Türkiye ekonomisi son yıllarda global ekonomide meydana gelen krizlere ve kendi içinde yaşadığı dalgalanmalara rağmen yükselişini sürdürdü. Ancak Türkiye’nin; 2023 yılı için ortaya koyduğu “En büyük 10 ekonomi arasında yer almak” ve “500 milyar dolarlık ihracat” hedefine ulaşılabilmesi için farklı stratejiler uygulaması gerekiyor. Türkiye’nin yatırım, üretim için finansmana, büyük kaynaklara ihtiyacı var. Bir yandan doğrudan yabancı sermayenin gelmesi, bir yandan dış pazarlara girerek yatırım yapılması ve ihracatta artışın sürmesi lazım.
İşte Gürcistan… Nüfusu ve alanı bakımından küçük bir pazar olmasına rağmen Türk yatırımcıları için büyük fırsatları barındıran bir ülke. Dost ülke Gürcistan, gerçekten her açıdan dostluğunu gösteriyor. Türkiye de bu dostluğu karşılıksız bırakmıyor, komşu ülkenin gelişmesi için çaba harcıyor. Gürcistan, Kuzey Kıbrıs dışında, Türklerin pasaportsuz, sadece nüfus cüzdanı ile girebildiği tek ülke. Aynı şey Gürcüler için de geçerli. Gürcistan müthiş doğası ve verimli toprakları ile organik tarım için uygun. Altyapı yatırımları, inşaat sektörü ve enerjide büyük fırsatlar var. Bürokrasi yok denecek kadar az. Rüşvet belası ortadan kaldırılmış. Vergide büyük avantajlar var. Gürcistan’ın, Avrupa Birliği ile yaptığı ortaklık anlaşmasını (bizim AB ile yaptığımız Gümrük Birliği gibi) da bu avantajlara eklemek gerekiyor. Yatırım fırsatlarını Yazı İşleri Müdürümüz Cesur çaça ile birlikte gittiğimiz Gürcistan’da bizzat gözlemledik. Sektörel yatırım fırsatlarını merak edenlerin, Gürcistan Raporu’na göz atmasını öneriyoruz.
KONUT SEKTöRüNüN GöZü YABANCILARDA…
Etrafımızdaki ülkelerde meydana gelen çatışmalar; yatırımcıları güvenli liman, huzurlu, yaşanabilecek bir ülke arayışına itti. Türkiye bu arayışlara cevap veren bir ülke. Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapan yabancı yatırımcı sayısı artıyor. Türkiye’nin önde gelen müteahhit firmaları da bu talebi dikkate alarak rezidanslar, plazalar inşa ediyor. Türkiye’nin önde gelen inşaat firmalarından biri de Dumankaya Grup. Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, konut sektöründeki gelişmeleri, yabancıların ilgisini, sektördeki yeni trendleri, hedefleri Turcomoney’e anlattı…
TüRKİYE, NİYE “EĞİTİM üSSü” OLMASIN?
ABD, İngiltere ve Avrupa‘lı ülkeler, her yıl İngilizce öğrenmek ve kaliteli bir eğitim almak isteyenler öğrencilerin akınına uğruyor. On binlerce genç ABD‘ye ve İngiltere’ye gidiyor, milyarlarca dolar bırakıyor. Peki Türkiye, Orta Asya’dan, Kafkasya’dan, Balkanlar’dan, Ortadoğu’dan, Kuzey Afrika’dan neden öğrenci çekmesin? Niye binlerce öğrenci üniversite eğitimini almak için Türkiye’ye gelmesin? Bu mümkün… Ama bunun için yükseliş trendi yakalayan Türkiye’nin, üniversite eğitiminde de dünya standardını yakalaması lazım. Yeni Yüzyıl üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz, üniversite eğitiminde gelinen noktayı, iş odaklı eğitim anlayışını ve yabancı öğrencilerin Türkiye’ye gelmesi için neler yapılması gerektiğini değerlendirdi.
Sizleri yeni sayımız ile baş başa bırakırken; huzur iklimi olarak yaşanan Ramazan ayınızı tebrik ediyoruz. Dünyanın huzura, barışa, kardeşliğe ihtiyacı var. Ramazan ayının bu güzelliklere vesile olmasını dilerken, Ramazan Bayramınızı da kutluyorum.
Hepinize sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı günler diliyorum…
Dr. Kazım KILINç
kakilinc@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.