İSTANBUL (AA) – AYLİN RANA AYDİN KUŞ – United Group, enerji alanında faaliyet gösteren iştirakleriyle yenilenebilir enerji alanında çalışmalarını sürdürüyor.
Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Depolama Fuarı Solarex'te AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan United Group Stratejik İş Geliştirme Direktörü İlham Saleh, United Group'un tesis yönetiminden inşaata, enerjiden teknolojiye, filoya kadar birçok alanda faaliyet gösteren iştirakleri olduğunu aktardı.
Teknoloji alanında firmaları olduğunu anlatan Saleh, "Bunlar Ottomotive ve UG Enerji'dir. Ottomotive mühendislik hizmetleri sunuyor, batarya paketleri üretiyor. Tamamen kendi tesisimizde, Kocaeli'de fabrikamız. UG Enerji de bizimle beraber fuara katıldı. UG Enerji en trend çözüm sunan şirketimiz oldu. Onlarla da birçok alanda projelere başlayacağız. Karaman'da, Siverek'te çok büyük projelere imzamızı attık." ifadelerini kullandı.
– "İhracatta ülkemize katkı sağlamak istiyoruz"
Saleh, Ottomotive ve UG Enerji ile Katar başta olmak üzere Mısır ve Ürdün'de telekom firmalarıyla anlaşmalar yaptıklarını kaydederek, farklı projelere imza atmak üzere çalıştıklarını söyledi.
United Group'un birçok alanda faaliyet gösterdiğini, 15 bin çalışanı olduğunu dile getiren Saleh, şu ifadeleri kullandı:
"Kendi grubumuzun içinde 11 iştirakimiz bulunmakta. UFS Tesis Yönetimi'nde güvenlik, temizlik, catering gibi birçok faaliyetimiz var. UNTD İnşaat, birçok önemli projeye imzasını atmıştır. Bu projelerimizden bir tanesi de Darülaceze inşaatı. Çok kısa bir sürede tamamlanmış, çok büyük bir şehir. Ortem, araçlara ve savunma sanayisine elektronik kontrol üniteleri üretmekte. UFS Teknoloji de takip sistemleri ve elektronik kelepçe üretiyor. İhaleleri aldık ve devam ediyoruz. Filo şirketimiz var 2 bin 500 araçlık. United Group olarak uluslararası platformlarda çok farklı iş birliklerine, ortaklıklara giriyoruz."
Saleh, yurt dışında farklı projelere yönelik çalışmaların devam ettiğini, ülkeye katma değer sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Şirketlerin kabiliyetlerini tanıtmaya yönelik çalışmalar yapıldığını kaydeden Saleh, "Burada çok yetkin mühendislerimizle beraber bu faaliyetleri yürütüyoruz. Türkiye'de zaten çok iyi tanıyorlar, yurt dışında da şu anda oldukça yer edinmeye başladık. Bunu daha da büyütmek ve ihracatta ülkemize katkı sağlamak istiyoruz." diye konuştu.
– "Türkiye'de çok hızlı yol katettik"
UG Enerji Teknik ve Saha Operasyon Müdürü Yıldıray Yılmaz da şirket olarak anahtar teslim projeler yaptıklarını kaydederek, "100 megavat, 200-300 megavat ve daha büyük projeler, saha uygulamaları var. Endüstriyel çatı projelerimiz, mesken tipi projelerimiz, hibrit projelerimiz de var." dedi.
Başta Balkanlar olmak üzere yurt dışında da uygulamalarının olduğunu anlatan Yılmaz, "Yatırım olarak yakında düşündüğümüz bazı projelerimiz var. Bataryalı projelerde Ottomotive ile çalışıyoruz. Orada projeye uygun hesap ve bunun bütün mühendislik çalışmalarını yaptıktan sonra uygun batarya sistemini, paketlemesini yapıp projemizde kullanıyoruz. Yakında bu projeler daha da canlanır. Çünkü çok fazla lisans alınmıştı." diye konuştu.
Yılmaz, Karaman, Şanlıurfa, Van'da projeleri olduğunu kaydederek, yurt dışında yakın dönemde başlayacak olan projelerin de olduğunu aktardı.
Yenilenebilir enerji sistemlerinin geleceğini çok iyi gördüğünü kaydeden Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
"Çünkü biz harika bir yerdeyiz. Jeopolitik olarak konumumuz da çok iyi. Yakında eminim ki güneş enerjisinde de bir numara olacağız. Çinli firmalar belki de Türkiye'ye daha çok akın akın gelip Avrupa'ya buradan üretim yapıp satacaklar. Aslında her ülkenin gidecek daha çok yolu var. Türkiye'de çok hızlı yol katettik. Mükemmel bir kapasitemiz var ve bunu enerji işinde ortaya koyduk. Yüzde 50'lere varan yenilenebilir enerjilere ulaştık. Yıllardır çalışmalarını yapan Avrupa'nın birçok ülkesinden bile biz şu an çok ilerideyiz. Onlar Türkiye'ye gelip bizden destek istiyorlar. Daha önceki projelerimiz vardı, birçok şeyi anlattığımızda onların daha yeni bu işlere girdiğini gördük. Böyle ülkeler var Avrupa'da hala. O yüzden gerçekten biz doludizgin gidiyoruz."
– "Üretilen elektriği depolama sistem çözümleri olarak sunuyoruz"
Ottomotive Satış ve İş Geliştirme Direktörü Onur Noyan da batarya paketi alanında tecrübeli olduklarını belirterek, "Dört yıldır batarya paketi alanında çok farklı sektörlerde müşterilerimize çözümlerimizi sunuyoruz. Ürünlerimiz tamamen Net Zero'yu hedefliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği depolama sistem çözümleri olarak sunuyoruz." diye konuştu.
Solarex Fuarı'nın verimli geçtiğini anlatan Noyan, yeni müşteri kazanımları sağladıklarını da söyledi.
Noyan, yenilenebilir enerji depolama sistemlerinde Türkiye'nin gelişimine dair değerlendirmede bulunarak, şöyle konuştu:
"Türkiye aslında bir miktar geriden gelen bir sistemdeydi. Son beş yıl özeline baktığımızda çok fazla GES kurulumu gerçekleştirildi. Depolama sistem çözümleri ilk başlarda bu senaryoların içerisinde çok fazla yer almıyordu. Fakat günümüzde artık depolama sistemlerinde olan çözümlerle beraber aslında ilerleniyor veya hazır olan GES'lerin içerisine depolama sistem çözümleri eklenmeye başladı. Bu noktada biz de Ottomotive olarak bu çözümlerimizle beraber pazarda gayet iyi bir yer alacağımızı düşünüyoruz."
– "Yerli pil, batarya üretimi dışa bağımlılığımızı azaltan en önemli etkenlerden"
Yerli pil ve batarya üretiminin önemine vurgu yapan Noyan, "Yerli pil, batarya üretimi dışa bağımlılığımızı azaltan, yerli ve milli olmamızı sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesi. Çözüm sunduğumuz ürünlerin özelinde aslında pil hücresi yer alıyor. Türkiye'de bu üretimi yapan birkaç tane firma bulunuyor ama bunların çoğalması gerekiyor. Bu noktada farklı yatırımlar var. Biz de aslında bu yatırımları yapan firmalardan bir tanesiyiz. Bu noktada ilerleyen süreçte yatırım planımız bulunmakta." diye konuştu.
Noyan, ikinci yıllarından itibaren ihracat yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu noktada Avrupa'da belli başlı büyük ülkelerden sayabileceğimiz 2-3 ülkeye direkt ihracatımız devam ediyor. Avustralya tarafı devam ediyor. Amerika ile görüşmelerimiz devam ediyor ve geldiğimiz dördüncü yılın sonunda baktığımızda ise tamamen aslında yurt içinin ağırlığını artık yavaş yavaş yurt dışına vermeye başladık. Biz artık yurt içi pazarda belli bir noktaya geldik ve olgunlaştık. Artık biraz daha yönümüzü yurt dışına, ihracata çevirmiş durumdayız. Avrupa, Amerika'da farklı partnerler bularak, buralarda kendimizi, adımlarımızı daha sağlam atmak istiyoruz."
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.