Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşen 17. MÜSİAD EXPO’da Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın İbrahim Al-Senoussi, Somali Finans Bakanı Sayın Mohamud Ibrahim Hayır ve Uganda Kamu Hizmetleri Bakanı Wilson Muruli Mukasa konuşma yaptı. Rekor sayıda katılımcı ülkeyi ağırlayan EXPO, 21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da gerçekleşiyor. 8 binin üzerinde B2B görüşmesine ev sahipliği yapması beklenen etkinliğe, 124 farklı ülkeden 400’e yakın alım heyeti katılıyor. Fuarın ayrıca 30 ülkeden, bakanlık seviyesinde üst düzey katılımcıya ev sahipliği yapması bekleniyor.
Organizasyonda açılışında konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şunları söyledi:
“Aslında bugün burada, Türkiye’den dünyaya çok güzel bir mesaj da veriyoruz. Küresel ticaret savaşlarının gündemi meşgul ettiği bu dönemde, biz yeni işbirliklerini yeşertmenin ve birlikte kazanmanın peşindeyiz. Çünkü şunu biliyoruz, ticaret savaşının galibi olmaz. Yatırımın, üretimin ve ticaretin canlanması için kolektif bir çabaya ihtiyaç var. MÜSİAD EXPO gibi organizasyonlar da bu çabanın somut çıktılara dönüşmesi açısından önemli fırsatlar barındırıyor.
“Yapısal dönüşümde temel eksenimiz; yerlileşme, teknoloji üretimi ve markalaşma”
Ekim ayıyla birlikte, 12 aylık ihracatımız geçen seneye göre yüzde 8 arttı ve 167 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın 145 milyar dolarını sanayi sektörümüz sırtladı. Sanayimizin daha da güçlenmesini çok önemsiyoruz. Yine sanayide rekabeti artırmak için, üretimde yapısal dönüşümü gerçekleştirmeye odaklandık. Bu dönüşümde temel eksenlerimiz; “yerlileşme”, “teknoloji üretimi” ve “markalaşma” olacak.
“İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ülkemiz 190 ülke arasında 43’üncü sıraya yükseldi”
Yatırımcı dostu bir ortam sağlamak hükümetimizin en temel öncelikleri arasında. Bakın Ekim ayında sevindirici bir gelişme yaşadık. Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ülkemiz 190 ülke arasında 17 sıralık bir sıçrama göstererek 43’üncü sıraya yükseldi. Bu özetle şu anlama geliyor: İdare olarak, yatırım yapmak isteyene ilave iş çıkartmıyor, bürokrasiyi azaltıyor ve hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Hiç kuşkusuz bu durum ülkemizin uluslararası yatırımlar için daha da cazip hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Uyguladığımız istikrarlı politikalar sayesinde, 16 senede 201 milyar dolar’lık doğrudan yabancı yatırıma ev sahipliği yaptık. Yüksek katma değerli ve nitelikli istihdam oluşturan uzun vadeli yatırımları ülkemize çekmeye yönelik politikalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. Türk iş insanlarının da özellikle Afrika Bölgesi’ndeki potansiyeli değerlendirmeleri gerektiğinin de bir kez daha altını çizmek isterim.”
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.