Son Haberler

Yatırımcılar temkinli olmalı, risk yönetimine dikkat etmeli

Bilanço döneminin de etkisiyle ABD endeksleri Temmuz ayını negatif ağırlıklı bir seyirle tamamladı. Öte yandan FED Başkanı Powell’ın faizlerin ne zaman indirilmeye başlanacağına ilişkin açıklamaları yakından takip edilecek. Son durum itibariyle piyasalar, Eylül ayında faiz indirimlerinin başlamasını ve Kasım ve Aralık ayında gerçekleşecek indirimlerle yıl sonuna dek 3 faiz indirimi yapılmasını bekliyor.

– Yurt içinde ise TCMB, Temmuz toplantısında piyasa beklentisine paralel faizi sabit tutu. PPK metninde enflasyonda gevşemeye dikkat çekilirken, enflasyonun gerileyene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğine yönelik güçlü mesajlar verilmeye devam edildi. Ayrıca ay içerisinde döviz dönüşümlü KKM’ye uygulanan faiz alt sınırının düşürülmesi, yabancı para kredilerin büyüme sınırının düşürülmesi gibi TL’ye ilgiyi artırıcı adımlar atılmaya devam edildi.

Ekonomi yönetimince kararlılıkla uygulanan ve reform paketleri ile desteklenen normalleşme sürecine olan inancın güçlenmesi, yabancıların TL varlıklara olan ilgisini ve yerli yatırımcıların dövizden TL’ye geçişini artırırken TCMB’nin döviz rezervlerinde hızlı bir toparlanmaya neden oluyor. Öte yandan uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, tarihte ilk kez iki basamak not artışına giderek kredi notumuzu “B3 Pozitif”’den “B1 Pozitif”’e yükseltti.

– Geçtiğimiz ay USDTRY, Türkiye’nin yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlikleriyle yukarı yönlü bir seyir izledi. TCMB’nin faiz oranlarını sabit tutması, liradaki değer kaybını durduramadı. 33.14 ile rekor tazeleyen dolar kurunda, döviz girişinin yüksek olması, TCMB’ye kuru fazla yükseltmeden rezerv artırım imkanı verdi. Bunun yanı sıra ABD’de güçlü ekonomik veriler ve FED’in sıkı para politikası doları destekledi.

– Ağustos ayında Türkiye’nin enflasyon ve büyüme verileri ile ABD’den gelecek makro ekonomik veriler Dolar/TL’nin yönünde etkili olacak. Ayrıca, küresel jeopolitik gelişmeler ve enerji fiyatlarındaki değişimler de kur üzerinde etkili olabilir. 50 günlük ortalamasının destek olarak çalıştığı USDTRY’de 32.50 alımların artacağı nokta olabilir. Yukarı yönde hareketler sınırlı olduğu için 33.80 noktası direnç olarak izlenebilir.

 -Temmuz ayında volatilitesini tekrar artıran ons altın 160 dolarlık bant içerisinde hareket etti. Ay ortasında 2480 doları aşarak rekor kıran sarı metal, akabinde tekrar düşüşe geçti. Merkez bankalarının faiz indirim sürecine girmesi, jeopolitik gelişmeler de dalgalanmaya sebep oluyor. FED’in faiz indirim sayısına ilişkin beklentileri netleştireceğinden Ağustos ayında açıklanacak olan istihdam ve enflasyon rakamları dikkatle takip edilmelidir.

– Global piyasalar Ağustos ayında, merkez bankalarının açıklamalarına odaklanacak. Ayın ilk gününde gerçekleşecek toplantı ile İngiltere Merkez Bankası’nın 25 baz puan ile faiz indirimlerine başlayan ikinci büyük merkez bankası olması bekleniyor. 22-24 Ağustos tarihlerinde ise FED üyelerinin katılım gerçekleştireceği Jackson Hole sempozyumu takip edilecek.

– 8 Ağustos’da yapılacak olan yılın ikinci enflasyon raporunun sunumu takip edilecek. Diğer taraftan ay boyu Merkez Bankası’nın faiz kararı, uygulanan ekonomi program ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanacak tedbirler de yakından takip edilecektir. BİST tarafında 2024’ün ikinci çeyreğine ilişkin finansallar açıklanmaya başlanırken, enflasyon muhasebesine ilişkin öngörülebilirliğin de artmasıyla hedef fiyatlarda revizyonlar gerçekleşmesini ve hisse bazlı ayrışmaların belirginleşmesini bekliyoruz.

– 6 Eylül’de yapılması beklenen Fitch’in Türkiye değerlendirmesi öncesi piyasalara ilişkin iyimserlik artabilir. Bütün gelişmeler doğrultusunda BİST’de olası geri çekilmelerde makroekonomik görünümde toparlanma ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilerek orta vadeli yükselen trendin korunmasını bekliyoruz. 

Temmuz ayında global piyasalarda seçim gündemleri takip edilirken,  yurt içinde BİST Moody’s iyimserliğiyle yeni rekorlar kırmaya devam etti… Temmuz ayında İngiltere ve Fransa sürpriz seçimlere giderken, ABD’de ise Kasım ayında gerçekleşecek Başkanlık seçimlerine dair gelişmeler piyasaların odağındaydı. Özellikle ayın ilk yarısında siyasi belirsizlikler riskli varlıklara ilgiyi azaltırken, ayın sonunda ABD eski Başkanı ve başkan adayı Donald Trump’ın uğradığı saldırı ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayının değişmesiyle piyasalarda volatilite arttı. Avrupa’da seçim gündeminin atlatılmasıyla Temmuz ayında Avrupa borsaları %5’e varan yükselişle önceki ay kaydedilen kayıpların önemli bir kısmını geri aldı. Trump’ın uğradığı saldırı sonrası kazanma ihtimalinin artışıyla rekor kaydeden ABD borsaları ise Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi ve Kamala Harris’in yeni aday olmasıyla beraber satışlarla karşılaştı. Takip edilen bilanço döneminin de etkisiyle ABD endeksleri ayı negatif ağırlıklı karışık bir seyirle tamamladı. Diğer taraftan 31 Temmuz’da gerçekleşecek toplantıda FED’in faizi %5,25-5,50 aralığında sabit tutması bekleniyor. Toplantı sonrası başkan Powell’ın faizlerin ne zaman indirilmeye başlanacağına ilişkin açıklamaları yakından takip edilecek. Son durum itibariyle piyasalar, Eylül ayında faiz indirimlerinin başlamasını ve Kasım ve Aralık ayında gerçekleşecek indirimlerle yıl sonuna dek 3 faiz indirimi yapılmasını bekliyor. Artan faiz indirim beklentileriyle beraber Temmuz ayında Dolar Endeksi %1 üzeri değer kaybederken ons altın %2 üzeri değer kazandı.  Türk Lirası ve diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ise Haziran ayında Dolar’a karşı %1’e yakın değer kazandı.

YATIRIMCILARIN DÖVİZDEN TL’YE GEÇİŞİ ARTTI, MERKEZ BANKASI’NIN REZERVLERİ TOPARLANDI

Yurt içinde ise TCMB, Temmuz toplantısında piyasa beklentisine paralel faizi sabit tutu. PPK metninde enflasyonda son görülen gevşemeye dikkat çekilirken, enflasyonun ana eğiliminin tahmin patikasına gerileyene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğine yönelik güçlü mesajlar verilmeye devam edildi. Ayrıca ay içerisinde döviz dönüşümlü KKM’ye uygulanan faiz alt sınırının düşürülmesi, yabancı para kredilerin büyüme sınırının düşürülmesi gibi TL’ye ilgiyi artırıcı adımlar atılmaya devam edildi. Ekonomi yönetimince kararlılıkla ve proaktif olarak uygulanmaya devam eden ve reform paketleri ile desteklenmeye çalışılan normalleşme sürecine olan inancın güçlenmesi, yabancıların TL varlıklara olan ilgisini ve yerli yatırımcıların dövizden TL’ye geçişini artırırken TCMB’nin döviz rezervlerinde hızlı bir toparlanmaya neden oluyor.

 MOOD’Y’S TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU “B3 POZİTİF”TEN “B1 POZİTİF’E YÜKSELTTİ

Temmuz ayında uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’ye yönelik değerlendirmesini yayımlarken tarihte ilk kez iki basamak not artışına giderek kredi notumuzu “B3 Pozitif”’den “B1 Pozitif”’e yükseltti. Gelişmelerle BİST100 Temmuz ayında 10.250-11.250 geniş bant aralığında dalgalandı. BIST 100 Endeksi ayı %1 yükselişle 10.700 puanın üzerinde tamamlaya hazırlanıyor. Sınai endeks %1,5 yükselirken, Bankacılık Endeksi ise %1,2 düşüşle 8 aylık yükseliş serisine ara verdi.

YATIRIMCILAR TEMKİNLİ OLMALI VE RİSK YÖNETİMİNE DİKKAT ETMELİ

Temmuz ayında EURUSD paritesi, ECB’nin faiz oranlarını sabit tutması ve ABD’deki güçlü ekonomik verilerle dalgalandı. Avrupa Merkez Bankası, düşük enflasyon ve zayıf ekonomik büyüme nedeniyle faiz oranlarını değiştirmezken, ABD’de açıklanan yüksek istihdam ve düşük enflasyon verileri doları güçlendirdi. Euro, Avrupa’daki ekonomik durgunluk endişeleriyle baskı altında kaldı. Ağustos ayında ECB ve FED’in para politikası kararları, özellikle faiz oranlarına ilişkin beklentiler, paritenin seyrini belirleyecek. Ayrıca, Euro Bölgesi ve ABD’den gelecek makro ekonomik veriler, enerji fiyatlarındaki değişimler ve küresel jeopolitik gelişmeler parite üzerinde etkili olacak. Bu faktörlerin etkisiyle yatırımcılar temkinli olmalı ve risk yönetimine dikkat etmelidir. Teknik seviyelere bakacak olursak 1.0751 ve 1.0636 alımların geleceği destek noktaları olarak izlenebilir. Yukarı yönde ise 1.0938 aşılması gereken önemli direnç seviyesidir.

DOLAR/TL’NİN YÖNÜNÜ, ENFLASYON, BÜYÜME VE ABD’DEN GELECEK MAKRO EKONOMİK VERİLER BELİRLEYECEK

Geçtiğimiz ay USDTRY, Türkiye’nin yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlikleriyle yukarı yönlü bir seyir izledi. TCMB’nin faiz oranlarını sabit tutması, liradaki değer kaybını durduramadı. 33.14 ile rekor tazeleyen dolar kurunda, döviz girişinin yüksek olması, TCMB’ye kuru fazla yükseltmeden rezerv artırım imkanı verdi. Bunun yanı sıra ABD’de güçlü ekonomik veriler ve FED’in sıkı para politikası doları destekledi. Ağustos ayında Türkiye’nin enflasyon ve büyüme verileri ile ABD’den gelecek makro ekonomik veriler Dolar/TL’nin yönünde etkili olacak. Ayrıca, küresel jeopolitik gelişmeler ve enerji fiyatlarındaki değişimler de kur üzerinde etkili olabilir. 50 günlük ortalamasının destek olarak çalıştığı USDTRY’de 32.50 alımların artacağı nokta olabilir. Yukarı yönde hareketler sınırlı olduğu için 33.80 noktası direnç olarak izlenebilir.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER, ALTIN FİYATLARINDA DALGALANMAYA SEBEP OLUYOR

Temmuz ayında volatilitesini tekrar artıran ons altın 160 dolarlık bant içerisinde hareket etti. Ay ortasında 2480 doları aşarak rekor kıran sarı metal, akabinde tekrar düşüşe geçti. Merkez bankalarının faiz indirim sürecine girmesi olumlu etki ederken, jeopolitik gelişmeler de dalgalanmaya sebep oluyor. FED’in faiz indirim sayısına ilişkin beklentileri netleştireceğinden Ağustos ayında açıklanacak olan istihdam ve enflasyon rakamları dikkatle takip edilmelidir. Alımların tekrar güç kazanması halinde 2480 ve 2550 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Aksi yönde ise 2300 noktası destek olarak takip edilebilir.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRİMLERİNE BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Global piyasalar Ağustos ayında, merkez bankalarının açıklamalarına odaklanacak. Ayın ilk gününde gerçekleşecek toplantı ile İngiltere Merkez Bankası’nın 25 baz puan ile faiz indirimlerine başlayan ikinci büyük merkez bankası olması bekleniyor. 22-24 Ağustos tarihlerinde ise FED üyelerinin katılım gerçekleştireceği Jackson Hole sempozyumu takip edilecek. Ağustos ayında FED toplantısı bulunmadığından piyasalar sempozyumdan çıkacak mesajlara odaklanacak. Ayrıca ay boyu açıklanacak olan makro veriler, jeopolitik risklerdeki gelişmeler ve ABD’de seçime ilişkin gelişmeler de yakından takip edilecektir.

BORSADA YABANCI SERMAYE GİRİŞİNİN ARTMASIYLA DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Ağustos ayında yurt içinde 8 Ağustos’da yapılacak olan yılın ikinci enflasyon raporunun sunumu takip edilecek. Diğer taraftan ay boyu Merkez Bankası’nın faiz kararı, uygulanan ekonomi program ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanacak tedbirler de yakından takip edilecektir.

BİST tarafında 2024’ün ikinci çeyreğine ilişkin finansallar açıklanmaya başlanırken, enflasyon muhasebesine ilişkin öngörülebilirliğin de artmasıyla hedef fiyatlarda revizyonlar gerçekleşmesini ve hisse bazlı ayrışmaların belirginleşmesini bekliyoruz. Bununla beraber ay sonuna dek endeksi yukarı yönde itici önemli bir gelişme bulunmadığından ayın önemli bir kısmında endeksin dalgalı bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz.

Ay sonunda ise 6 Eylül’de yapılması beklenen Fitch’in Türkiye değerlendirmesi öncesi piyasalara ilişkin iyimserlik artabilir. Bütün gelişmeler doğrultusunda BİST’de olası geri çekilmelerde makroekonomik görünümde toparlanma ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilerek orta vadeli yükselen trendin korunmasını bekliyoruz.

Ağustos ayında BİST 100 endeksinin 10.500 – 11.500 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 10.500 ve altına düşüşlerin yeni alım fırsatı, 11.500 ve üzerine hacimsiz yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası