Son Haberler

Vakıf Emeklilik liderliğe oynuyor!

aysel_aydemir.jpg ♦ Hükümet’in bireysel emeklilik sistemi ile getirdiği düzenlemeler, sektörde çığır açacak. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi lazım.
♦ Faizsiz emeklilik sistemini talep edenler için yeni bir ürün geliştirdik. çok büyük ilgi gördü, çok büyüyecek
♦ Bireysel emeklilik sistemine girenler, uzun vadeli düşünmeli. çünkü ancak o zaman sistemden yetince faydalanabilirler.
♦ 977 milyon liraya ulaşan fon büyüklüğü ve 209 bini bulan üye sayımızla sektörde yüzde 6.12’lik pazar payına sahibiz. Halen 5’inci sıradayız. Hedefimiz, sektörün lideri olmak.

Bireysel emeklilik sisteminin gelişmiş ülkelerdeki geçmişi bir hayli eski. Sistemin Türkiye’deki tarihi ise 11 yıl öncesine dayanıyor. Yani bireysel emeklilik sistemi, henüz emekleme dönemini yaşıyor. 1990’lı yılların sonundan itibaren yapılan çalışmalar ancak 2000’li yılların başında sonuçlandı. Bireysel emeklilik sistemi, 2001 yılının Ekim ayında yürürlüğe girdi. Tasarrufları artırması ve bireylere ikinci emeklilik gelirini sağlaması amacıyla getirilen sistem, beklentilere uygun olarak büyümeye devam ediyor. Sistem daha da fazla büyüyebilirdi ancak BES’in kamuoyu tarafından bilinirliğinin artması için yapılan çalışmalara rağmen algının yeterince yerleşmemesinin büyük payı oldu.

Ayrıca kısa vadelerde BES’e girip çıkanların emeklilik fonlarının getirilerinden yeterli faydalanamamış olmaları da bu durumu etkiledi. Gelişmiş batılı ülkelerle kıyaslandığında bireysel emeklilik sisteminin büyüme potansiyeli bir hayli fazla. 11 yıllık dönemde sistemin seyri de bunu teyit ediyor. Nitekim 2011 yılı sonu itibariyle bireysel emeklilik sisteminin fon büyüklüğü 16 milyar TL’ye, üye sayısı ise 2 milyon 752 bine yükseldi. Yükseliş trendi yılın ilk 3 ayında da sürdü. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) verilerine göre, Nisan 2012 itibariyle bireysel emeklilik sitemindeki katılımcı sayısı 2 milyon 752 bine yükseldi. Bu dönemde katılımcılardan toplanan fon tutarı ise 16 milyar TL’ye, yatırıma yönlendirilen tutar ise 13 milyar 1 milyon TL oldu. Sözkonusu dönem itibariyle emekli olan katılımcı sayısı ise 4 bin 497’ye çıktı.

İşte 20 yıllık geçmişi ile sektörün önde gelen kuruluşlarından Vakıf Emeklilik, sistemin en önemli aktörlerinden biri. 1 milyar liraya ulaşan fon büyüklüğü ve 210 bini aşan üye sayısı ile sektörde, 5’inci sırada yer alan Vakıf Emeklilik, 2011 yılında bireysel emeklilik katılımcı sayısını sektör ortalaması olan yüzde 16 büyümenin bir hayli üzerinde, yüzde 28 oranında artırarak en fazla büyüyen şirket oldu. Vakıf Emeklilik’in bireysel emeklilik sistemindeki pazar payı, katılımcı sayısında yüzde 6,9’dan yüzde 7,7’ye, fon büyüklüğünde ise yüzde 5,8’den yüzde 6,1’e yükseldi. Böylece katılımcı ve sözleşme sayısında 6. sıradaki konumunu bir üst basamağa çıkartarak 5. sıraya yükseldi. Vakıf Emeklilik, benzer büyümeyi hayat sigortacılığında da gerçekleştirdi. 2011 yılının ilk 11 ayında emeklilik şirketleri arasında hayat ürünleri prim üretiminde sektör yüzde 25 oranında artış gösterirken, Vakıf Emeklilik yüzde 57’lik bir artış sağlayarak yine sektör ortalamasının üzerinde büyüdü.

Vakıf Emeklilik, genç ve dinamik Genel Müdür Mehmet Bostan ile çıtayı bir hayli yükseltmiş gözüküyor. 2010 yılı sonunda Vakıf Emeklilik Genel Müdürlüğü koltuğuna oturan Bostan, yenilikçi ve vizyoner bakışıyla iddialı bir profil çiziyor. Mehmet Bostan’ın göreve gelir gelmez ilk işi ekibini güçlendirmek ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermek olmuş. Vakıfbank’ın verdiği büyük sinerjiye dikkat çeken Bostan, gözünü zirveye dikmiş. Vakıf Emeklilik’i sektörün lideri yapmak için kolları sıvayan Mehmet Bostan, hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı…

Vakıf Emeklilik’te göreve geldikten sonra ilk olarak neler yaptınız?
Vakıf Emeklilik’te göreve geldikten sonra ilk öncelikli olarak iyi bir takım kurmaya çalıştım. Ekip oluştururken önce mevcut arkadaşları oyunun içine katmaya çalıştık. İyi, rekabetçi ve kendini geliştirmeye açık olanlara destek olduk. İkinci olarak en önem verdiğimiz şey ise hedefler. Hedef belirlerken şunlara baktık: Şirketin bulunduğu sektör, rakipler neler yapıyor, ürünler neler, şirketin neye ihtiyacı var? Altyapısı nasıl? öncelikli olarak birkaç ayda yapılabilecek kısa vadeli hedefler belirledik. Burada yaptığımız en önemli şey bence bir yıl gibi bir sürede çok güzel bir takım kurmak oldu. Vakıfbank ile ilişkilerimizi çok güçlendirdik. çünkü banka bizim acentemiz, dağıtım kanalımız, bir üretim platformumuz.

Banka içerisinde banka sigortacılığı projeleri ürettik, banka sigortacılığı bölümünü kurduk. İnsan kaynakları tarafını güçlendirdik. Onun başına iyi bir bankacı arkadaşı getirdik. Bu arada sosyal medyaya da açıldık. Dünyada yeni trend bu. Artık insanlar, gençler özellikle yeni jenerasyon bunu çok önemsiyor. Bizim amacımız da sosyal medyanın içinde olmak mesajlarımızı oradan göndermek. Dört koldan mücadele ediyoruz.

Yani bir eğitim seferberliği başlattınız. Yeni insan kaynakları politikanızdan bahsedebilir misiniz?
Vakıf Emeklilik’te yeni insan kaynakları politikasına geçtik. Bu politikanın temelinde şu yatıyor: ölçülebilir performans. Şirketimizi rekabetçi verimli, karlı ve sektör normlarına paralel hatta onlardan daha iyi daha üstün bir insan kaynağı yapısına kavuşturmak. Şu anda bu anlamda epey yol kat ettik. örneğin şirketimizde son bir yıl içinde ilk defa sınavla personel alıyoruz. özellikle satış kadrolarımızda niteliği yükseltmek için sınav sistemini uygulamaya başladık. E- öğrenmeye (uzaktan eğitim) geçtik. Sınavla aldığımız arkadaşları bir oryantasyona tabi tutuyoruz ve burada lisanslama yapıyoruz. Lisanslama yapmadan önce bir “e-öğrenme” sürecinden geçiriyoruz.. Mesela şirketimizde geçen sene ilk defa bir e-eğitim seferberliği yaptık. Bu sene adına ” Vakıf Emeklilik Akademi” dediğimiz yeni bir sertifika programı başlatıyoruz. Hatta bir özel üniversitenin lokasyonunu kullanacağız. Bu önemli bir adımdır.

Vakıf Emeklilik 2011 yılında sektör ortalamasının 5-6 puan üstünde performans gösterdi. Bu performans aynı hızla devam edecek mi?
Evet. Vakıf Emeklilik, 2011 yılında pazar payını sektör ortalamasının üstünde artırdı. Bireysel emeklilik sistemindeki pazar payımız, katılımcı sayısında yüzde 6,9’dan yüzde 7,7’ye, fon büyüklüğünde ise yüzde 5,8’den yüzde 6,1’e yükseldi. Böylece katılımcı ve sözleşme sayısında 6. sıradaki konumumuz bir üst basamağa çıkarak 5. sıraya yükselttik. Vakıf Emeklilik benzer büyümeyi hayat sigortacılığında da gerçekleştirdi. 2011 yılının ilk 11 ayında emeklilik şirketleri arasında hayat ürünleri prim üretiminde sektör yüzde 25 oranında artış gösterirken, Vakıf Emeklilik yüzde 57’lik bir artış sağlayarak yine sektör ortalamasının üzerinde büyüdü. 2012 yılının 3 aylık rakamlarına baktığımızda bile şimdiden sektörün üzerinde bir büyümeyi gerçekleştirdik. 2012’nin sonuna kadar da bu performansımız ve karlılığımız katlanarak büyüyecek.

Vakıf Emekliliğin hedef kitlesi ve müşteri profili hakkında bilgi verir misiniz?
Biz Vakıfbank’ın iştirakiyiz ve Vakıfbank bizi m sadece sermayedarımız değil önemli bir iş ortağımız. Böyle baktığımız zaman Vakıfbank’ın müşteri profili önemli bir veri. Vakıfbank’ın Türkiye’nin özellikle Anadolu’nun büyük bölümünde çok güçlü olduğunu görüyoruz. Büyük şehirlerde de çok etkin ve etkinliği son zamanlarda daha da arttı. Bu anlamda Vakıfbank’ın yaygın şube ağının oluşturduğu büyük bir müşteri potansiyeli var.. Vakıfbank’ın müşteri profilinde orta ve orta üst segment müşterilerinin olduğunu görüyoruz. Vakıf Emeklilik’in müşteri profilini ise 24 yaş ve üstü her segment müşteri oluşturuyor. Vakıf Emeklilik’te de BES katılımcılarının yaş ortalaması otuz beş, sektöründe yaş ortalaması ile aynı. Vakıf Emeklilik genç bir nüfusa hitap ediyor, geniş bir segmente sahip.

ürün bazında, poliçe bazında rakamlar ile bize Vakıf Emekliliği anlatabilir misiniz?
Bu şirket çatısı altında iki iş yapıyoruz. Birisi BES diğeri hayat sigortacılığı. Aslında ikisi çok farklı bir iş. Emeklilik sigortacılık değildir bu çok karıştırılır. Bu bambaşka bir iştir. Fon yönetimi işidir, tasarruf işidir, biriktirme işidir. Sizin belirli risklerinizi temin eden bu risklerin oluşması durumunda size tazminat ödeyen branş, emeklilikten farklıdır. . Biz bu branşa hayat sigortacılığı diyoruz.

Hayat sigortacılığı ile bireysel emeklilik sistemi çok karıştırılıyor. Bu ürünleri anlatabilmek adına hangi çalışmaları yapıyorsunuz?
BES’in de hayat sigortasının da amacı farklı. BES’in biriktirme özelliği var, gerçi hayat tarafının da biriktirme ürünleri var. Buradaki esas konu müşterinin ihtiyacı. Müşterinin biriktirme amacı varsa bu açıdan BES’in birikim oluşturma potansiyeli birikimli hayata göre daha avantajlı. Ancak yaşamsal risklerini teminat altına almak, ancak ödediği primin bir kısmıyla da birikim oluşturmak istiyorsa birikimli hayat ürünlerini tercih edebilir. Müşterilerimizin ihtiyacına en uygun ürünle beklentilerini gerçekleştirmeleri için onlara yardımcı oluyoruz. Satış stratejilerimizde bu dönemde tasarruf söz konusu ise elbette birikimli hayat yerine emeklilik ürünleri ön plana çıkıyor. Müşterilerimizi emeklilik dönemine en avantajlı şekilde hazırlamaya çalışıyoruz. Bizim amacımız şu: BES katılımcımız emekli olduğunda bundan 5-10-20 -30 sene sonra, şunu desin; çok güzel hizmet aldım, hakikaten de emekliliğimi rahat bir şekilde geçiriyorum. O zaman müşterinin menfaati neredeyse ona uygun ürünler sunulmalı.

Son zamanlarda faizsiz emeklilik’ten bahsedilmeye başlandı. Sizin bu yönde bir çalışmanız var mı?
Elbette, faiz içermeyen enstrümanlardan oluşan bir emeklilik planı oluşturmak isteyen katılımcılarımız için bir alternatifimiz var. Faizsiz finansal araçları tercih eden katılımcılarımız için oluşturulan bu emeklilik planı “Büyüme Amaçlı Katılım Esnek Emeklilik Yatırım Fonu” isimli tek bir fondan oluşuyor. Mevcut durumda bu fonda %80 oranında faiz getirisi elde etmeyen şirketlerin hisse senetlerinden oluşan hisse ve %20 oranında (katılım bankaları) katılma hesabı bulunuyor.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) üyelerine ve İlkokul öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) üyelerine özel bir bireysel emeklilik ürünü hazırladınız. Bu projeden bahseder misiniz?
Bu projeyle hem polislerimize hem de ilkokul öğretmenlerimize ulaşmayı başardık. Aslında onlar bizim hedef kitlemizde olan ve zaten hâlihazırda müşterimiz olan bir kesim. Daha avantajlı bir hizmet sunmak için böyle bir işbirliğine gittik.

KOBİ’lerin BES’e yaklaşımı nasıl?
KOBİ’lerde bilinçlenmenin başladığını ve BES’e ilginin arttığını söyleyebiliriz. Sektör için KOBİ’ler önemli bir portföy. Bununla birlikte KOBİ’ler için de Bireysel Emeklilik Sistemi’nin; çalışan bağlılığı, motivasyonu ve buna bağlı olarak sirkülasyonun azalması, grup olarak sisteme katılımların hem çalışan hem de işveren açısından bireysel katılımlardan çok daha avantajlı olması, diğer şirketlerle arasında rekabet üstünlüğü yaratması gibi nedenlerle çok büyük bir önem taşıdığını söylemek mümkün.

Vakıf Emeklilik, sektörde hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. Fon büyüklüğü ve katılımcı sayısı bakımından Vakıf Emeklilik hangi noktada?
Bu yıl inşallah pazar payında, %6.5’u geçeriz. Fon büyüklüğünde 1 milyar liraya ulaştık. Katılımcı sayısı 210 bini geçti. Katılımcı sayısı bakımından %7,5 pazar payımız var. Bu övünülecek bir şey. Demek ki daha çok insanı biz şirket olarak sistemin içine almışız. Bu bizim açımızdan güzel bir şey hem de sistem açısından. Vakıf Emeklilik sermaye karlılığı bakımından da sektör ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Sermaye karlılığı 3 katı arttı.

Katılımcılara tasarruf biriktirme, vergi avantajı gibi birçok imkan sunmasına rağmen BES’in sektördeki ivmesi düşük. Bu neden kaynaklandı? BES sizce nasıl büyüyebilir?
2003 yılında faaliyete geçen BES, sektörü memnun eden bir hızla gelişti. 2,7 milyon katılımcı sayısına ulaştı. BES’teki bu hızlı gelişime rağmen kurumsal katılım tarafında ivme düşük oldu. Bunun en önemli nedenleri arasında, işverenlerin henüz BES ve avantajları konusunda tam anlamıyla bilinçlenmiş olmaması ve ek bir maliyet olarak görmesi, çalışanların ücret paketinin içerisinde aramaması, vesting (hak ediş) uygulamasının başlangıcının kriz dönemine denk gelmesi sayılabilir. Buna rağmen 2009’dan 2010’a sektördeki vestingli plan üretim oranı katılımcı sayısında % 29 artarken, 2010’dan 2011’e % 41 oranında artış gösterdi. Bu oranın, mevzuattaki vergi uygulamalarında yapılması beklenen değişimle daha da hızlı artacağını düşünmekteyiz.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY MAYIS 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA…

2 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Selahattin
    6 Haziran 2012 13:17 - Reply

    Vakıf Emeklilik liderliğe oynuyor da, bireysel emeklilik fonları da liderliğe oynasa ne iyi olurdu.

  • demet AKIN
    29 Nisan 2013 09:24 - Reply

    VAKIF EMEKLİLİK BİREYSEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİ İÇERSİNDE EN KALİTELİ KURUM ZANNIMCA DİĞER EMEKLİLİK ŞİRKETLERİ KIRITAN SIRITAN DANIŞMANLARLA DOLU VAKIF EMEKLİLİK TEMSİLCİLERİ EN AZINDAN DAHA FARKLI VE DÜZGÜN

  • Site Haritası