Merhabalar,
Son günlerde global motorlu taşıt üretimi yarı iletken çip sorununu tekrar derinden yaşamaya başladı.
Otomotiv üretimi ile ilgili olanlarımızın da takip ettiği gibi, bu hafta Ford‘un Köln yakınlarındaki fabrikası üretimde aksamalar yaşıyor. En az 2 hafta sürecek olan bu sorun sadece Ford ile bitmiyor. Üretimi durduracağını açıklayan diğer bir otomotiv devi ise Toyota. Covid19 nedeniyle Malezya kaynaklı çip tedariği sorunu yaşadığı belirtilen Toyota‘nın ülkemizde Adapazarı yakınında önemli bir üretim üssü var. Bu fabrika da 5 Eylül 2021 tarihine kadar 2 haftalık üretim kesintisi yaşamaya başladı. Toyota, önümüzdeki ay üretiminin % 40 oranında düşeceğini Nikkei Business Report‘a açıklamıştı.
2022 YILINDA OTOMOTİV ÜRETİMİNDE TESİNTİLERİN SÜRMESİNE HAZIR OLMALIYIZ
OSD Temmuz verileri, global çip sorununun üretimde aksamalar yaşattığını çarpıcı boyutta göstermişti. Öyle ki Temmuz ayı otomotiv üretimi geçen yıla oranla % 44 oranında düştü. Bu gidişle yılın ikinci yarısı genelde artış eğilimine giren yeni motorlu taşıt satışlarının beklenen ivmeyi yakalaması çok zor görünüyor. Dahası, yarı iletken çip sorununun 2023 yılına kadar süreceği öngörüleri var. Yani, 2022 yılında otomotiv üretiminde kesintilerin sürmesine hazır olmalıyız. Nitekim, Alman otomotiv devi Volkswagen de üretim kesintisi yapabileceğini Reuters‘e dün açıklayan bir başka marka oldu. İlk haber de VW Wolfsburg üretim tesisinden geldi. Tesis gelecek hafta sadece hafta içi ve tek vardiya çalışabilecek. VW yetkilileri, bu yılın içinde bulunduğumuz üçüncü çeyreğinde yarı iletken çip tedariğinin yüksek oranda belirsizlik içinde olduğunu belirtiyorlar. Aslında VW rakiplerine göre biraz daha iyimser. Önümüzdeki yıla kadar tedarik şartlarının iyileşeceğini öngörmeye devam ediyor.
Gelen bilgiler, Covid19 pandemisinin Malezya’daki Alman çip üreticisi Infineon‘u da durmaya zorladığını gösteriyor. Firma yetkilileri 2022 yılına kadar talebi karşılamaya yeniden başlayacaklarını açıklasalar da belirsizlik devam ediyor.
ÇİN İLE İNGİLTERE İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI
Aslında yarı iletken çip sorunu öyle bir yere tırmanıyor ki ülkeler arası politik temasları da etkilemesine şaşmamak lazım. Örneğin Çin’in Shanghai merkezli Wingtech firması, İngiltere’deki en büyük yarı iletken çip üretim tesisi olan Newport Wafer fabrikasını 63 Milyon pound bedelle satın almaktan vazgeçebileceğini açıklayınca, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başlamış oldu.
OTOMOTİV MARKALARI, YENİ ÇÖZÜMLER ÜRETMEK ZORUNDA
Sonuç olarak bu yılın genelinde toplam motorlu taşıt üretiminin global olarak 10 milyona yakın azalması sürpriz olmayacak. Dijital unsurların motorlu taşıtlarda daha çok yer aldığı günümüzde, yarı iletken çip sorunuyla başa çıkmak ve üretimi aksatmamak için otomotiv markaları yeni çözümler üretmek zorunda. Bir yarı iletken çip ile birden fazla fonksiyonu yerine getirmek ya da taşıttaki çip sayısını azaltmak gibi çözümleri duyuyoruz. Rekabet ortamında bu çözümler ne kadar başarılı olacak, göreceğiz.
İbrahim Aybar
Renault Mais E. Genel Müdürü
aybar@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.