2013 yılının sonunda global piyasalarda yaşanan pozitif gelişmeler ve beklentiler ışığında ülkemiz açısından 2014 yılını değerlendirdiğimizde birçok farklı senaryo ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. öyle ki, bu farklı senaryoların sonuçları tahmin edilenden ve beklenenden öte olumsuz olabilir.
CARİ İŞLEMLER AçIĞI EN HASSAS NOKTA
Türkiye’nin son yıllarda 50 milyar dolar civarına ulaşan ve son yıllık ortalamada 40 milyar dolar olan cari işlemler açığının finansmanı global piyasalarda gelişmekte olan ülkelere olan teveccühün azalmaya başlaması nedeniyle zorlaşmaya başlayacak. Bunun neticesi ise TL’nin değer kaybetmesi ve yurtiçinde kredi büyümesinin durması ve hatta daralması anlamına gelecek.
BUGüNKü ENFLASYONU GELECEK 5 YILDA GöREMEYECEĞİZ
Türkiye’de son 5 yıl içerisinde enflasyonun geldiği nokta –enflasyon hesaplaması tartışmaları bir tarafa- son derece memnuniyet verici. Fakat bizim gibi az gelişmiş ve işsizliğin yüksek olduğu bir ülkede acaba enflasyonun bir miktar daha yukarılarda seyretmesine izin verilse daha uygun olmaz mıydı? Şeklinde soru da her zaman akıllara gelebiliyor. 2014 yılının seçim yılı olması ve devamındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler varken, yurtdışında gelişmekte olan piyasalarla ilgili pozitif algının en azından aynen devam etmeyeceği beklentisi hakimken, enflasyonla mücadele de son yıllarda yakalanan başarının tekrar etmeyeceğini beklemek yanlış olmayacak.
FAİZ ORANLARI YüKSELME EĞİLİMİNE gİRECEK
Global piyasalarda finansmanın bugünkünden daha kolay olmayacağı ve/veya maliyetlerin artacağı herkesten tarafından kabul ediliyor. Bunun sinyallerini de gelişmiş ülke tahvillerinde görmeye başladık ve bu diğer finansal enstrümanlara da yansımış veya gelecek yıl yansıyacak. Bu nedenle finansman 2013 yılına göre daha maliyetli bir hale gelecek. Tasarruf oranı düşük olan ve yabancı tasarruflarla kalkınmasını ve yatırımlarını yapmak durumunda olan Türkiye açısından faizlerin artışı kaçınılmaz olacak. Bir taraftan enflasyonun artacağı beklentisi, bir taraftan reel faiz beklentisi birlikte değerlendirildiğinde faiz oranlarının bugünkü seviyelerinin çok üzerinde olacağını söyleyebiliriz. Bu arada bazı sektörlerde konsolidasyonların da beklenebileceği unutmamalıyız.
Finansal Bakış
Rafi Karagöl
JCR Eurosia Rating Başkan Vekili
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.