Son Haberler

YATIRIMCI NASIL DAVRANMALI?

Ekim ayı içerisinde küresel piyasaların gündemindeki önemli gelişmeler ve beklentilerdeki değişimler, varlık fiyatlarındaki değişimlerde kritik bir rol üstlendi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası tarafında izleyeceği yol haritası ve global ekonomik büyümeye ilişkin endişeler, geride kalan aylarda olduğu gibi jeopolitik risklerin değerlendirilmesi ile birlikte sermaye piyasalarına yön veren ana başlıklar arasında yer aldı. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) attığı yeni adımlara rağmen kıtadaki ekonomik görünümün halen zayıf olması ise, Almanya başta olmak üzere Euro Bölgesi ülkeleri adına tablonun olumsuz tarafında yer aldı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) global ekonomik büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi, Avrupa’nın itici gücü Almanya’nın hayal kırıklığı yaratan makro-ekonomik göstergeleri ve FED’in dünya ekonomisine ilişkin endişeli bir tavır içerisinde olduğunun görülmesi, geride kalan ay içerisinde sermaye piyasalarının ana gündem başlıkları arasında yer aldı. Ancak para birimlerindeki fiyat değişimleri açısından özellikle bazı gelişmelerin, kritik dönüm noktaları olarak dikkat çektiğini ifade edebiliriz.

aa_86.png

EURUSD, AçIKLAMALAR İLE BASKI ALTINDA KALDI

FED üyelerinin son zamanlarda gerçekleştirmiş olduğu açıklamalar ve bu açıklamaların Dolar Endeksi üzerindeki olumsuz etkisi, EURUSD paritesinin 1,2500 seviyesi üzerinde tepki alımlarını devam ettirme düşüncesini sürdürmesine neden oldu. ABD’den gelen son makro-ekonomik veriler ve bu veriler ışığında FED üyelerinin faiz artırımı konusunda aceleci davranılmaması gerektiği hususuna dikkat çekmesi, EURUSD paritesinde 1,4000 ve 1,3775 seviyelerinden başlayan aşağı yönlü rallinin 1,2500 ile sınırlı kalmasını sağladı. Böylelikle EURUSD paritesi 1,2500 seviyesinden başlatmış olduğu yukarı yönlü tepkisini 1,2885 seviyesine kadar taşıdı. Bu çıkışı FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamalarındaki güvercin tavırla desteklendiğini Eylül ayındaki FOMC tutanaklarıyla da görüyoruz.

EURUSD PARİTESİNDE TEPKİ ALIMLARI SüRER Mİ?

Bu sorunun cevabı için “Fibonacci Retracement” en uygun yaklaşım olacak. 1,3775 – 1,2500 aralığında oluşturulan Fibonacci oranlarını incelediğimizde tepki alımlarının fibonacci yüzde 61,8, yüzde 50,0 ve yüzde 38,2’lik oranlarına kadar devam etme potansiyelinin olduğunu söyleyebiliriz. özellikle de yüzde 50’lik Fibonacci düzeltme oranı ideal dönüş bölgesi olarak piyasalar tarafından genel kabul gören bir bölgedir. Bu oranların tekamül ettiği seviyeler sırasıyla 1,2987, 1,3137 ve 1,3287 olarak belirlenmiş durumda.

Peki, böyle bir düzeltme hareketi oluşabilir mi?

Bu sorunun cevabı için sadece fibonacci rakamlarına bakmak yeterli değil. EURUSD paritesinin düzeltme hareketlerini sürdürebilmesi ve ilgili oranlara yaklaşabilmesi için öncelikli olarak 1,2500 destek noktası üzerinde kalması, daha sonra da bu çıkışı destekleyecek makro-ekonomik gelişmelerin oluşması gerekiyor. Eylül ayında gerçekleştirilen FOMC tutanaklarından böyle bir destek geldi ancak bu destek paritenin ilgili hedeflere ulaşabilmesi için yeterli olmadı. İlaveten Avrupa Merkez Bankasının ipotekli tahvil alıma başlayacağını açıklaması da bu çıkışa önemli bir darbe vuruyor. Kasım ayı içerisindeki gerek Tarım Dışı İstihdam verisi gerek Avrupa Merkez Bankası toplantısı gerekse FOMC tutanakları sonucu EURUSD paritesinin bundan sonraki süreçte tepki alımlarına devam edip etmemesi konusunda bize önemli sinyaller verebilir.

KISA, ORTA VE UZUN VADEDE NE YAPMALI?

Burada yatırımcının karakteristik özelliği devreye giriyor. Yatırımcı özellikle, “hangi vadede işlem stratejisi oluşturacak” sorusunun cevabını vermeli ve buna uygun gündemi takip etmeli. Kısa vadeli tepki alımlarında yer alacak Forex işlemcileri, “yükselişlerde olası hedefler nedir” sorusuna cevap ararken, orta vadeli satış fırsatlarından yararlanmak isteyen Foreks işlemcileri ise “hangi fibonacci oranlarından dönüş gerçekleştirebilir” sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. Bu sorunun cevabını da gündemdeki makro-ekonomik gelişmeler ve sonuçları ile bulabilmek mümkün. özellikle FED’in parasal genişleme üzerindeki stratejileri ve faiz artırımı konusunda Şahin mi, Güvercin mi tavrında olduğu hususu, EURUSD paritesindeki tepki alımı devam edecek mi bilmecesinde önem arz ediyor.

Raporumuza son vermeden önce vadelere göre trendleri, seviye bazında değerlendirecek olursak;

Kısa vadeli 1,2500 seviyesi üzerinde tepki alımı beklentisi devam ediyor. 1,2700 desteği kontrol bölgesidir.

Orta vadeli olarak fibonacci yüzde 50’lik düzeltme noktası olan 1,3137 seviyesi altında negatif beklenti devam ediyor.

Uzun vadeli olarak daha önce kırılan yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 1,3550 seviyesi altında negatif beklenti devam ediyor.

Destek: 1,2700-2,2500-2,2385

Direnç: 1,2885-1,2987-1,3137

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası