Çalışanların uzun süredir merak ettiği yeni asgari ücret rakamı belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren asgari ücretin 17 bin 2 TL olacağını açıkladı.
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin 18 bin TL olduğunu ve muhalefet şerhi koyduklarını açıklarken, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Bu masadan kalkıp yeni masalara oturacağız. ” diye konuştu.
Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmalarında varılan sonucu, işçi ve işveren heyetlerinin katılımıyla Bakanlıkta düzenlediği toplantıyla açıkladı.
Asgari ücretin esas manasıyla bir sosyal koruma ücreti olduğunu ifade eden Işıkhan, asgari ücretin çalışma hayatındaki ücret politikalarının en alt sınırını temsil ettiğini söyledi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun nihai hedefinin tüm tarafların görüş ve talepleri ile mevcut sosyo-ekonomik koşullarını gözeterek söz konusu sınırı belirlemek olduğunu vurgulayan Işıkhan, şöyle konuştu:
“Bakanlık olarak bu süreçte asli görevimiz ise işçi ve işveren temsilcilerimiz arasında bir hakem rolü üstlenmektir. Ben öncelikle, bu süreci olumlu ve makul yaklaşımlarıyla ortak bir mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay’a ve TİSK Başkanı Sayın Özgür Burak Akkol’a ve komisyon üyelerine teşekkür ediyorum. Gerek işveren tarafımız gerekse işçi tarafımız gerçekten de hem çalışanlarımızın ve işverenlerimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hem de ülkemizin mevcut şartlarını son derece rasyonel bir düzlemde ele alarak en uygun noktada fikir birliğine varmışlardır. Bu süreçte çalışanlarımızın refahı noktasında büyük özveri gösteren TİSK Başkanımız Özgür Bey’e de özel teşekkür etmek istiyorum. Burada bir asgari ücret alt sınırı belirlemenin yanı sıra, sorunların çözümü noktasında toplumsal mutabakata katkı sağlayacak her türlü yapıcı yaklaşımın sergilenmesini de çalışma hayatımızın geleceği açısından çok çok önemli bulduğumu özellikle vurgulamak istiyorum.”
Vatandaşları enflasyona ezdirmeme ve işçi, işveren ve istihdamı aynı anda koruma kararlılığına liderliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Işıkhan, yeni asgari ücretle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak net asgari ücreti, 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun inşallah. Bu rakamla net asgari ücrete, önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre ise kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunmaktadır. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Devletimiz, tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işverenin ve tüm vatandaşlarının yanında yer almaya devam edecektir. Türkiye Yüzyılı, emekçisinin, üretenin, işverenin ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir.”
Işıkhan, yatırım, üretim, istihdam vizyonuyla geleceğin güçlü Türkiye’sinin inşası için katma değer üretmeye devam edeceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar olduğu gibi bugünden itibaren de çalışma hayatının tüm ihtiyaçlarını, tüm paydaşlarımızla istişare, ortak akıl ve güç birliği içerisinde karşılamayı sürdüreceğiz. Bu anlayışla kalkınma hamlemizin en büyük itici gücü olan sosyal barışı ve çalışma barışını korumaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, emeğin ve üretimin yüzyılı yapmaya kararlı olduğumuzu da bir kez daha buradan ifade ediyorum. Yeni asgari ücretin çalışan, üreten ve büyüyen ülkemiz için ve aziz milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Süreç boyunca dengeli ve sosyal tarafların tümüne fayda sağlayacak bir asgari ücret rakamının belirlenmesinin önemine dikkati çektiklerini anımsatan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, şöyle konuştu:
“Biz devlet, işçi ve işveren ayrımına karşı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz. Devlet, bizim devletimiz. İşçi, bizim işçimiz. İşveren, bizim işverenimiz. İşçi, işveren, devlet bir ailedir. Buna canı gönülden inanıyoruz. Bazen tüm konularda anlaşılır, bazen de anlaşmazlıklar olabilir. Esas olan, ailenin birlik ve beraberliğidir. Bugün bazı görüş ayrılıkları olmuş olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız. Bu masadan kalkıp çalışma hayatının diğer odak alanları için yeni masalara oturacağız. Oralarda anlaşmalar sağlayacağız. Kutuplaşmak, ayrışmak, çatışmak bu aileye yakışmaz.”
Akkol, asgari ücretin bir taban ücret olduğunu ve bunun da makul olması gerektiğini dile getirerek, “Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır. Bu sebeple, belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işletmelerimize ilave atılabilecek adımları da atma çağrısında bulunmak istiyorum. Üretim, istihdam, ihracat performansımızı ve rekabetçiliğimizi korumak için sağlanan asgari ücret desteği için Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza bir kez daha canı gönülden teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
Türkiye’nin odağında enflasyonu düşürmenin olduğunu anımsatan Akkol, şunları kaydetti:
“Enflasyonun hem çalışan kesim için hem işçi kardeşlerimiz için hem de işverenler için ne kadar yıkıcı olduğunu tecrübe ediyoruz. Bundan sonra odağımızı hep birlikte enflasyonla mücadeleye, önce alım gücünün korunmasına, ardından artırılmasına, vergi, istihdam kolaylıkları gibi çalışma hayatının diğer konularına ayıracağız. Bu vesileyle, ben komisyon çalışmalarına katkı sunan hükümet, işçi ve işveren temsilcilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Belirlenen asgari ücretin ülkemiz için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”
Taraflar olarak, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yaklaşık 2,5 saatlik toplantı yaptıklarını belirten TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ olarak talep ettikleri rakamı o toplantıda taraflara ilettiklerini söyledi.
Atalay, şöyle konuştu:
“Sayın Cumhurbaşkanımıza da ifade ettim, TÜRK-İŞ’in talebi 18 bin liraydı, yılda iki kere bu müzakerenin yapılmasıydı. Pazardaki, marketteki fiyat dursun da asgari ücreti konuşmanın bir anlamı yok. Maalesef fiyat artışları ortada. Onun için ’18 bin lira talep ediyoruz, yılda 2 kere olsun’ dedik.”
Atalay, başlangıç ücreti olması gereken asgari ücretin Türkiye’de geçim ücreti haline geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Bunun üstünde bir ücret verin. Ama maalesef işverenlerin yüzde 90’ı bu asgari ücretin üstünde bir ücret vermiyor. İnsanlara ‘bu ücret ile geçinin’ diyorlar. Herkes bir, iki dakika düşünsün, bu ücret ile geçinilebilir mi? Bu enflasyon bir an evvel dursun, bu asgari ücret pazarlıklarının da bu derece olmasına gerek yok. Ama enflasyon durmadığı müddetçe, yılda bir kere belirlenecek asgari ücretle milletin talebini yerine getiremeyiz. Sayın Bakanımın elinden gelen imkan bu, işveren temsilcimizin elinden gelen imkan bu. Sayın Bakanım, ben burada bir daha katılmadığımızı ifade etmek istiyorum, muhalefet şerhi koyacağız.”
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Beştepe’de toplandı. Erdoğan işçi, işveren ve hükümet temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katıldı.
Daha sonra Bakan Işıkhan, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte bakanlıkta açıklama yaptı.
Bakan Işıkhan, “Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret devlet tarafından verilen 500 lira destekle 11 bin 402 lira olmuştu. 700 lirası destek olmak üzere asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz” dedi.
Bakan Işıkhan, Temmuz ayındaki rakama göre yüzde 49, Ocak 2022’deki rakama göre yüzde 100 artış olduğunu belirtti.
Ardından söz alan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin 18 bin TL olduğunu söyleyerek, karara muhalefet şerhi koyduklarını açıkladı.
Atalay konuşmasında, “Talebimiz 18 bin liraydı ve yılda iki kere müzakerenin yapılmasıydı. Maalesef fiyat artışları ortada. Ama anlaşılan Sayın Bakanımızın ve işveren temsilcilerimizin anlaştığı rakam 17 bin lira. Enflasyon durmadığı müddetçe biz yılda bir kere asgari ücretin artmasıyla milletin talebini yerine getiremeyiz” dedi.
“Cumhurbaşkanımızla beraber toplantı yaptık. 27 gündür süren bir süreç. Biz bugüne kadar resmi bir rakam söylemedik. İlk defa 2,5 saat önce ifade ettik” diyen Atalay karardan duydukları memnuniyetsizliği şu sözlerle ifade etti:
“Asgari ücret 9 milyonu ilgilendiriyor. Çoluk çocuğu topladığınızda 30 milyonu ilgilendiren bir ücret. Arkadaşlarımız 3 toplantı boyunca evin, marketin, enflasyonun durumunu anlatmaya çalıştılar. Burada dörde yakın işveren örgütü var.”
Atalay’ın ardından söz alan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Bu masadan kalkıp yeni masalara oturacağız. Kutuplaşmak, çatışmak bu aileye yakışmaz. Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımda yüzde 49’luk asgari ücret artışı için “hayırlı olsun temennisinde bulundu.
MUHALAFET PARTİLERİ AZ BULDU
CHP Hazine ve Maliye Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, 2024 yılı için tespit edilen asgari ücret ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
17 bin 2 TL’lik asgari ücretin büyükşehirlerde ortalama ev kirası düzeyinde olduğunu belirten Karatepe, “Türk-İş’in hesaplamasına göre, Kasım ayında açlık sınırı 14 bin 25 TL’ye, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18 bin 239 TL’ye yükselmiş durumda” dedi.
Karatepe açıklanan bu yeni asgari ücret için “Eğer bir ailede üç asgari ücret elde eden çalışan yok ise o hane yoksuldur. Bu işsizlik ortamında da bir evden üç kişinin çalıştığını düşünmekte hayaldir” dedi ve şunları söyledi:
“Açıklanan bu tutar milyonlarca emekçiyi açlığa ve sefalete mahkûm ettiği görülmelidir. Bugün açıklanan 17.002 TL’lik asgari ücret maalesef beklentileri karşılamamıştır.
“2024 yılının ilk yarısında ortaya çıkması beklenen yüksek enflasyonu dikkate aldığımızda, bugün yapılan artışın etkisinin hızla ortadan kalkacağı görülmektedir. Bu nedenle iktidarın asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesi konusundaki ısrarına karşı çıkıp, yılın ikinci yarısında yeniden bir ücret belirlenmesini sağlamalıyız.”
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise kendi asgari ücret beklentilerinin “2024’ün ilk 6 ayı için 17 bin TL ikinci 6 ayı için 20 bin 500 TL olduğunu” belirterek, “Yani asgari ücret bir ortalama ücret haline gelirken, hayat pahalılığı karşısında daha yılın yarısı gelmeden milyonlarca vatandaşımızın emeği eriyip gidecek” dedi.
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, dört kişilik ailenin ihtiyacını karşılayacak bir asgari ücretin, yoksulluk sınırının üzerinde olması gerektiğini söyledi.
Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, “Asgari ücretin tüm bu ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak yoksulluk sınırının üzerinde belirlendiği, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alındığı bir düzen ancak işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesiyle mümkün olabilir” dedi.
TOPLANTIDA NELER KONUŞULDU?
Işıkhan, toplantı öncesinde TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay’ı sendikanın genel merkezinde ziyaret etti ve görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “İstişareler devam ediyor; neticelenince sizinle paylaşacağız” dedi.
Ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Beştepe’ye gitmeden önce açıklama yapan Atalay da asgari ücret görüşmelerinde o ana kadar bir rakam konuşulmadığını belirtti ve şöyle devam etti:
“Şimdi biz gideceğiz. Orada bize bir rakam söylerlerse biz de düşündüğümüz, anlaştığımız rakamı söyleriz. İnşallah bizim arzu ettiğimiz bir rakam olur dedikleri. Bakan Bey’e de rakam söylemedim, önce onlar söylesin. Bakan Bey de sormadı. Cumhurbaşkanı orada sorsun; işveren söylesin, hükümet söylesin, ondan sonra anlatırız.”
Komisyonun “adil olmadığını” ifade eden Atalay, “Komisyonda 15 kişi oturuyor, biz 5’iyiz. Bugüne kadar 40 görüşmenin 35’ini zaten imzalamamışız. Ama onlar bizim kardeşimiz. Ailemizin bir parçası” dedi.”
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık’ta, ikinci toplantısını 18 Aralık’ta yapmıştı. İkinci toplantıda temel ekonomik veriler masaya yatırılmış, iki toplantıda da bir rakam telaffuz edilmemişti.
Asgari ücretin yıl sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor.
İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor.
Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi var.
Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, bu yıl yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı veriyor.
4 KİŞİLİK BİR AİLE İÇİN YOKSULLUK SINIRI 45 BİN 686 LİRA
Asgari ücret halen bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.
Sendikalar, iki ebeveynin çalıştığı dört kişilik bir aileyi yoksulluk sınırı veya üzerinde tutacak bir asgari ücret talep ediyor.
TÜRK-İŞ’in Kasım ayı verilerine göre 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL. Önümüzdeki yıl enflasyonla birlikte rakam daha da artacak.
Ancak Kasım ayı baz alınsa bile sendikaların asgari ücret talebi neredeyse 23 bin TL’ye denk geliyor.
Hükümet, 2022 ve 2023’ün aksine 2024’te asgari ücrete tek zam yapmak istiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz” demişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu 2024 sonunda yüzde 36’ya, 2026’da tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflediklerini söylemişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 61,98. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 129,27 olarak açıklamıştı.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.