AK Parti Grup Başkanvekili Muş, “Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışmamız var. Tamamladığımızda kanun teklifinin görüşmeleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacağız” dedi
AK Parti milletvekilleri, Kovid-19 salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması, salgın nedeniyle işçi ve işverenler üzerinde oluşan yükün sosyal devlet ilkesi gereğince paylaşılması ve giderilmesi, normalleşme sürecinde hareketlenecek ekonomik aktivitenin istihdamla desteklenmesi ile istihdamda devamlılığın sağlanabilmesi için destek tedbirleri içeren kanun teklifini, Meclis Başkanlığına sundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin detaylarını, Meclis’te gazetecilerle paylaştı.
Kovid-19 salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması, salgın nedeniyle işçi ve işverenler üzerinde oluşan yükün sosyal devlet ilkesi gereğince paylaşılması ve giderilmesi, normalleşme sürecinde hareketlenecek ekonomik aktivitenin istihdamla desteklenmesi, istihdamda devamlılığın sağlanabilmesi amacıyla destek tedbirlerinin düzenlendiği teklifin, 43 maddeden oluştuğunu belirten Muş, Kovid-19 salgınının ekonomi ve istihdam üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için belli düzenlemeleri bugüne kadar hayata geçirdiklerini hatırlattı.
Kanun teklifiyle, kısa çalışma ve çalışmanın sona ermesini takiben sağlanan normalleşme desteğine ilişkin sürelerin uzatılmasını gündeme aldıklarını belirten Muş, bu sürelerin, 30 Haziran 2021’e kadar cumhurbaşkanı kararıyla uzatılabileceğini bildirdi.
İşverenlerce 2019 Ocak ile 20 Nisan 2020 tarihleri arasında en düşük sigortalı sayısına ek bir ilave istihdam yapılması durumunda, bu çalışanların SGK prim desteğinin, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağını söyleyen Muş, “Kısmi zamanlı çalışmanın teşvik edilmesi, yeni istihdam artışını sağlamak amacıyla kısmi zamanlı çalışmayı kabul eden hizmet erbabına gelir vergisi ve damga vergisi istisnası getiriyoruz.” dedi.
Esnaf Ahilik Sandığı kurulduğunu anımsatan Muş, “Bunu iki kez ertelemiştik, pandemi sürecinden dolayı bunun yürürlüğe girme süresini 2023 sonuna kadar erteliyoruz.” diye konuştu.
Muş, teklifle evlerinde ürettikleri malların, internet ve benzeri ortamlar üzerinden satışını yapanlara belirli şartlarda gelir vergisi muafiyeti getirileceğini, buradaki sınırın 220 bin lira olduğunu bildirdi.
Turizmde konaklama vergisi getirildiğini hatırlatan Muş, “Sektörün içinde bulunduğu şartlardan dolayı bunun yürürlüğünü de 2022’nin başına erteliyoruz.” dedi.
Yurt dışında bulunan para, altın, Döviz, menkul kıymet gibi ekonomik, sermaye piyasa araçlarının Türkiye’ye getirilmesinin önünün açılacağını belirten Muş, “Burada herhangi bir vergi talep etmeyeceğiz. Sıfır vergi. Yurt içinde de döviz, altın, menkul kıymeti bulunanların, bunları resmi defterlere kaydetmesi durumunda yine herhangi bir vergi alınmayacaktır. Bunun süresini de 30 Haziran 2021’e kadar belirlemiş durumdayız.” ifadelerini kullandı.
– “Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışmamız var”
Muş, açıklamalarının ardından bir soru üzerine, “Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili çalışmamız var. Teknik kısımlarını tamamlamaya çalışıyoruz. Tamamladığımızda kanun teklifimizin görüşmeleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacağız.” dedi.
Sicil affına ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığıyla ilgili soruya Muş, “Daha önce sicil affı sağlanmıştı. Bunu pandemi sürecinde yapmıştık. Bununla alakalı bir çalışmamız şu an söz konusu değil.” karşılığını verdi.
Yurt dışından para, altın getirilmesine yönelik düzenleme yapılacağı dile getirilerek, “Bu konuda sınır var mı?” sorusu üzerine Muş, “Hayır, istedikleri kadar getirebilirler. Bunun transferini Türkiye’ye rahat şekilde gerçekleştirip, herhangi bir vergi, resim ve harca tabii olmadan kayıt altına alabilirler.” diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.