COVID-19 döneminde uzaktan çalışma ve dijital çözümler konulu bir webinarda konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, “Dijital teknolojileri üretim ve iş yapış modellerimize hızla entegre etmemiz gerekiyor” dedi.
COVID-19 Döneminde Dijital Altyapı Yatırımları ve Uzaktan Çalışma Tecrübeleri” başlıklı webinarın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski,”Dijital teknolojileri üretim ve iş yapış modellerimize hızla entegre etmemiz hem de bu teknolojileri ülkemizde üretecek altyapıyı hızla kurgulamamız gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
Kaslowski’nin konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:
“Covid-19 salgını ile dijitalleşme eğilimi büyük bir ivme kazandı. İş modellerimizin köklü bir değişime uğradığı bu dönemde dijital altyapı ve yetkinliklerin ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu bir kere daha fark ettik. Sektörleri ve ölçekleri farklı olsa da dijital dönüşümü benimseyen teknolojik altyapısını ve donanımını güçlendirmiş şirketler değişime daha hızla uyum sağlayabildi. Bu tecrübe bizlere iki önemli ihtiyacı bir kez daha açıklıkla gösterdi: hem dijital teknolojileri üretim ve iş yapış modellerimize hızla entegre etmemiz hem de bu teknolojileri ülkemizde üretecek altyapıyı hızla kurgulamamız gerekiyor.
“YATIRIM ORTAMININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÖNEMLİ”
Yatırım ortamının sürdürülebilirliği açısından çok kritik olan bu dönüşümün yüksek katma değer yaratmada ve ihracat potansiyelimizi artırmada da önemli bir kaldıraç olacağına inanıyoruz.
Şirketlerin bir strateji temelinde belirleyecekleri dijital dönüşüm yol haritaları, sağlıklı bir uygulama sürecinin yanı sıra yatırımların geri dönüş hızı açısından da önemlidir. Vergi düzenlemeleri, teşvik mekanizmaları ve risk sermayesi fonları kurulması şeklinde dijital dönüşüm yatırımlarını cazip hale getirecek düzenlemeler de bu süreci etkili bir şekilde ivmelendirecektir.
TÜSİAD bünyesinde farklı alanlardaki çalışmalarımızı bu dönüşümün etkili bir şekilde hayata geçmesine katkı sağlama hedefi ile gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla gerek yurt dışı temsilciliklerimiz gerekse üyesi olduğumuz Avrupa iş dünyasının temsil kuruluşu Business Europe aracılığıyla küresel gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.
“KOBİ’LERİN TEKNOLOJİ KULLANIMINI SAĞLAMALIYIZ”
Avrupa Birliği yeni büyüme stratejisini dijital ve karbon nötr olma hedefleri üzerinden belirledi. Buna hizmet edecek dijital altyapıyı inşa etmek üzere 2021-27 dönemi için 9.2 milyar Euro’luk kapsamlı bir “Dijital yatırım programı”[2] nı yürürlüğe koydu. Bu program yeni normalin dijital bileşenlerinin bir iz düşümü şeklinde: “super-computing”, “yapay zeka”, “siber güvenlik ve güven”, “dijital teknolojilerin yaygın kullanımının garanti edilmesi” ve “ileri dijital becerilerin kazandırılması” artık küresel düzenin parçası olan tüm ekonomiler için öncelikli planlama alanlarını oluşturuyor. Bu zorlu rekabet ortamında küresel değer zincirinin güçlü bir parçası olarak devam edebilmemiz için dijital dönüşümü odağa alan bütüncül politikaları kararlılıkla hayata geçirmeliyiz. Bu yönde gerekli yatırımların yapılmasını kamu ve iş dünyası arasında güçlü bir sinerji ile mümkün kılmalıyız. Geniş bant iletişim ağ ve hizmet altyapısının güçlendirilmesinden, özgürce bilgiye erişimin güvence altına alınmasına kişisel verilerin korunmasından, KOBİ’lerin teknoloji kullanımının yaygınlaştırılmasına kadar geniş bir alanda etkin uygulamayı sağlamalıyız.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.