Merkez Bankası döviz rezervleri üzerinden bir süredir yapılan tartışmalar, yanlış bir zeminde götürülüyor. Peki bu işi doğrusu nedir? Uluslararası döviz rezervlerine ne oldu?
Merkez Bankası sistematik rezerv satışlarına 2019 Mart Ayında başladı, 2020 Kasım ayında durdurdu: 2019 Şubat ayı sonunda Merkez Bankası 53,460 milyar Dolar net rezerve sahipken 2020 Kasım sonu itibariyle net rezervleri eksi 48,694 milyar dolara düştü ve aradaki 102.1 milyar dolar rezerv satıldı.
Satış ve alışların gün gün dağılımı dışardan değil, ancak Merkez bankası tarafından bizzat hesaplanabilir. Ancak kamuoyundaki yoğun tartışmalara rağmen Merkez Bankası bugüne kadar “toplam döviz satış miktarı” konusunda herhangi bir açıklayıcı istatistiki bilgi vermemiş olması da garipsenecek bir yaklaşım oldu.
Merkez Bankası rezervlerinden satış yoluyla eksilen 102.1 milyar dolara ilişkin satış kurlarının tam olarak hesaplanabilmesi için, her bir münferit satış işlemi için uygulanan işlem kurlarının dışarıdan bilinmesi veya hesaplanması mümkün değil. Bu işlem kurlarını tek tek sadece Merkez Bankası biliyor.
Sistematik olarak yapılan rezerv satışları nedeniyle uluslararası rezervler 2020 Nisan ayından itibaren negatif bakiyeye dönmeye başladı. Bu durum dikkate alınmamış, rezerv satışlarına 2020 Kasım ayına kadar devam edilmiş ve negatif bakiye daha da büyütülerek eksi 48,694 milyar dolara kadar düşürülmüştür. Ülkenin rezervleri eksi iken Merkez bankası tarafından döviz satışı yapılmaya devam edilmesinin açıklanacak bir tarafı bulunmuyor.
Eriyen döviz rezervlerinin piyasalarda yarattığı strese ve kırılganlığa dayalı olarak Türkiye’nin iç ve dış borçlanma maliyetleri artmıştır. Bu artışlar nedeniyle, şu ana kadar kamu iç borçlanmasında 99,2 milyar TL, kamu dış borçlanmasında 46.5 milyar TL, özel sektör dış borçlanmasında ise 61.4 milyar TL zarar oluştu. Merkez Bankası kredilibite kazanana kadar bu zarar daha da büyüyecektir.
2019-2020 yıllarında Merkez Bankası tarafından satılan rezervlere ilişkin kamuoyunda yapılan tartışmalarda, ifade edilen rakamların, yorumların ve sorulardaki yanlışlıkların giderilmesi amacıyla yapılan açıklamalar aşağıdadır:
Rezerv Satışlarına ilişkin devam eden kamuoyu tartışmaları, aylık yayımlanan verilerden hareketle hesaplanacak “net satış miktarı” kavramı üzerinden yürütülmesi gerekirken, “toplam satış miktarı” kavramı üzerinden yürütülmekte ve yanıltıcı sonuçlara yol açıyor. Kamuoyunda yürütülen tartışmalarda “toplam satış miktarı” kavramı öne çıkartılıyor.
BU BİLGİYE ANCAK MERKEZ BANKASI’NIN YAPACAĞI ÖZEL AÇIKLAMALARLA VAKIF OLUNABİLİR
Halbuki Merkez Bankası tarafından satılan döviz rezervlerinin “toplam satış miktarı” ile “net satış miktarı” kavramları birbirinden farklıdır. Zira uluslararası rezervlerin “toplam satış miktarı” bilgisine sadece Merkez Bankası sahip olup, kamuoyu bu bilgiye ancak Merkez Bankası’nın yapacağı özel açıklamalarla vakıf olunabilir.
Oysa Merkez Bankası tarafından satılan döviz rezervlerinin “net satış miktarı” bilgisine kamuoyu tarafından her ayın sonunda otomatikman erişmek mümkündür. Zira Merkez Bankası “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi” ve “Analitik Bilanço” tablolarını, günlük değil de aylık olarak yayımladığı için gün ve ay içerindeki alış/satış hacimlerinin tam olarak dışarıdan üçüncü kişiler tarafından hesaplanması mümkün değildir. Dışarıdaki üçüncü taraflarca sadece ay sonlarındaki net rezerv azalış veya artışları hesaplanabilir.
2019 MART İLE 2020 KASIM ARASINDA 102.1 MİLYAR DOLAR REZERV SATILDI
Zira Merkez Bankası “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi” ve “Analitik Bilanço” Tablolarını, günlük değil de aylık olarak yayımladığı için gün ve ay içerindeki alış/satış hacimlerinin tam olarak dışarıdan üçüncü kişiler tarafından hesaplanması mümkün değildir.. Dışarıdaki üçüncü taraflarca sadece ay sonlarındaki net rezerv azalış veya artışları hesaplanabilir. Satış ve alışların gün gün dağılımı dışardan değil, ancak Merkez bankası tarafından bizzat hesaplanabilir. Ancak kamuoyundaki yoğun tartışmalara rağmen Merkez Bankası bugüne kadar herhangi bir açıklayıcı istatistiki bilgi vermedi..
MERKEZ BANKASI’NIN ISRARLA HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YAPMAMASI DA MANİDARDIR
REZERVLER EKSİYE DÜŞMÜŞKEN DÖVİZ SATIŞINA DEVAM EDİLMESİNİN AÇIKLANACAK BİR TARAFI YOKTUR
DÖVİZLERİN DTH OLARAK TUTULDUĞU VE ÜLKE İÇERİNDE KALDIĞI GEREKÇESİ DE DOĞRU DEĞİLDİR
Özet olarak;
TABLO: 1)
TABLO: 2)
(MİLYON ABD DOLARI)
TABLO: 3)
2019-2020 YILLARINDA SATILAN DÖVİZ REZERVLERİNİN ORTALAMA SATIŞ KURU
-USD
Satış Kuru
Satılan rezervlerin Türkiye’ye
Parasal maliyeti
Orhan Ökmen
Sesmir Yönetm Kurulu Başkanı
okmen@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.