Ekonomi Bakanlığı, daralan ihracat kanalını yeniden açmak, yeni bir atılım gerçekleştirmek için yeni hedef pazarları belirledi. Buna göre hizmet ihracatı için alternatif pazarlar aranacak.
Ekonomi Bakanlığı’nca, daha fazla hizmet ihracatı gerçekleştirmek için Avrupa, Kuzey Afrika ve Güney Asya başta olmak üzere alternatif pazar oluşturma çalışmaları başlatılacak. Bakanlık, Türkiye’nin ihracatını artırmak ve 2023 yılında 150 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için alternatif pazar arayışına girecek.
Ekonomi Bakanlığı’nın faaliyet raporundan derlenilen bilgilere göre, bu yılın ilk yarısı itibarıyla “2023 Hizmet İhracatı Stratejisi”nin tamamlanması öngörülürken, hizmet ihracatında artış sağlanması için ilgili idari ve hukuki mekanizmalarda değişiklik yapılması gündeme gelecek.
Söz konusu strateji çalışmasının tamamlanma sürecine kadar uygulanmak ve gelecek dönemde de sürdürülmek üzere hizmet ihracatı açısından hedef ülke konumunda bulunan çevre ve komşu ülkelerdeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlık dikkate alınarak, Avrupa, Kuzey Afrika ve Güney Asya başta olmak üzere alternatif pazar oluşturma çalışmaları başlatılacak.
Bu kapsamda hizmet ihracatında başarılı uygulama örnekleri gerçekleştiren uluslararası kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilmekte olan inceleme ziyaretleri artırılacak.
Hizmet sektörlerine dönük uygulanmakta olan devlet yardımı programlarından daha fazla firmanın haberdar olması için düzenlenen eğitim programlarının sayısı artırılacak.
Türkiye’nin yeni yatırımlar ve imalat sanayide yaşanacak dönüşümlerle 2023’te 500 milyar dolar mal ihracatının yanı sıra 150 milyar dolar da hizmet ihracatı hedefi bulunuyor.
Geçen yıl hizmet ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 10,5 azalarak 51 milyar 657 milyon dolardan 46 milyar 225 milyon dolara geriledi. Hizmet ihracat gelirlerinde en büyük payı seyahat ve taşımacılık sektörleri aldı. Buna göre toplam hizmet ihracatının yüzde 57,6’sını oluşturan seyahat sektöründe, ihracat yüzde 9,9 düşüşle 26,6 milyar dolar oldu. Geçen yıl itibarıyla hizmet ihracatından yüzde 30,6’lık pay alan taşımacılık sektöründe ise toplam 14,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Geçen yıl işlem gören mallarda 124 milyon dolar, tamir ve bakım hizmetlerinde 28 milyon dolar, inşaat hizmetlerinde 374 milyon dolar, sigortacılık hizmetlerinde 1,1 milyar dolar, finansal hizmetlerde 658 milyon dolar, diğer ticari hizmetlerde 250 milyon dolar, resmi hizmetlerde 826 milyon dolar ve diğer hizmetlerde 2,1 milyar dolarlık ihracat yapıldı.
2015’te bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat değerinde en fazla düşüş görülen alt sektörler ise yüzde 65,5 ile inşaat hizmetleri, yüzde 27,3 ile diğer ticari hizmetler, yüzde 26,3 ile tamir ve bakım hizmetleri ve yüzde 20,1 finansal hizmetler oldu.
Destek ödemelerinin yarıya yakını sağlık turizmine verildi
Türkiye, hizmet ihracatının artırılması ve daha fazla yabancı sermaye çekebilmek için mal ticaretinin yanı sıra hizmetler ticareti ve yatırımları da içeren kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşmaları’nı (STA) müzakere ediyor. Hizmet ihracatında sürdürülebilir artışın sağlanmasına yönelik uygulanmakta olan devlet yardımı programı da geçen yıl sektörel talepler ve gelişmeler doğrultusunda yenilenirken, sistemin önemli ayağını, tüm hizmet sektörlerini kapsayan “markalaşma programı” oluşturuyor.
Söz konusu program kapsamında, uluslararası markalaşma potansiyeli olan hizmet sektörü firmalarının, uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla küresel oyuncu olarak faaliyet göstermelerine yönelik harcamaları desteklenirken, sistemin diğer ayağını oluşturan “genel destek programı” kapsamında ise sağlık turizmi, bilişim, film, eğitim, yönetim danışmanlığı ve gayrimenkul sektörlerinin yurt dışı pazarlara erişimine ve bu pazarlarda tutundurulmasına yönelik yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine değişen oranlarda katkı sağlanıyor.
Bu kapsamda geçen yıl 770 başvuru sonuçlandırılarak 17,7 milyon lira destek ödemesi yapıldı. Söz konusu ödemelerin yüzde 46’sı sağlık turizmi (8,1 milyon lira), yüzde 32’si bilişim (5,7 milyon lira), yüzde 15’i film (2,6 milyon lira), yüzde 7’si ise eğitim (1,3 milyon lira) sektörlerine aktarıldı.
Bunun yanı sıra hizmet ihracatına yönelik genel bir hukuki çerçeve oluşturarak ihracat artışına katkı sağlamak üzere hazırlanan ve “hizmet ihracatı”nın tanımını, ihracat yöntemlerini ve belgeleme usullerini düzenleyen yönetmelik düzenlemesinin da bu yılın ilk çeyreği itibarıyla yürürlüğe konulması öngörülüyor
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.