Düşük kamu borcu, güçlü bankacılık sistemi, artan sanayi üretimi ve ihracatıyla Türkiye, yabancı yatırımları kendine çekmeye devam ediyor.
Türkiye ekonomisi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında başarılı makro ekonomik rakamlara sahip olduğundan, yurt dışı yatırım fonlarının ilgisini çekmeye devam ediyor. En büyük ticari ortağımız AB; kendi içindeki krizi çözemezken Türkiye, 2012 yılında pozitif ekonomik duruşuyla fark yarattı.
Birçok ülkeye göre bir hayli cazip olan Türkiye; düşük kamu borcu, güçlü bankacılık sistemi, artan sanayi üretimi ve ihracatıyla, yabancı yatırımları kendine çekmeye devam ediyor. Türkiye son derece güçlü bir iç ticaret hacmine sahip, demografik yapıya baktığımızda yaş ortalamasının 27 olduğunu görüyoruz. Sözkonusu ortalama yaş baremine sahip olan böyle bir ülke; hem çalışan, hem tüketen bir nüfusa sahip demektir.
Tüm bu olumlu ekonomik ve demografik faktörlere ilave olarak terör ve bölgesel sorunlarını çözmüş, yatırımlarını teşviklerle destekleyen Türkiye fotoğrafı, yabancı girişimcilerin iştahını daha da kabartacaktır. Yabancı yatırımcı bir ülkeyi değerlendirirken önce genel anlamda istikrar arar, sonra ekonomik verilere bakar. Türkiye’nin derecelendirme kuruluşları tarafından uzun suredir hak ettiği yatırım yapılabilir ülke seviyesi notlarına ulaşması da ekonomik kalkınmayı hızlandırır.
Fonların ilgisi özellikle perakende tarafında yoğunlaşıyor. Bilindiği gibi perakende sektörü son tüketiciye dokunan bir konumdadır ve nakit akışı açısından önemlidir. Geçtiğimiz yıl sektörde yabancı fonlar tarafından birtakım ortaklıklar gerçekleşti. Damat, Silk Cashmere, Penti, Cotton gibi markalar fonlarla bir şekilde ortaklık yoluna gittiler. 2013, yeni ortaklıklar görebileceğimiz bir yıl olacak. Finansal ortaklıkların yanında, elbette stratejik ortaklıklar da oluşacak. Yabancı kuruluşlarla gerçekleştirilen birleşmeler, Türk markalarının kurumsallaşması ve global marka haline dönüşmesi anlamında önemli rol taşıyor.
Yabancı yatırımcılar, Türkiye’ye direkt ortaklık şeklinde girebiliyor. öte yandan borsada işlem gören varlıkların yaklaşık yüzde 70’inin yabancı yatırımcılara ait olduğunu da göz ardı etmemeliyiz. Bu anlamda yabancıların, direk ya da dolaylı yoldan ülkemize yatırım yaptığı ve bu yatırımların 2013’te daha da artacağı görülüyor.
Dr. Fatih ANIL
ORKA Group İcra Kurulu üyesi
anil@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.