Son Haberler

“Yapay zekaya hazırlanmazsak yıkıcı bir gelecek bizi bekliyor”

Bu sözler, robotik yazılım ve yapay zeka konusunda dünyanın en büyük şirketi UiPath Avrupa Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen’e ait.

Gerçekten de internetin hayatımıza girmesiyle birlikte teknoloji dünyası, baş döndürücü bir hazla gelişiyor. Bu gelişmenin en önemli ayakları ise robotik yazılımlar ve yapay zeka. Koronavirüs salgını, tüm dünyada yıkıcı etkiler meydana getirip insanlığı evlere hapsederken, yazılımın, kodlamanın, yapay zekanın önemini de zihinlerimize kazıdı. Yeğen’in belirttiği gibi devletler ve bireyler geleceğe, geleceğin ana unsuru yapay zekaya odaklanıp hazırlık yaparsa yeni dünyanın kapılarını açabilir, başrolde oynayabilir. Bireyler olarak biz hazırlıklı olursak mesleğimizi, işimizi çok daha verimli yapabileceğiz. Aksi takdirde devletler yarışta geri kalacak, halklar büyük sıkıntı çekecek. Bireyler ise işini, gelirini kaybedebilir, büyük zorluklar yaşayabilir.

Peki gelecekte neler olacak? Robotik sistemler, insansı robotlar, yapay zeka geleceğimizi nasıl etkileyecek? Gelecekte otomobiller, evler, üniversiteler, hastaneler nasıl şekil değiştirecek? Hangi meslekler bitecek, hangi mesleklerin önü açılacak? İşte bu soruları ve merak edilen başka birçok soruyu daha teknoloji denilince ilk akla gelen isimlerin başında gelen UiPath Avrupa Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen’e ve Fütüristler Derneği Kurucu Başkanı Alphan Manas’a sorduk ve çok ilginç, çok düşündürücü, çok aydınlatıcı, ufuk açıcı yanıtlar aldık. “Geleceğe hazırlanmak için ne yapmalıyız?” sorusunun cevabını öğrenmek istiyorsanız Tansu Yeğen ve Alphan Manas ile yaptığımız söyleşileri okumanızı öneriyorum.

DÜNYA EKONOMİSİ KÜÇÜLÜYOR, İŞSİZLİK VE YOKSULLUK ARTIYOR

Mayıs ayı sonu itibariyle koronavirüs vaka sayısı 6 milyonu geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 350 bini aştı. Yani karşımızda korkunç bir tablo söz konusu. Üstelik kayıpların ne zaman son bulacağı ve daha kaç kişinin hayata veda edeceği belli değil. Öte yandan virüs salgını, küresel ekonomide büyük bir depreme de neden oldu. Tüketim alışkanları baştan aşağı değişti, üretim azaldı, işsizlik rekor kırdı, şirketlerin piyasa değerleri çok düştü. Zor durumda olmayan şirket parmakla gösterilecek durumda… Başta turizm sektörü ve havayolu taşımacılığı olmak üzere birçok sektörde iflaslar dalga dalga büyüyor. Bu gelişmelerle birlikte dünyanın önde gelen firmaları, dev kuruluşlar iflas bayrağını çekti. Nitekim IMF Başkanı Kristalina Georgieva, tüm dünyayı uyardı, fırtınanın daha da sertleşebileceğini bildirdi. IMF’ye göre birçok ülkeden gelen ekonomik veriler, küresel ekonomide 2020 yılı için yüzde 3 küçülme yolundaki karamsar tahmininin de altında.

Yani işsizlik ve yoksulluk artıyor, gelir dağılımı giderek daha fazla bozuluyor. Nitekim sadece ABD’de geçen ay sonu itibariyle 40 milyona yakın kişi işsizlik ödeneği için başvuruda bulundu. Keza Türkiye’de de işsizlik sorunu derinleşerek devam ediyor.

KÜRESEL DEPRESYON, 10 YIL SÜRER Mİ?

Öte yandan isabetli ancak karamsar öngörüleriyle “Dr. Kıyamet” adıyla bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, koronavirüs nedeniyle en az 10 yıl sürecek küresel bir depresyonla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. Roubini, ileride gerçekleşebilecek toparlanmanın da çok yavaş ve ya ‘U’ ya da daha da kötü bir senaryo olan ‘L’ şeklinde olacağını vurguluyor, Roubini, “Kaybedilen işlerin bir kısmı geri dönmeyecek” diye konuşuyor.

İşte Turcomoney Haziran sayısında küresel ekonomide, gelişmiş ekonomilerde ve öne çıkan birçok ülkede ekonomilerin seyrini ele aldık, neler olabileceğini masaya yatırdık. Turcomoney’nin kendi alanında uzman yazarları, ekonomiyi büyüteç altına aldı, yol haritası niteliğinde analizler yaptı. Dünya ekonomisinin, Türkiye ekonomisinin nereye doğru gittiğini, neler yapılması gerektiğini öğrenmek, anlamak istiyorsanız dosyalarımızı ve yazarlarımızın analizlerini okumanızda fayda var.

Koronavirüs felaketinin en kısa zamanda sona erdirilemese bile, etkilerinin en aza indirilmesini diliyorum. Hepinize sağlık ve mutluluklar, bol kazançlar diliyorum.

Dr. Kazım Kılınç

Turcomoney Genel Yayın Yönetmeni

kakilinc@turcomoney,com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası