Son Haberler

Yeni jenerasyon küresel şirketler

Ticaret dünyasında artık yepyeni bir sistem sözkonusu. İnternet çağının çocukları tarafından, çok küçük bir sermaye ile kurulan şirketler, dünyanın en büyük kurumları haline geldi. Bu yeni çağa ayak uyduranlar, geleceğini de güvence altına alacak.

Günümüzde dikkatimizi çeken artık global anlamda öyle şirketler oluşmaya başladı ki, ürünü yok fakat mega şirket.  Mesela Uber, dünyanın en büyük taxi şirketi. Kendisine ait taxi yok, Yemek Sepeti sitesi, ülkemizin en büyük yiyecek şirketi. Lokantası yok. Örnekleri çoğaltabiliriz. Herbiri dünya devi olan ve sınırları olmayan global dünyada ana konu, arz ile talebin buluşturulması. Görmemiz gereken konu, artık yaşan tüm boyutlarıyla internet ortamında sürdürülmesi. Yeni jenerasyon küresel dev şirketler, çok küçük sermaye ile önce kişisel lobi, daha sonra ticari beceri ile birlikte internet çağının çocukları tarafından genç yaşlarında kurulup global dev şirketler haline geliyor.

FACEBOOK, 400 MİLYAR DOLARLIK DEĞERE ULAŞTI

1.jpgFacebook bunlara ilk örneklerden. Kurucu Zuckerberg, Harwad öğrencisidir. Yıl  ise 2003. Arkadaş bulmak için kurduğu şirket bugün milyarlarca dolarlık değerle dünyanın en değerli şirketlerinden biri. Facebook dünyanın en büyük içerik şirketi olmakla birlikte içerik üretmiyor. Kullanıcı sayısı 2 milyarı aşmış olan Facebook’un şirket değeri 400 milyar doların üzerinde. Uber, dünyanın en büyük taxi hizmeti veren şirketi. 3-5 yıl geçmişi olan şirket, 60 milyar dolar değere ulaşmış durumda. Airbnb, dünyanın en büyük  konaklama şirketi. Kendi emlakı yok, mülk sahiplerinin evini pazarlıyor, komisyon alıyor. Şirketin değeri 30 milyar doları aştı.

İnternet üzerinden film sağlayan ve kendi sinema salonu olmayan Netflx 100 milyar dolarlık değeri aşmış durumda.

KENDİNE AİT OLMAYAN OTELLERDE KONAKLAMA SAĞLIYOR

Dünyanın en büyük otel rezervasyon şirketinin kendine ait oteli yok.  Hergün 1 milyon 200 binin üzerinde geceleme rezervasyonu yapıyor , 40 dilden fazla ,225 ayrı ülkede hizmet veriyor. Türkiye’den yeni jenerasyon şirketlere en iyi örnek yemeksepeti.com. Şirket, küresel örneklerde olduğu gibi internet üzerinden yemek siparişi alıyor. Şirketin kendine ait restoranı yok. 2013 yılında 589 milyon dolara satıldı.

YENİ DÖNEME AYAK UYDURAN KAZANACAK

bayrak-intTüm bu gelişmeler bize sözkonusu şirketlerin internet yoluyla oluşturdukları yazılımlar sayesinde arz ve talebi karşılaştırarak çoğunda aldıkları komisyonlarla dev şirketler haline geliyor. Çalıştıkları konularla ilgili olarak direkt yatırımları yok. Önemli olan internet ortamında herhangi bir sınırlama olmadan dev pazar imkanlarından faydalanarak milyonlarca ve hatta Facebook örneğinde olduğu gibi milyar adetlik dataya sahip oluyorlar. Bu örnekler, bize yeni dünya düzeninde en önemli konuların başında müşteri veri tabanı ve data yönetiminin önemini gösteriyor.

Dr.Fatih Anıl

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası