Son Haberler

Yeni nesil taşıtlardaki sürücü destek sistemleri üzerinde kıyasıya rekabet

Merhabalar,

Çinli otomotiv markalarının Çin pazarının yanı sıra uluslararası pazarlardaki etkileyici gelişmesi sürüyor. Bu yıl sonunda Çin iç pazar büyüklüğü 30 milyon adet satışı bulacak. Asıl önemli bilgi ise, Çin Otomobil Üreticileri Derneği verilerinden geldi. Buna göre Çinli markaların bu yılın ilk yedi aydaki otomobil ihracatı %29 artışla 3 milyon 262 bin adet olmuş. Yıl sonuna kadar 5,5 milyon adedi aşacağı öngörülüyor. Yani Çin’in otomobil ihracatı, kendi iç pazar büyüklüğünün %20’sine yaklaşacak. Özetle Çin otomotiv markaları hızla dünyayı istilaya devam ediyor.

İHRAÇ EDİLEN OTOMOBİLLERİN İÇTE BİRİ HİBRİT

Çin’in bu yıl ilk yedi ayda ihraç ettiği otomobillerin yaklaşık üçte birinin (955 bin adet) bataryadan elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobiller olduğunu belirtelim.

OTONOM OTOMOBİL PAZARINDA REKABET KIZIŞIYOR

Elbette bu gelişmeler başta Tesla olmak üzere diğer otomotiv devlerini de düşündürüyor. Özellikle sürücüsüz, yani tam otonom otomobillerin pazara gireceği dönem hızla yaklaşırken Tesla, Çinli rakiplerinin arkasında kalmak istemiyor. ABD dışındaki en büyük pazarı olan Çin’deki müşterilerinin geliştirilmiş otopilot yazılımını kullanabilmesi için çeşitli girişimler yapıyor. Bu geliştirilmiş yazılım sayesinde taşıtlar insan müdahalesi olmaksızın başlangıç noktasından varış yerine kadar otonom olarak gidebilecek. Yine de sürücülerin taşıt içinde olmaları ve acil durumlarda taşıta müdahale edebilmeleri şimdilik öneriliyor. The Wall Street Journal‘e göre özellikle Elon MUSK, ABD içinde bu yıl sonunda kullanılmaya başlanacak olan bu yeni sürücü destek yazılımının Çin’de de eş zamanlı başlatılması için yoğun bir temas trafiği içinde.

ÇİN HENÜZ ONAYLAMIŞ DEĞİL

Son haberlere göre Pekin hükümeti, Tesla otomobillerinin ABD’den gelen yazılım kaynaklı kaza haberlerinin yanı sıra veri güvenliği yönünden henüz bu yeni sürücü destek yazılımını onaylamış değil. Aynı şekilde Çin’deki Tesla kullanıcılarına ait verilerin Tesla tarafından ABD yapımı bilgisayarlarda işlenmesine de izin yok. Dolayısıyla bu verilerle yapay zeka eğitimleri yapılamıyor. Kısaca, Çin yapımı bilgisayarlarda Çin’den elde edilen verilerin işlenmesi gerekiyor. Bu da yeni yatırım demek. Üstelik yazılım için onay alınsa bile başlangıçta sadece Shanghai gibi birkaç pilot kent içinde uygulanabilecek.

TESLA, ÇİNLİ MARKALARDAN İKİ YIL ÖNDE

Öte yandan Çinli otomotiv markaları Tesla‘nınkinden daha ucuz ve daha gelişmiş sürücü destek sistemlerini devreye almak için gerekli izinleri almış durumdalar. Örneğin XPeng, Çin ‘deki şehir içi yollarda trafik ışıklarıyla haberleşen yapay zeka destekli gelişmiş bir sürücü destek sistemini geçtiğimiz Temmuz ayında devreye soktu bile. Huawei ve Li Auto da benzer uygulamayı başlatan diğer iki marka. Öte yandan, Tesla‘nın gelişmiş yazılımının kullanma bedelinin 4.500 dolar olacağı konuşuluyor. Halbuki Çinli rakiplerin yazılımlarını kullanma bedeli ya çok daha düşük ya da bedelsiz olacak. O zaman Çinli müşteri aynı işi yapan Çinli yazılım varken neden Tesla yazılımını tercih etsin? Gerçi otoriteler otonomi konusunda Tesla‘nın Çinli markalardan iki yıl önde olduğunu söylüyorlar. Yine de Çinlilerin arayı hızla kapatabileceğini unutmamak lazım.

Evet, bundan sonra otonomi alanında kıyasıya rekabet göreceğimiz kesin. Bakalım Elon MUSK, 5 Ekim 2024 tarihinde yapacağını açıkladığı büyük robotaksi lansmanında Çinlilere karşı üstünlüğü konusunda global pazarları ikna edebilecek mi?

Merakla bekliyoruz.

İbrahim Aybar

Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

aybar@turcomoney.coö

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası