldı. Böylece Azimut, Bosphorus Capital’i de bünyesine katmış oldu. Bu gelişme ile birlikte Azimut Group’un Türkiye’de yönettiği varlık büyüklüğü 2,7 milyar TL’yi aştı. Ayrıca dünyanın en büyük sukuk fonu olan “Global Sukuk Fonu’’ da İstanbul merkezli olarak Azimut Group Türkiye tarafından ihraç edildi.
Azimut Group Türkiye CEO‘su Giorgio Medda ve Azimut Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, bu ortaklıkla doğan yapıyı, projeleri ve hedeflerini Turcomoney’e anlattı…
Azimut Grubu olarak en büyük bağımsız İtalya’nın portföy yönetim şirketisiniz. Nisan ayında Türkiye’nin en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi olan Bosphorus Capital ile bir anlaşma imzaladınız ve Eylül ayında da bir konsolidasyon gerçekleştirildi. Türkiye’ye yatırım yapma kararını nasıl aldınız? Fırsatları hangi alanlarda gördünüz?
Giorgio Medda : Aslına bakarsanız Azimut, dünya çapında 13 ülkede faaliyet gösteren, 40 milyar dolarlık varlık yöneten, 70 yatırım profesyoneli ve yaklaşık 1.600 finansal danışmanı ile Avrupa’nın en Gbüyük bağımsız varlık yönetim şirketlerinden birisidir. Türkiye, yönetimdeki varlıkların GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla)’ya oranının yalnızca %5 olmasıyla küresel anlamda en az giriş yapılmış piyasalardan biri. Bu konuda bankaların varlık yönetim endüstrisinde dominant pozisyonda bulunması ve sofistike bir düzenleyici çerçeveye sahip olması gibi sebeplerle Grubun gelişimi açısından 2012 yılından bu yana kilit bir hedef konumunda. Büyüme stratejimiz ikiye katlandı. önce, Bosphorus Capital gibi piyasanın en iyi oyuncularından birisine kayda değer bir finansal kaynak aktarımı yaptık . Bu sayede uzun süredir sektöre bulunan yetenekleri, iyi performans ve işimizi geliştirmeye yönelik vizyonu bir araya getirerek entegre finansal danışmanlık platformu yarattık. İkinci olarak, bireysel ve kurumsal yatırımcılara çeşitlenmiş risk profilleri ve yatırım ufukları doğrultusunda etkin yatırım kararları almada yardımcı olan profesyoneller ekibimizin de genişlemesiyle, Azimut Portföy ve AZ Notus platformu sayesinde organik büyüme yatırımlarımıza devam ediyoruz.
PİYASADA DAHA AKTİF OLACAĞIZ
İtalya‘nın en büyük portföy yönetim şirketi ile yapmış olduğunuz birleşme/ anlaşmasına süreci nasıl gelişti? Bundan sonra yeni yapının Türk aktörleri olarak izleyeceğiniz yolu anlatır mısınız?
Murat Salar : Bosphorus Capital‘in kurucu ortağıyım. Firmamızın kuruluşundan bu yana da Genel Müdürlüğünü yapıyorum. Bosphorus Capital kurulduktan çok kısa bir süre sonra, Türkiye‘nin en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi ünvanına kavuştu. Nisan 2015‘te ise İtalya‘nın en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi olan Azimut Group ile ortaklık gerçekleştirdik. Biraraya gelip ortaklığı fiilen başlattıktan sonraki süreç bizim açımızdan hem çok keyifli hem de çok verimli geçti. Azimut Group olarak, Azimut Portföy ve Azimut Bosphorus‘u birleştirerek ortaya çıkan 2,5 milyar TL‘lik platform ile Türk sermaye piyasalarında daha aktif olmayı hedefliyoruz. Platformun Türk ekibi olarak, yeni dönemde de aynı azim ve kararlılıkla çalışmalarımıza devam ederek uzun yıllar Azimut Portföy nezdinde emek vereceğimize dair karar ve taahhüdümüz bulunuyor. Azimut Portföy bünyesinde de biz Türklerin sorumluluk ve yetkileri olacaktır.
-İstanbul’da dünyanın en büyük sukuk fonunu yönetiyorsunuz. Fona olan ilgi nasıl, hedeflerinize ulaştınız mı?
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Ekim sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.