– Yapay zeka teknolojilerindeki gelişim heyecan verici şekilde hızla devam ediyor. Hemen her alanda karşımıza çıkıyor ve yaşamımızı geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde dönüştürüyor. Bir anlamda yapay zeka çağına giriyoruz. Öte yandan yapay zekanın faydaları kadar riskleri de geniş bir şekilde tartışılıyor. Yapay zeka ile ilgili risklerin yönetilmesi amacıyla düzenlemeler ve kuralların gerekliliğine yönelik görüşler geniş kabul görüyor.
– Öte yandan dünyamızın karşı karşıya kaldığı sürdürülebilirlik temelli riskler her geçen gün artıyor. Yapay zeka çalışmalarının sürdürülebilirlik çalışmalarına olumlu etkileri kadar çevresel anlamda olumsuz etkileri önemli bir gündem olarak karşımıza çıkıyor. Başta yapay zeka ve sürdürülebilirlik temelli riskler olmak üzere karşı karşıya kalınan risklerin etkili bir şekilde yönetilmesinde mevzuat düzenlemeleri hayati bir rol oynuyor.
Yapay zeka teknolojilerindeki gelişim heyecan verici şekilde hızla devam ediyor. Hemen her alanda karşımıza çıkıyor ve yaşamımızı geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde dönüştürüyor. Bir anlamda yapay zeka çağına giriyoruz. Bu durum bugüne kadar karşılaşmadığımız yeni paradigmaları da beraberinde getiriyor.
Yapay zekanın faydaları kadar riskleri de geniş bir şekilde tartışılıyor. Yapay zeka ile ilgili risklerin yönetilmesi amacıyla düzenlemeler ve kuralların gerekliliğine yönelik görüşler geniş kabul görüyor. Yapay zeka ile ilgili çalışmaların içinin gerçekten ne kadar doldurabildiği de ayrı bir tartışma konusu.
YAPAY ZEKANIN FAYDALARI MI, RİSKLERİ Mİ FAZLA?
Bunun yanı sıra dünyamızın karşı karşıya kaldığı sürdürülebilirlik temelli riskler her geçen gün artıyor. Bu konuda alınan aksiyonlar yeterli gelmiyor. Yapay zeka çalışmalarının sürdürülebilirlik çalışmalarına olumlu etkileri kadar çevresel anlamda olumsuz etkileri önemli bir gündem olarak karşımıza çıkıyor. Bunların kapsamlı değerlendirilmesi önem taşıyor. Başta yapay zeka ve sürdürülebilirlik temelli riskler olmak üzere karşı karşıya kalınan risklerin etkili bir şekilde yönetilmesinde mevzuat düzenlemeleri hayati bir rol oynuyor. Mevzuat uyum fonksiyonu ve mesleği bu sürece çok önemli katkılar sağlıyor.
IV.MEVZUAT UYUM KONFERANSI YAPAY ZEKA ODAĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bu önemli konular Mevzuat Uyum Derneği (Compliance Association) tarafından düzenlenen IV. Mevzuat Uyum Konferansı’nda kapsamlı olarak değerlendirildi. 22 Kasım’da Garanti BBVA Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmaları ve oturumlarında kamu kurumları ve düzenleyici otoritelerden temsilciler de konuşmacı olarak yer aldı.
Konferansta; mali suçlarla mücadelede değişen dinamikler, yapay zeka çağının paradigmaları ve düzenlemelerin rolü, yeşil dönüşümün ufku ve yapay zekanın etkisi, teknoloji ve insan odaklı regülasyonlar ve mevzuat uyum, uyum riski yönetiminde yeni yaklaşımlar ve yapay zeka kullanımı, finansal suçlarda yapay zeka kullanımı, yapay zeka ve madalyonun diğer yüzü gibi başlıklarda oturumlar ve konuşmalar gerçekleştirildi.
YAPAY ZEKANIN RİSKLERİNİN YÖNETİMİNDE MEVZUAT DÜZENLEMELERİ ÖNEM TAŞIYOR
Yapay zeka çağında karşımıza çıkan yeni paradigmalar, bu süreçte mevzuat düzenlemelerinin ve mevzuat uyumun rolünün farklı konu başlıkları altında ele alındığı konferansta, alanlarında uzman konuşmacılar bu konulardaki değerli görüşlerini katılımcılar ile paylaştı. Bu teknolojinin faydaları kadar riskleri de geniş bir şekilde tartışıldı. Yapay zeka teknolojilerindeki baş döndürücü gelişimin ortaya çıkardığı yeni paradigmalar, yapay zekanın faydaları ve riskleri, yapay zeka ve sürdürülebilirlik ilişkisi, yapay zekanın ortaya çıkardığı risklerin yönetiminde mevzuat düzenlemelerinin rolü, bu sürecin mevzuat uyum fonksiyonu ve meslek profesyonellerine etkisine yönelik konferansta kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.
SÜRDÜRÜLEİLİRLİK ÇALIŞMALARINDA YAPAY ZEKADAN FAYDALANMAK KRİTİK ÖNEMDE
Yapay zekanın faydalarının ön planda tutularak risklerinin yönetilmesi bakımından en büyük sorumluluk yine mevzuat düzenlemelerine düşüyor. Mevzuat düzenlemelerinin hem bu teknolojiye engel olmadan gelişmesine fırsat vermesi, ama aynı zamanda risklerinin de etkili bir şekilde yönetilmesine imkan sağlaması önem taşıyor. Bunun yanı sıra yapay zekanın çevresel olumsuz etkilerinin azaltılarak, sürdürülebilirlik çalışmalarında yapay zekanın hızlandırıcı etkisinden tam anlamıyla yararlanılması da gezegenimizin geleceği için hayati ve kritik derecede önem taşıyor. Yapay zekanın iklim krizi ile mücadelenin en temel yapı taşı haline getirilmesi gerekiyor. Bu şekilde ikiz dönüşüm olarak ifade edilen dijital ve yeşil dönüşüm sayesinde daha olumlu bir geleceğe ilerlememiz mümkün olacak.
UYUM RİSKİ YÖNETİMİNDE DÖNÜŞTÜRÜCÜ ETKİDE BULUNUYOR
Bir kuruluşun yürürlükte bulunan mevzuat düzenlemelerine uyum sağlama yetersizlikleri veya gecikmelerden kaynaklanan risk olarak tanımlanabilecek uyum riski kuruluşların yüksek tutarlı cezalar ve idari yaptırımlar ile karşılaşmasına neden olabiliyor. Bununla bağlantılı maddi ve itibar kayıpları kuruluşların faaliyetlerini sürdürmelerinde önemli zorluklara neden oluyor. Günümüzde düzenlemelerin giderek kompleks hale gelmesi, sıkılaşmasının yanı sıra kripto varlıklar gibi teknolojik ve dijital yenilikler de uyum risklerini hızla artırıyor. Bu risklerden birisi olarak değerlendirilebilecek yapay zeka teknolojileri ise aynı zamanda uyum risklerini yönetmek bakımından da çok önemli fırsatlar sunuyor.
MEVZUAT UYUM FONKSİYONU VE MESLEĞİ ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR
Yapay zeka, uyum çalışmalarının hem niteliğini hem de yapılış şekillerini tümden değiştirebilecek nitelikte bir teknoloji. İnsan gücü veya geleneksel teknolojik araçlarla yürütülen ve önemli verimsizliklerin oluştuğu uyum çalışmaları yapay zeka entegrasyonları ile hızlanıyor, insana bağımlılıktan kurtuluyor, hedef odaklı ve verimli hale dönüşüyor.
Mevzuat uyum profesyonelleri, verdikleri görüşler ile yapay zeka teknolojilerinin gelişmesinde yönlendirici ve kritik bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra hem yapay zeka düzenlemelerinin hazırlanması sürecine katkı sağlanması, hem de bu alandaki düzenlemelere uyum sağlanması aşamasında da önemli sorumlulukları bulunuyor. Bu nedenle mevzuat uyum profesyonellerinin yetkinlikleri, bilgi ve tecrübeleri ile bu sürece hazır olması önem taşıyor.
Gürdoğan Yurtsever
Mevzuat Uyum Derneği Başkanı
yurtsever@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.